MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έρευνα σοκ! Οι σόλο μουσικοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι!

Οι πετυχημένοι σόλο καλλιτέχνες είναι 2 φορές πιθανότερο να πεθάνουν νέοι σε σχέση με αυτούς που είναι σε μπάντες, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής εφημερίδας BMJ Open. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η παρουσία άλλων μελών σε μια μπάντα λειτουργεί προστατευτικά για τον καλλιτέχνη.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η μελέτη παρακολούθησε τις καριέρες 1.400 Ευρωπαίων και Αμερικάνω ροκ και ποπ σταρ, που έγιναν διάσημοι την περίοδο ανάμεσα στο 1956 και το 2006. Οι πιθανότητες για έναν σόλο καλλιτέχνη στην Ευρώπη να πεθάνει νέος αποδείχθηκε ότι ήταν 1 στις 10, ενώ διπλάσιες πιθανότητες είχε ένας διάσημος σόλο καλλιτέχνης στην Β. Αμερική. Αυτή η διάφορα σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οφείλεται στο ότι οι περιοδείες στην Αμερική διαρκούν περισσότερο, ενώ υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον για την υγεία και μεγαλύτερη έκθεση στα ναρκωτικά. Ωστόσο, ο μέσος όρος θανάτου ήταν τα 39 για τους Ευρωπαίους stars, ενώ για τους Βορειοαμερικάνους τα 45.

Το σημείο που τελειώνει η έρευνα είναι 20 Φεβρουαρίου 2012, όταν έχουν πεθάνει πρόωρα 137 καλλιτέχνες. Μέσα σε αυτούς είναι ο Elvis, ο Jimi Hendrix, ο rapper 2Pac, Michael Jackson, η Amy Winehouse κι η Whitney Houston.

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις σόλο καλλιτεχνών που πέθαναν πρόωρα. Υπάρχουν όμως αντίστοιχες περιπτώσεις διασήμων μελών συγκροτημάτων, με πολύ χαρακτηριστικές αυτές του Kurt Cobain των Nirvana, του Sid Vicious των Sex Pistols, του Stuart Cable των Stereophonics και του Ian Curtis των Joy Division.

Η έρευνα επίσης βρήκε ότι το φύλο και η ηλικία, κατά την οποία κάποιος γίνεται διάσημος, δεν επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής του σταρ. Αντίθετα η εθνικότητα το επηρεάζει, με εκείνους που δεν είναι λευκοί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι. Κι εκείνοι που πέθαναν από καταχρήσεις στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ήταν πιο πιθανό να έχουν δύσκολα παιδικά χρόνια ή να έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση.

Στην έρευνα εικάζεται ότι μια μουσική καριέρα είναι κίνητρο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία, αλλά παράλληλα προσφέρει την οικονομική άνεση και τις προσβάσεις σε έναν ανθυγιεινό και επικίνδυνο τρόπο ζωής.

 
 
 

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b