MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μεγάλη η ποκιλία του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012 ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό γεμάτο εκπλήξεις, που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής και ταυτόχρονα προτείνει «φρέσκιες» συνεργασίες. Τον πρώτο λόγο έχει η όπερα, τόσο με προβολές σε απευθείας μετάδοση από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, όσο και με συνεργασία με την Λυρική. Επίσης, ο χορός έχει σημαντικές παραγωγές με μπαλέτα. Ακόμη, υπάρχουν συναυλίες για την κλασική μουσική και την τζαζ με πολύ ποιοτικούς σολίστες, ενώ υπάρχουν αφιερώματα σημαντικά στο ελληνικό τραγούδι και σε αξιόλογους δημιουργούς του, όπως ο Μίμης Πλέσσας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Μια από τις πρώτες εκπλήξεις του Μεγάρου είναι η εφαρμογή που έχει ετοιμάσει για τα iPhone και τα τηλέφωνα Android! Πληκτρολογώντας Μέγαρο στο Appstore ή στο Play Store ο χρήστης μπορεί να βλέπει πληροφορίες για τις παραστάσεις, φωτογραφίες, να καλεί τα εκδοτήρια και να κλείνει εισιτήρια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τη netsynergy (www.netsynergy.gr).

Στο νέο αυτό πρόγραμμα ακροβάτες-χορευτές θα υποδεχτούν και θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους στο iLCiRCo, ενώ ο Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ακροατές. Μοντέρνος χορός (Batsheva Dance Company), αλλά και κλασικός (Η Ωραία Κοιμωμένη), Φλαμένκο (BalletFlamencodeAndalucía), μια κωμική όπερα (Η Κρητικοπούλα του Σπ. Σαμάρα), ρεσιτάλ πιάνου (Δημήτρης Σγούρος, MichaelGuttman) και Ραντεβού με την όπερα, καθώς επίσης και οι απευθείας προβολές όπερας από την MetropolitanOperaείναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής την περίοδο αυτή. Μιλώντας με αριθμούς, 37 βασικές εκδηλώσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της πόλης.


ΟΠΕΡΕΣ: ΑΠΟ ΤΗ METROPOLITAN OPERA ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΩΣ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

