MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

H φάρμα των ζώων στο Θέατρο Κνωσός

Ένα έργο με σαφή πολιτικό χαρακτήρα που απεικονίζει το όραμα μιας κοινωνίας ελεύθερων και ισότιμων πολιτών. Μια αμείλικτη αλληγορία, όπου ο θρίαμβος της εξέγερσης αποδεικνύεται σύντομος, καθώς η εξουσία των λίγων εδραιώνεται όλο και πιο σκληρή, αποτρόπαια και διεφθαρμένη παίζεται στο θέατρο Κνωσός κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, κείμενο γραμμένο το 1945 από τον σπουδαίο στοχαστή και συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ (George Orwell 1903 – 1945), εξακολουθεί –σήμερα περισσότερο από ποτέ- να διατηρεί την προφητική και διαστροφικά επίκαιρη σημασία του, καθώς καταγγέλει τη διαφθορά, την εκμετάλλευση, την απληστία, την ανηθικότητα και τα αδιέξοδα της εξουσίας, που παρά το ανθρωπόμορφο πρόσωπό της απαιτεί σιδερένια πειθαρχία, υποταγή, και βέβαια, καλή πίστη και συναίνεση.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Πέρα από τις γνωστές αναφορές σε πραγματικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Οργουελ αποτελεί ένα κείμενο που θέτει ουσιαστικές απορίες σχετικά με τον επαναστατικό μετασχηματισμό μιας κοινωνίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις επίτευξης ενός ουτοπικού σχεδιάσματος, το αδιέξοδο που προκαλεί η διάζευξη της πολιτικής από την ηθική.

Το έργο περιγράφει την πορεία μιας πετυχημένης αρχικά εξέγερσης των ζώων κατά των ανθρώπων, η οποία σιγά-σιγά καταρρέει. Η άτεγκτη ανθρώπινη εξουσία  αντικαθίσταται από την εξίσου σκληρή εξουσία μιας ομάδας ζώων, των γουρουνιών. Γεννούνται, λοιπόν, διάφορα ερωτήματα, όπως ο ρόλος και οι ιδιαιτερότητες των κοινωνικών ομάδων τόσο σε επίπεδο συμφερόντων όσο και σε θέματα συμπεριφορών. Η ανοχή την οποία επιδεικνύουν σχεδόν όλες οι ομάδες στον ανερχόμενο δικτάτορα, τον οποίο όχι μόνο ανέχονται αλλά τον επιβραβεύουν και στη συνέχεια τον αναδεικνύουν σε ηγέτη τους. Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα, η απόσταση που κρατούν παρατηρώντας απλώς το πογκρόμ εναντίον των μικρών μειοψηφιών όταν αυτές επαναστατούν. Τέλος, οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις από τις οποίες παίρνουν σιωπηρές αποστάσεις τα ζώα της φάρμας θα μετατρέψουν τους πρώην επαναστάτες σε νέα αφεντικά και το όραμα σε εφιάλτη. Νίκος Αρμάος

Συντελεστές
Μετάφραση-Απόδοση-Στίχοι τραγουδιών: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-κοστούμια-μάσκες : Απόστολος – Φωκίων Βέττας
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Φραγκιά
Βοηθός Σκηνογράφου: Γιώργος Τσάγκας
Φωτογραφίες: Γιάννης Κουλλιάς

Παίζουν
Αφροδίτη Αντωνάκη: Κότα – Βενιαμίν – περιστέρι
Στέργιος Αποστολίνας: Χιονόμπαλος – δικηγόρος – άλογο
Τάσος Δέδες: Φωνακλάς
Φρόσω Ζαγοραίου: Καλή – γάτα – κότα – πρόβατο
Δανάη Καλαχώρα: Χαϊδεμένη – Λευκή – κότα – πουλί
Θεμιστοκλής Καρποδίνης: Ναπολέων
Σταύρος Κώττας: Παλαιστής – κότα – πρόβατο
Νίκος Λύτρας: Αφηγητής
Πασχάλης Μερμηγκάκης: Αγρότης – αγελάδα – πρόβατο – κότα – άλογο
Λάμπρος Τσάγκας: Στρατηγός – Μωυσής – Γείτονας

Κατασκευές
Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Τσάγκας, Γιάννης Μπίμης
Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Τσάγκας, Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Ζημιανίτης, Μυρτώ
Καραπιπέρη, Χριστίνα Οικονόμου
Κατασκευή κοστουμιών: Βούλα Αλεξοπούλου

Διεύθυνση
Πατησίων 195 & Κνωσού 11

Τηλέφωνο

210 8677070 & 210 8677669
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Τζορτζ Όργουελ
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος


Παίζουν: Αφροδίτη Αντωνάκη, Στέργιος Αποστολίνας, Τάσος Δέδες, Δανάη Καλαχώρα, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Σταύρος Κώττας, Νίκος Λύτρας Πασχάλης Μερμηγκάκης, Λάμπρος Τσάγκας

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b