MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Τι θα ακούσουμε και πού

Πάνω από 15 πόλεις (ανάμεσά τους οι Αθήνα, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλος, Ξάνθη, Κιλκίς, Αμαλιάδα κ.α.) ετοιμάζονται να υποδεχθούν την ΕΓΜ 2013 και να δώσουν ζωή και χρώμα στους δρόμους τους.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ήταν το 1999 όταν η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ελλάδα έθετε τις βάσεις για να ξεφύγει από την έννοια της «εκδήλωσης» και να μετατραπεί σε θεσμό. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, εκατοντάδες συγκροτήματα πέρασαν από τις μουσικές σκηνές, πολλά πράγματα άλλαξαν, όμως το πάθος για τη μουσική παρέμεινε το ίδιο. Και ενώ η κρίση έμοιαζε να τα τινάζει όλα στον αέρα, αυτή η ανάγκη να βρεθούν ανάσες και μελωδίες μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα, υπερτερούσε – και θα υπερτερεί. Με αυτό το σκεπτικό (και το όνειρο) η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) επιστρέφει και φέτος.


Ανανεωμένη, ακόμα πιο παθιασμένη, περισσότερο ώριμη και με το βλέμμα στο μέλλον, στοχεύει να γεμίσει κάθε γωνία με ήχους, χρώματα και εύθυμες νότες. Ήδη πάνω από 15 πόλεις (ανάμεσά τους οι Αθήνα, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλος, Ξάνθη, Κιλκίς, Αμαλιάδα κ.α.) ετοιμάζονται να υποδεχθούν την ΕΓΜ 2013 και να δώσουν ζωή και χρώμα στους δρόμους τους.

Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 8.30μ.μ. η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διοργανώνει μουσικό happening σε μια γιορτή για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, έξω από την είσοδο του κτιρίου της, επί της Ρήγα Φεραίου 7. Το πρωτότυπο μουσικό happening διοργανώνεται σε συνεργασία με την ομάδα πνευστών Blowin’ in the wind και συγκεκριμένα με τους τρομπετίστες του γκρουπ: Γιώργο Μπαμπαράκο, Χριστίνα Μπαρλογιάννη, Δημήτρη Μίχαλο. Ο Γιώργος Σαρανταυγάς θα ερμηνεύσει με ιδιαίτερο μουσικό τρόπο συνθέσεις απ’ όλα τα μουσικά είδη. Τη διεύθυνση του κουαρτέτου έχει ο καθηγητής του Ωδείου, Γιώργος Μπαμπαράκος.

Όπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Βios
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μέρας της μουσικής, την Παρασκευή 21 Ιουνίου το Όπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει συναυλία με γνωστές άριες από όπερες στην ταράτσα του Bios. Ώρα έναρξης: 20.00. Είσοδος ελεύθερη

Tα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είναι συνεπής στο ραντεβού της για 14η χρονιά όπως και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Έτσι, στο πλαίσιο της Γιορτής, όλα τα σχήματα των Μουσικών Συνόλων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία, η Big Band και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα παρασύρουν το κοινό σε μελωδικούς ρυθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης.

  • 19/6 – Πλατεία Συντάγματος: Ωδή στους Έλληνες του συνθέτη Zorzes Κatris
    Η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης Zorzes Κatris θα ανεβάσουν το νέο συμφωνικό/χορωδιακό έργο του συνθέτη «Ωδή στους Έλληνες» σε ποίηση Γιώργου Ψαθά, την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στην πλατεία Συντάγματος, στις 21.30.
    Πρόκειται για ένα μουσικό έργο Φόρο Τιμής, που συνέθεσε ο Zorzes για τους πατέρες της γνώσης και του πολιτισμού που μας άφησαν οι Αρχαίοι Έλληνες, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η ποίηση, η εξαιρετική αφήγηση από τη φωνή του ηθοποιού Βύρωνα Κολάση και η κινηματογραφική μουσική από την χρήση ηλεκτρονικής και φυσικής ορχήστρας των Synthesizers Keyboards από τον ίδιο τον συνθέτη, θα μας περάσουν σε ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι.
    Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας. Το έργο διευθύνει ο Σταύρος Μπερής.

  • 20/6 – Μουσείο Ακρόπολης: Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών
    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα τιμήσει την Ευρωπαική Γιορτή Μουσικής την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 21:00, με μία συναυλία στο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των 4 ετών λειτουργίας του Μουσείου.