  • Το αριστούργημα του Verdi Οθέλλος (Otello), βασισμένο στην τραγωδία του Σαίξπηρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Ο Semyon Bychkov διευθύνει ένα εξαιρετικό cast, με επικεφαλής τον Johan Botha στον ομώνυμο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας απέναντι από τη Renée Fleming σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους της, αυτόν της αθώας γυναίκας του Οθέλλου, Δυσδαιμόνας. Ο Falk Struckmann ερμηνεύει τον Ιάγο, τον άπιστο υποτακτικό του Οθέλλου, και ο Michael Fabiano είναι ο πλοίαρχος Κάσσιος. Η προβολή διαρκεί περίπου 3,5 ώρες και θα έχει ελληνικούς υπότιτλους. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
  • Ο βρετανός συνθέτης Thomas Adès κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ διευθύνοντας την όπερά του Η Καταιγίδα (The Tempest), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, η οποία έχει συγκεντρώσει πλήθος επαίνους ως ένα σύγχρονο αριστούργημα. Η προβολή της όπερας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2), θα έχει ελληνικούς υπότιτλους και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες. Η καινοτόμα παραγωγή του Robert Lepage αναπλάθει το εσωτερικό της La Scala σαν το μαγικό νησί που στεγάζει τη μαγική τέχνη του Πρόσπερου, του εξόριστου Δούκα του Μιλάνου. Ο Simon Keenlyside ερμηνεύει τον Πρόσπερο, όπως και στην παγκόσμια πρώτη του έργου στη Royal Opera του Covent Garden, που έγινε δεκτή με επαινετικές κριτικές.
    «Η Καταιγίδα είναι μια εκπληκτική, μοναδική σύνθεση», λέει ο Lepage. «Η όπερα συλλαμβάνει τη μαγεία του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ. Είναι ένα κουτί γεμάτο με μαγικά τρικ, γεγονός που αποτελεί δώρο για μένα και τους σχεδιαστές». Στο έργο πρωταγωνιστεί η Isabel Leonard στο ρόλο της κόρης του Πρόσπερου, Μιράντας, ο Toby Spence στο ρόλο του αδελφού του, Αντώνιου, η Audrey Luna στο ρόλο του ξωτικού Άριελ, ο Iestyn Davies στο ρόλο του γελωτοποιού Τρίνκουλου, ο Alan Oke ερμηνεύει τον τερατόμορφο Κάλιμπαν, ο William Burden τον Αλόνσο, Βασιλιά της Νάπολης και ο AlekShrader το γιο του, Φερδινάνδο. Το λιμπρέτο της Meredith Oakes είναι μια προσαρμογή του πρωτότυπου σαιξπηρικού έργου. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μαγνητοσκόπηση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
  • Την τελευταία ιταλική όπερα του Mozart, Η Μεγαλοψυχία του Τίτου (La Clemenza di Tito), θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2) σε μια προβολή που θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες και θα έχει ελληνικούς υπότιτλους.
    Η ΜΕΤ παρουσιάζει μια χαρισματική διανομή υπό τη διεύθυνση του ειδικού στο μπαρόκ, Harry Bicket, με πρωταγωνιστή τον Giuseppe Filianoti στον ομώνυμο ρόλο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Η Barbara Frittoli είναι η εκδικητική Βιτέλια, κόρη ενός εκθρονισμένου ηγέτη, που το σχέδιό της να δολοφονήσει τον Τίτο περιπλέκεται από τον έρωτά της για το νεαρό αριστοκράτη Σέστο, ο οποίος ερμηνεύεται από την Elīna Garanča. Η Kate Lindsey και η Lucy Crowe συμπρωταγωνιστούν στους ρόλους των νεαρών εραστών Άννιου και Σερβίλιας. Η στυλιζαρισμένη παραγωγή του θρυλικού Jean-Pierre Ponnelle αποτελεί και μία από τις πιο φημισμένες σκηνογραφίες του.
  • Το συναρπαστικό έργο του Verdi Χορός Μεταμφιεσμένων (Un Ballo in Maschera), μια ιστορία ζήλιας και εκδίκησης, παρουσιάζεται σε μια καινούργια παραγωγή από το φημισμένο σκηνοθέτη λυρικών έργων David Alden, ο οποίος επιστρέφει στη ΜΕΤ για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια. Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2) το κοινό θα απολαύσει σε ζωντανή αναμετάδοση τον Fabio Luisi να διευθύνει τις πρώτες παραστάσεις του έργου στη ΜΕΤ, με πρωταγωνιστές την Karita Mattila στο ντεμπούτο της ως Αμέλια στη ΜΕΤ, τον Marcelo Álvarez στο ρόλο του Γουσταύου του Γ’, τον Dmitri Hvorostovsky ως Άνκαρστρεμ, τη Stephanie Blythe ως Μάγισσα Ουλρίκα και την Kathleen Kim στο ρόλο του ακόλουθου Όσκαρ. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Ο Alden, που τοποθετεί το έργο σε μια ονειρική ατμόσφαιρα που θυμίζει Σουηδία στις αρχές του 20ού αιώνα, λέει ότι «Ο ‘Χορός Μεταμφιεσμένων’ είναι ένα από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα έργα του Verdi, μ’ ένα πλήθος διαφορετικών χρωμάτων. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο ανάλαφρο και το έντονα μελοδραματικό. Ο Verdi τα δένει όλα μαζί με μια απίστευτη θεατρική ενέργεια. Ο ‘Χορός’ είναι ένας θεατρικός δυναμίτης».
  • Η εντυπωσιακή παραγωγή της θρυλικής όπερας του Verdi Αΐντα (Aida), που διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο, παρουσιάζει την Ουκρανή σοπράνο Liudmyla Monastyrska που κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στον ομώνυμο ρόλο της σκλαβωμένης Πριγκίπισσας της Αιθιοπίας, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Η Olga Borodina, μια από τις πιο γνωστές στον κόσμο ερμηνεύτριες του ρόλου, είναι η βασιλική αντίπαλος της Αΐντας, η Άμνερις, και ο Roberto Alagna είναι ο ήρωας Ρανταμές που πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για την Αΐντα και το καθήκον απέναντι στη χώρα του. Ο Fabio Luisi διευθύνει τις πρώτες παραστάσεις του έργου στη ΜΕΤ. Εμφανίζονται ακόμα ο George Gagnidze στο ρόλο του Αιθίοπα Βασιλιά Αμονάσρο. Η εντυπωσιακή σκηνοθεσία της Sonja Frisell χρησιμοποιεί όλες τις θεατρικές δυνατότητες της σκηνής της ΜΕΤ με σκοπό να εισαγάγει το κοινό στο μεγαλείο της αρχαίας Αιγύπτου.

