MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
10
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απεργία των ηθοποιών το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, προκυρύσσεται διήμερη απεργία το Σαββατοκύριακό 23 και 24 Μαρτίου. Επειδή όμως κάποια θέατρα θα λειτουργήσουν κανονικά, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τα ταμεία των θεάτρων πριν αποφασίσετε ν’ ακυρώσετε την έξοδό σας.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ έχει ως εξής:

Εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους θεατρικούς επιχειρηματίες την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, μετά από 4 μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ’ αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης.

Αντιδρώντας σ’ αυτόν τον εμπαιγμό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μετά 
από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, ξεκινά κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με διήμερη απεργία το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου.

Στον κλάδο μας η ανεργία φτάνει το 90%, η εργασία μας (για όσους τυχαίνει να βρουν) είναι εποχιακή. Ένας ηθοποιός είναι αναγκασμένος με εργασία τριών κακοπληρωμένων μηνών να καλύψει τα έξοδα και τις ανάγκες του για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αμειβόμαστε με μισθούς πείνας ή ισχνά ποσοστά, πολύ συχνά ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης, και επιδότησης ανεργίας.

Την ίδια στιγμή:

-Η ΕΡΤ δεν παράγει πρόγραμμα ελληνικής μυθοπλασίας (σειρές – τηλεταινίες).
-Στην ιδιωτική τηλεόραση, οι ηθοποιοί με κόπο παλεύουν να πάρουν ένα ευρώ από σειρές παιγμένες κατ’ επανάληψη εδώ και πολύ καιρό, ενώ, στις ελάχιστες που γυρίζονται, δεν ξέρουν εάν και πότε θα πληρωθούν.
-Στις μεταγλωττίσεις και τα σπηκάζ (όσα γίνονται) οι εταιρείες δίνουν ψίχουλα και χρησιμοποιούν ερασιτέχνες.
-Τα ΔΗΠΕΘΕ κάτω από το βάρος της οικονομικής τους ανέχειας είτε παραμένουν κλειστά είτε ανεβάζουν παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
-Στα κρατικά θέατρα ο κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους.
-Η Εργατική Εστία καταργείται, με αποτέλεσμα και τα θέατρα να στερούνται ενός σημαντικού εσόδου και το κοινό να στερείται το προνόμιο που είχε για δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό. Και ενώ το κράτος καταργεί τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, οδηγώντας τον ίδιο τον πολιτισμό στη διάλυσή του, οι επιχειρηματίες του ελεύθερου θεάτρου, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση συμβάλλουν στην εξαθλίωση των εργαζόμενων ηθοποιών.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ;

Διεκδικούμε:

  • Την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ισχύος των ΣΣΕ δια νόμου.
  • Την υπεράσπιση του δημοκρατικού και κοινωνικού μας δικαιώματος να έχουμε συλλογική σύμβαση σεβαστή και εφαρμοστέα από τους εργοδότες.
  • Πληρωμένο και ασφαλισμένο επάγγελμα.
  • Ανανέωση και επέκταση της συλλογικής μας σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο και στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.
  • Στήριξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πολιτεία φροντίζοντας για συνεχή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ και των επιχορηγούμενων θεάτρων.
  • τηλεόραση: Καταβολή των αμοιβών από τις εταιρείες παραγωγής σε 45 μέρες από την προβολή τού επεισοδίου με συνυπευθυνότητα των καναλιών.
  • Παραγωγή ελληνικού ψυχαγωγικού προγράμματος και σειρών μυθοπλασίας τόσο από την Κρατική τηλεόραση, όσο και από την ιδιωτική.
  • Καθιέρωση κατώτερων αμοιβών σε μεταγλωττίσεις-σπηκάζ.
  • Καταβολή επιτέλους από τα κανάλια τού 1,5% για τον κινηματογράφο και εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης του θεάτρου και του πολιτισμού γενικότερα.
  • Διατήρηση της Εργατικής Εστίας, που προσφέρει πολιτιστικό προϊόν στους εργαζόμενους με χρήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς πληρώνουν οι ίδιοι με τη μορφή εισφορών.

    Για το ΣΕΗ

    Η Πρόεδρος Υρώ Μανέ, Ο Γεν. Γραμματέας Δημήτρης Παλαιοχωρίτης

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος
Θεατρικά Νέα
Artist Unknown – Η Ήβη ήταν εδώ: Η συγκλονιστική ιστορία της ζωγράφου Ήβης Στάγκαλη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Θεατρικά Νέα
Μια άλλη Θήβα: Σε ποια αθηναϊκά θέατρα θα δούμε την παράσταση το Φθινόπωρο
Θεατρικά Νέα
Συναυλίες, αρχαίο δράμα, κορυφαίες παραστάσεις με θέα την Αθήνα: Όσα θα δούμε στο Θέατρο Λυκαβηττού μέχρι τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
πολίτες β’ κατηγορίας: Το φθινόπωρο επιστρέφουν στο θέατρο Καρέζη
Εκδηλώσεις
5 χρόνια Θέατρο Μπέλλος: Ένας ανοιχτός διάλογος με την εποχή μας το ρεπερτόριο της σεζόν 2026-27
Θεατρικά Νέα
Αλλά αυτοί είστε: Η νέα παράσταση της Σοφίας Μουτίδου το φθινόπωρο στο Μικρό Παλλάς
Θεατρικά Νέα
Εθνικό: Οι «Τρωάδες» της Ελένης Ευθυμίου ξεκινούν καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Μεσοτοιχίες: Επιπλέον ημερομηνίες για τη νέα παράσταση της Εύας Οικονόμου-Βαμβακά στην Καβάλα
Θεατρικά Νέα
Μια Ιλιάδα: Σύγχρονη σκηνική εκδοχή του ομηρικού έπους με την Πέγκυ Τρικαλιώτη σε όλους τους ρόλους
Θεατρικά Νέα
Τρωάδες: Νέα παράσταση καθολικής προσβασιμότητας στην Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Θεοδώρα, Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου: Η νέα ελληνική όπερα στο Θέατρο Ολύμπια