MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μύθοι και αλήθειες για τα κουνούπια!

Είναι απίστευτα ενοχλητικά, έρχονται με το καλοκαίρι, βουίζουν στα αυτιά μας και πετάνε. Τι είναι; Φυσικά ο νους παραπέμπει στα ειδυλλιακά καλοκαιρινά βράδια, που καταστρέφονται από την εμφάνιση των κουνουπιών. Eίναι γεγονός ότι τα κουνούπια είναι το μοναδικό δεινό που φέρνει μαζί του το καλοκαίρι. Όμως, πόσα πραγματικά ξέρουμε για αυτά; Φταίει που είμαι γλυκοαίματος ή με προστατεύει η χοληστερόλη μου από τα εκνευριστικά τσιμπήματα;

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

– Τα κουνούπια δεν σας τσιμπούν επειδή είστε γλυκοαίματοι.
Η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη. Τα κουνούπια δεν δοκιμάζουν την ποιότητα του αίματος ή την “γλυκύτητα” του. Ωστόσο, ναι το κυνήγι των θυμάτων τους είναι αποτέλεσμα της όσφρησης, όμως έλκονται από τις διάφορες μυρωδιές που εκπέμπουν τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας. Η μυρωδιά αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

– Ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, τα φάρμακα, οι βιταμίνες και μια διατροφή πλούσια σε σκόρδο δεν αποτρέπουν τα κουνούπια.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδέχεται ότι οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες λειτουργούν αποτρεπτικά για το τσίμπημα των κουνουπιών. Αυτές οι «θεραπείες» δεν είναι κλινικά αποδεδειγμένες και το πιο πιθανόν είναι να είναι φήμες που προήλθαν από τις προγιαγιάδες μας, σοφές μεν αλλά όχι απολύτως έγκυρες. Η μόνη λύση είναι τα εντομοαπωθητικά ή τα αντιισταμινικά. Φυσικά, τα αντιισταμινικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κνησμού των κουνουπιών, αλλά απαγορεύεται η καθημερινή λήψη τους.

– Μπορώ να αναπτύξω ανοσία στα κουνούπια;
Δεν είναι σύνηθες, αλλά ο ερευνητής κουνουπιών LJ Zwiebel του Πανεπιστημίου Vanderbilt, απεκτησε ανοσία στα τσιμπήματα. Ο ίδιος έχει δηλώσει στην Wall Street Journal: «Μετά από 20 χρόνια στα εργαστήρια μπορώ να βάλω το χέρι μου σε ένα δοχείο με εκατοντάδες ζωύφια χωρίς να με πειράξει κανένα δάγκωμα τους.» Αλλά πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όταν ένα κουνούπι σας τσιμπάει, το σώμα σας ενοχλείται από το σάλιο που εκκρίνει το κουνούπι. Απαντώντας στο τσίμπημα του, το σώμα αντιδρά με την απελευθέρωση αντισωμάτων, που δημιουργούν κνησμό. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα γίνεται ανεκτικό σε τέτοιου είδους τσιμπήματα και σταματά να αντιδρά, διότι δεν αναγνωρίζει πια τα κουνούπια ως ξένο εισβολέα.

– Θέλω να ξυθώ! Μπορώ;
Το ξύσιμο μπορεί να παρέχει στιγμιαία ανακούφιση στον κνησμό, αλλά μέσω αυτού μεταδίδεται και το σάλιο του κουνουπιού, ενθαρρύνοντας το σώμα να απελευθερώσει περισσότερα αντισώματα ισταμίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται εντονότερο αίσθημα κνησμού.

Ορισμένες τελικές συμβουλές πριν τις διακοπές σας -αν είστε σε θέση να θυσιάσετε και να ανεχτείτε πολλά-:
– Αγοράστε εντομοαπωθητικά είτε χώρου είτε δέρματος και τα κουνούπια θα πετάξουν για αλλού.
– Ανάψτε τον ανεμιστήρα κοντά στο σημείο που κάθεστε, τα αποθαρρύνει να πλησιάσουν.
– Αποφύγετε να κυκλοφορείτε σε μέρη με υγρασία κυρίως την αυγή και το σούρουπο.
– Ντυθείτε με μακρυμάνικα και παντελόνια, ακόμα και αν σκάει ο τζίτζικας.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b