Οι προβολές θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

ΟΠΕΡΕΤΑ

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η κωμική όπερα Η Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 22 έως και τις 25 Νοεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Το κωμικό αυτό μελόδραμα σε τρεις πράξεις σε ποιητικό κείμενο των Νικόλαου Λάσκαρη και Πολύβιου Δημητρακόπουλου, είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.)

Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη και η κινησιολογία του Φώτη Διαμαντόπουλου.Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Πετσατώδη. Συμπράττουνη Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας:Αγαθάγγελος Γεωργακάτος),και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (Μουσική Διεύθυνση:Ηλίας Βουδούρης). Τραγουδούν οι: Γωγώ Ηλιοπούλου (Αρετή), Σοφία Κυανίδου (Κοντέσα), Διονύσης Τσαντίνης (Δούκας), Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (Δούκισσα), Γιάννης Χριστόπουλος (Παύλος), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μιχάλης), Κωστής Ρασιδάκης (Φουρλάνος-Γελωτοποιός), Παύλος Μαρόπουλος (Δον Πλάτσιντο).

Η Κρητικοπούλα παρουσιάστηκε στην πρώτη, πλήρη σκηνική αναβίωσή της μετά από 80 χρόνια, το Νοέμβριο του 2011 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Πρόκειται για ένα ξεχασμένο αριστούργημα το οποίο ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Με απλά υλικά η κωμική αυτή όπερα μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους. Παρότι η υπόθεση διαδραματίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), αφορμή στάθηκαν προφανώς οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η ένωση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912/13. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι η Κρητικοπούλα Αρετή, που επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. Με φόντο την «πολιτική» αυτή διάσταση, πλέκεται σε πρώτο επίπεδο ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει ως συνέπεια κωμικές καταστάσεις.


