MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χορός

Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες Μεβλεβί στο Ράδιο Σίτυ στην Θεσσαλονίκη

Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί, θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, προσφέροντάς μας δύο νύχτες μυσταγωγίας με τον εκστατικό περιστροφικό χορό τους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των σούφι την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21.00

author-image Γιώργος Σμυρνής

Από τα πλέον διάσημα συγκροτήματα περιστρεφόμενων Δερβίσηδων και μια από τις πολύ γνωστές μουσικές ομάδες, το Galata Mevlevi Ensemble (Γαλατά Μεβλεβί Ανσάμπλ), έρχεται στην Ελλάδα από τη Κωνσταντινούπολη για να μας παρουσιάσει την τέχνη του διαλογισμού και της προσευχής των Δερβίσηδων που μετράει αιώνες ιστορίας. Τους συνοδεύουν επτά μουσικοί με παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως νέυ, μπεντίρ, κανονάκι, κεμεντζέ και μοναδικοί τραγουδιστές.

Το Galata Mevlevi Ensemble υποστηρίζεται από την Unesco (του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών). Έχει λάβει μέρος σε διάσημα ethnic festivals σε πάνω από 30 χώρες αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ (πρόσφατη συμμετοχή τους ήταν στο γαλλικό φιλμ «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του κορανίου» με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Ιζαμπέλ Αντζανί).

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των διαφορετικών σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και το «Σεμά», ο εκστατικός, π03.DERVISHDESεριστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους.

Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.). Το «Σεμά», ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό – για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και του αριστερού προς τη γη –για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο Δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ (Παρασκευοπούλου 9, Θεσσαλονίκη), Πληροφορίες – τηλ. 2310428007

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Α ΠΛΑΤΕΙΑ: 24 ΕΥΡΩ
Β ΠΛΑΤΕΙΑ: 20 ΕΥΡΩ
Α ΕΞΩΣΤΗΣ: 15 ΕΥΡΩ
Β ΕΞΩΣΤΗΣ: 12 ΕΥΡΩ

 

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Καλλιόπες, του Γιάννη Αδελιανάκη στο Θέατρο Καλλιρόης
Θεατρικά Νέα
Ο βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke έρχεται στη Στέγη με ελληνικό θίασο
ΘΕΑΤΡΟ
Cow | Deer: Η νέα διεθνής συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Royal Court Theatre
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ιστορία της Μαρί, του Ζωρζ Μπρασσάι στο Θέατρο Εκστάν
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Ζωντανοί, του Γιώρκου Ονησιφόρου στο H.ug
ΘΕΑΤΡΟ
Οδοιπορικό στη Σατίλα: Το πρώτο θεατρικό σκίτσο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού στο Θέατρο Δίπυλον
ΘΕΑΤΡΟ
Ναι Μεν, Αλλά…: Η νέα stand up παράσταση του Βαγγέλη Μουλαρά στο Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση
ΘΕΑΤΡΟ
Το wine bar «Taniko» επιστρέφει στο Studio Μαυρομιχάλη
ΘΕΑΤΡΟ
Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα, του Έντεν Φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου στο θέατρο Από Κοινού
ΘΕΑΤΡΟ
Μάστερ και Μαργαρίτα, από την ομάδα “κι όμΩς κινείται” στο Θέατρο Ροές με δύο σουρεαλιστικές παραστάσεις
ΘΕΑΤΡΟ
Στο Σώμα: Μια σόλο χοροθεατρική σκηνική σύνθεση της Χριστίνας Κυριαζίδη στο Rabbithole
Θεατρικά Νέα
Ο Φωκάς Ευαγγελινός ανεβάζει την «Αλεξάνδρεια» στο Παλλάς