MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πίνακα στη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου χάρισε ο Δημήτρης Μυταράς στην Εθνική Πινακοθήκη

Ο γνωστός ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς τιμά την μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, δωρίζοντας στην Εθνική Πινακοθήκη ένα έργο μνημειακών διαστάσεων που ονομάζεται ο Φόνος. Το έργο παρουσιάζεται ήδη στην έκθεση «Δωρεές Ελλήνων Καλλιτεχνών» που κλείνει στις 18-02-2013.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πρόκειται για ένα δίπτυχο με τίτλο Ο Φόνος, 1994, ακρυλικό σε καμβά, 220 Χ 380,5 εκ. Το έργο συνοδεύεται από ένα ομότιτλο ποίημα του ζωγράφου, εμπνευσμένο από το έργο.

Ο ΦΟΝΟΣ

Ο φόνος έγινε και τελείωσε
Πυκνό σκοτάδι βγαίνει από τα μάτια
Αυτού που ακουμπάει στο μπάγκο

Πυκνό σκοτάδι βγαίνει απ τα μάτια του
Και ανεβαίνει στη χαμηλή οροφή
Ο ήχος του δρόμου δεν ανεβαίνει επάνω
Και χάνεται πριν φτάσει στο χαμηλό φεγγίτη

Η λάμψη του μαχαιριού κάθετη
Δημιουργεί γωνία με το σώμα
Αίμα δεν υπάρχει πουθενά
Όλα είναι ήσυχα

Οι κακές μέρες σωρεύονται
σαν παγωμένα κρύσταλλα
και πλημμυρίζουν το έδαφος

Οι καλές μέρες σαπουνόφουσκες
Σε παιδικό παιχνίδι
Ανεβαίνουν και χάνονται
Σε διάφανο ουρανό

Η μνήμη εξατμίζεται και σβήνει
Η τελευταία λέξη ποτέ δεν βγήκε
Και χάθηκε στο σύμπαν χωρίς νόημα

ΔΗΜ. ΜΥΤΑΡΑΣ
thodoros-aggelopoulos
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών στις 24 Ιανουαρίου του 2012 , καθώς παρασύρθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από μοτοσικλέτα. Ο σκηνοθέτης παρασύρθηκε στον περιφερειακό Κερατσινίου από μηχανή που οδηγούσε ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας.

Υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σε διεθνές επίπεδο Έλληνες σκηνοθέτες.  Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα.

Παράλληλα, την Τετάρτη 13-02-2013, ώρα 19.00 η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και η επιμελήτρια της έκθεσης κα Λίνα Τσίκουτα θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Δωρεές Ελλήνων Καλλιτεχνών», όπου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη νέα δωρεά του Δημήτρη Μυταρά. Η Χορωδία Επιστημόνων Φιλοθέης θα τραγουδήσει για το κοινό στην αρχή της ξενάγησης μπαλάντες και spirituals.

 
 
 
 
 
 
 
 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b