MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αρχαία Κωμωδία

Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Διονύση Σαββόπουλου στην Επίδαυρο

Με τρεις νέες ιδιότητες μας συστήνεται φέτος ο Διονύσης Σαββόπουλος που παρουσιάζει στην Επίδαυρο τον Πλούτο του Αριστοφάνη αναλαμβάνοντας τη μετάφραση, τη σκηνοθεσία αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά ο ίδιος υπογράφει και τη μουσική της παράστασης. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Σε αυτήν ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και την διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει.

Ο φτωχός αγρότης Χρεμύλος μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον τυφλό και τιμωρημένο από τον Δία, θεό Πλούτο, που τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια του Χρεμύλου και του δούλου του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και όπως σημειώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος «πραγματοποιεί επιτέλους την ανθρώπινη λαχτάρα για έναν γενικευμένο πλούτο. Μόνο που αυτό, ίσως κρύβει πλευρές που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά εν τέλει».

Ο «Πλούτος» είναι ένα από τα δημοφιλή θεατρικά έργα, που μέχρι σήμερα έχουν προσεγγίσει σπουδαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης στη θρυλική παράσταση του 1957, σε σκηνικά και κουστούμια του Γιάννη Μόραλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Σπύρος Ευαγγελάτος (Αμφι-θέατρο, 1978), ο Γιώργος Αρμένης (θίασος «Σχήμα» του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, 1990), ο Σταμάτης Φασουλής (Εθνικό Θέατρο, 1994), ο Διαγόρας Χρονόπουλος (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2000), ο Μίμης Κουγιουμτζής (Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», 2001) και ο Νίκος Μαστοράκης (θίασος «Εύμολπις», 2004).

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον «Πλούτο», ως μουσικοσυνθέτης, το καλοκαίρι του 1985 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη αλλά και για πρώτη φορά, εκείνη του σκηνοθέτη!
Στη φετινή παράσταση παραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου: τον Νίκο Κουρή, τον Χρήστο Λούλη, την Αμαλία Μουτούση και τον Μάκη Παπαδημητρίου.

Διαβάστε την συνέντευξη του Νίκου Κουρή, πρωταγωνιστή της παράστασης

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Σκηνικά – Kοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Άννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Έντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Αριστοφάνης
Σκηνοθεσία: Διονύσης Σαββόπουλος


Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Άννα Μπολένα: Ένα σπάνιο ορόσημο του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου ζωντανεύει στη Λυρική
ΘΕΑΤΡΟ
Stillborn: Μια σωματική solo performance για το αίσθημα του κενού στο Steehos Space
ΘΕΑΤΡΟ
Tο Καταφύγιο: Το βραβευμένο έργο της Τζένιφερ Χέιλι στο Θέατρο Art 63
ΘΕΑΤΡΟ
Όνομα μητρός Λίλιθ, της Μαριάντζελας Κατσιαβριά στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Θεατρικά Νέα
Εγώ θα σας τα πω: Μια νέα, αιχμηρή επιθεώρηση σε καλοκαιρινή περιοδεία - Προσφορά εισιτηρίων για τον Μάρτιο
ΘΕΑΤΡΟ
Το Πόδι της Χήνας, από την Novus Theatre Ensemble στο Από Μηχανής Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Προσκήνιο με τον «Ρομπέρτο Τσούκκο»
ΘΕΑΤΡΟ
Blunted – Δήμητρες και Περσεφόνες, της Σοφιάννας Θεοφάνους στο θέατρο Κάμιρος
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ανατομία της Απόλαυσης: Ένας κωμικός μονόλογος για τη σεξουαλικότητα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Χρονιά Χωρίς Καλοκαίρι: Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Ολύμπια
ΘΕΑΤΡΟ
Συναίνεση (Consent), της Νίνα Ρέιν στο Σύγχρονο Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Η Φαλακρή Τραγουδίστρια, του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο Φούρνος