  • 21/6 – Λόφος Φιλοπάππου: Όλος ο λόφος μία μουσική σκηνή
    Οι λόφοι των Μουσών θα ζωντανέψουν κάτω από τους ήχους της κλασικής, της έντεχνης και της jazz μουσικής την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013. Ο Λόφος του Φιλοπάππου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη μουσική σκηνή με ρυθμούς, νότες και μελωδίες, όπου σε τρία σημεία του, τέσσερα μουσικά σχήματα του Οργανισμού, θα παρασύρουν το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση «Άνδηρο Πικιώνη» στις 20.00, σε μια συναυλία έντεχνης. Οι καλεσμένοι στη μεγάλη γιορτή της Μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην Πνύκα στις 21.00 τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή. Στην είσοδο του Λόφου Φιλοπάππου (από Διονυσίου Αεροπαγίτου) στις 22:00η Big Band θα ερμηνεύσει δημιουργίες Jazz Μουσικής, ώρα.

    *Της έναρξης των συναυλιών θα προηγηθεί ξενάγηση με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου), πάνω στον οποίο έζησε και τραγούδησε ο μυθικός ποιητής Μουσαίος, από την Αρχαιολόγο Όλγα Βογιατζόγλου. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 19.00 και το σημείο συνάντησης για τους ενδιαφερόμενους είναι η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαδιάρη.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δείτε εδώ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Αθήνα και επαρχία για την 14η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Μάλιστα, εκτός από την οργάνωση τοπικών ζωντανών εκδηλώσεων, η ΕΓΜ θα υποστηρίξει την καλλιτεχνική κινητικότητα των μουσικών και των σχημάτων, μέσω των καλλιτεχνικών ανταλλαγών και συμπαραγωγών σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες που θα προάγουν και θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση γύρω από τα μουσικά επαγγέλματα. Έτσι, παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν μουσικά εργαστήρια και φόρουμ.

Το λειτουργικό πλαίσιο και οι στόχοι, γίνονται πιο συνεργατικοί και περισσότερο δημιουργικοί από ποτέ. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η εφαρμογή Athens Music Matchmaker (φέτος, μόνο για την Αθήνα). Δημιουργήθηκε με σκοπό την διεύρυνση του καλλιτεχνικού πλαισίου συμμετοχής και την ευκολότερη πρόσβαση προς οποιονδήποτε μουσικόφιλο ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή ή να δημιουργήσει μια εκδήλωση (είτε και τα δυο!). Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εφαρμογής έχουν διοργανωθεί δύο εκδηλώσεις :

248008 10151442748786593 1658855943 nΡαντεβού στα τυφλά: Το τηλεοπτικό show, το οποίο εμπνεύστηκε στις ΗΠΑ ο ChuckBarris και έκανε την παρθενική του εμφάνισή στις 20 Δεκεμβρίου 1965 στο ABC. Ένας/μία single καθόταν πίσω από έναν τοίχο και από την άλλη πλευρά βρισκόντουσαν 3 άντρες/γυναίκες. Ο/η single έκανε ερωτήσεις και από τις απαντήσεις που έπαιρνε διάλεγε και τον/την τυχερό/ή. Το χαρούμενο ζευγάρι κέρδιζε στο τέλος ένα ταξίδι, ώστε να γνωριστεί καλύτερα. Μπερδευτήκατε και αναρωτιέστε τι σχέση έχει το Ραντεβού στα τυφλά και η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής; Μια πλατφόρμα όπου οργανωτές και καλλιτέχνες, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται πίσω από έναν net τοίχο και «ενώνονται» αν έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Βρες το ταίρι σου:
 Ο υποψήφιος γαμπρός συναντούσε την οικογένεια της νύφης, σε κλίμα “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα”, με καφέ και γλυκό του κουταλιού, και αφού συμφωνούσαν σε όλα -όπως και στην προίκα- οριζόταν η ημερομηνία του γάμου. Η νύφη απλά δεχόταν. Τι σχέση μπορεί να έχει η σκηνή παλιάς ελληνικής ταινίας με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής; Όπου “γαμπρός” βάλε συγκρότημα / διοργανωτής, όπου “νύφη” stage / περιοχή, στη θέση του γλυκού του κουταλιού τη μουσική και αντί για προξενήτρα αφέσου στα σχέδια του Athens Music Matchmaker! Του καλύτερου μουσικού συνοικεσίου που έχεις δει ποτέ!

Μια άλλη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η συνεργασία με το EURICCA (European Research and Innovation Agency for Cultural Clusters), που θα υποστηρίξει τη διαμόρφωση και την υλοποίηση του πρώτου Ελληνικού Μουσικού Συνεργατικού Σχηματισμού (Music Cluster) στην Αθήνα.

 Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b