ΧΟΡΟΣ

  • Τέσσερις μοναδικές παραστάσεις του αριστουργήματος του P.I. Tchaikovsky, Η Ωραία Κοιμωμένη, σε χορογραφία Marius Petipa, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης από το KremlinBallet, το Σάββατο 8 (στις 17.00 και 21.00) και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου (στις 12.00 και 17.00) (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Χορογραφικές παρεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει ο AndreyPetrov, ενώ το σχεδιασμό των κοστουμιών έχει κάνει η OlgaPolyanskaya. Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Kremlin State Palace είναι ο PetrShaboltai. Οι εκδηλώσεις είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της ΕΛΒΑ Ε.Π.Ε. και θα πλαισιωθούν από Masterclass χορού που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.
    Το Kremlin Ballet θεωρείται ένα από τα τρία σπουδαιότερα Μπαλέτα της Ρωσίας, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή το διακεκριμένο Ρώσο χορογράφο Andrey Petrov και στεγάζεται στο κτήριο State Kremlin Pallas στη Μόσχα. Στους καθηγητές του συγκαταλεγόταν η περίφημη Ekaterina Maximova.
    Η Ωραία Κοιμωμένη είναι, σύμφωνα με το Λεξικό Μπαλέτου της Οξφόρδης, «η κορωνίς του κλασικού χορευτικού ρεπερτορίου» και «η αποθέωση της τσαρικής κουλτούρας του μπαλέτου». Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, στις 14 Ιανουαρίου του 1890. Από τότε θεωρείται η ωραιότερη μουσική για μπαλέτο που έχει γράψει ο Pyotr Ilyich Tchaikovsky, ενώ για το χορογράφο Marius Petipa αποτελεί το διαμάντι της καριέρας του. Παράλληλα είναι το ντεμπούτο του Rudolf Nureyev στη Δύση, η πρώτη εμφάνιση στη σκηνή του George Balanchine, το πρώτο μπαλέτο που παρακολούθησε η Galina Ulanova και αποφάσισε να γίνει χορεύτρια, το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το Royal Ballet στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο με το οποίο ξανάρχισε τις παραστάσεις του το Royal Opera House, Covent Garden, το 1946, μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ένα αξέχαστο θέαμα, από το Ballet Flamencode Andalucía, θα παρακολουθήσει το κοινό για δύο συνεχόμενες βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της AdamProductions. Το Ballet Flamencode Andalucía είναι ένας φημισμένος ισπανικός θίασος, σαγηνευτικά νεανικός και δυναμικός, που αποτελείται από 17 μέλη, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή ένα σύγχρονο αστέρα του φλαμένκο, τον πολυβραβευμένο Rubén Olmo και σολίστ τους PatriciaGuerrero και EduardoLeal. Ο θίασος παρουσιάζει την παραγωγή Metáfora, ένα πρόγραμμα που στην κυριολεξία θα «μεταφέρει» το κοινό στο συναίσθημα, το δράμα και το πάθος της Ανδαλουσίας, του λίκνου του φλαμένκο. Καστανιέτες, βεντάλιες, παραδοσιακά φορέματα (batas de cola) και ζωηροί συνδυασμοί βημάτων αναμειγνύονται με τη δύναμη της «escuela bolera» (μιας μοναδικής χορευτικής, σκηνικής και σκηνογραφικής έκφρασης), με την απαιτητική τεχνική και τον εκπληκτικό «αθλητισμό» του ισπανικού χορού.
  • Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 21.00 το σύνολο Batsheva Dance Company θα παρουσιάσει την τελευταία δημιουργία του Ohad Naharin, Hora (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Η τελευταία του δημιουργία οδηγεί τη δική του μοναδική χορευτική γλώσσα ακόμη πιο μακριά, σε μια περιοχή της αφαίρεσης, όπου η κίνηση αποτελεί σχεδόν αναλυτική διαδικασία και η διάδραση με τη φράση που την ακολουθεί μοιάζει να αντλεί τη δύναμή της από αυθαίρετες πηγές. Το καλειδοσκόπιο που δημιουργούν οι γρήγορες εναλλαγές αποκαλύπτει συχνά τόση ομορφιά, που η αλληλεπίδραση στη σκηνή σε κάνει να ταλαντεύεσαι μεταξύ της ατάραχης, εγκεφαλικού τύπου παρατήρησης και του άκρατου θαυμασμού της ποικιλίας και της ομορφιάς που κρύβει το ανθρώπινο σώμα, αλλά και της ανεξάντλητης γκάμας συναισθημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια απλή κίνηση. 
    Σύμφωνα με τη Jerusalem Post: «Ο Naharin ενορχήστρωσε το χορό με συμφωνικό αισθητήριο και χαλιναγώγησε την ατομικότητα των χορευτών του για να τους οδηγήσει σε πλήρως ελεγχόμενα καλλιτεχνικά ύψη». Ο τίτλος Hora αναφέρεται σε ισραηλίτικο λαϊκό χορό που χορευόταν στους αγρούς μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Μια από τις διασημότερες ορχήστρες του κόσμου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Σολίστες θα είναι οι Χρίστος Γαλιλαίας (βιολί), Bo-KyungHong (τσέλο) και YoonSooRhee (πιάνο), ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο YuriYanko.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου έχει διαμορφώσει το πολιτιστικό τοπίο του Βερολίνου και έχει εμπλουτίσει τη σκηνή της κλασικής μουσικής σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Χάρη στη συνεχώς εξελισσόμενη μουσική της παράδοση, τις επιτυχημένες περιοδείες της αλλά και τη διεθνή αναγνώρισή της, η BerlinerSymphoniker είναι ένα ορχηστρικό σύνολο παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Γερμανία και το εξωτερικό και έχει αποκτήσει τη δική της φήμη σε διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις σε επιτυχημένες περιοδείες σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία αποδεικνύουν την καλλιτεχνική ποιότητα της Ορχήστρας, για την οποία χαίρει ευρείας εκτίμησης τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να παρουσιάσει έργα Mozart, Beethovenκαι Mendelssohn Bartholdy.


ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Σε δύο σημαντικές μορφές του ελληνικού τραγουδιού, τον Μίμη Πλέσσα και τον Νότη Μαυρουδή, θα αφιερώσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σημαντικές εκδηλώσεις.

Ένα ταξίδι στο μουσικό πλούτο του Μίμη Πλέσσα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Artway-Τεχνότροπον.

Μια διαδρομή από την τζαζ πλευρά του Μίμη Πλέσσα ως τα τραγούδια που κόσμησαν τη μεγάλη μας οθόνη, με μια πλειάδα ερμηνευτών και προβολή οπτικού υλικού. Στο α’ μέρος του προγράμματος, με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστες που αποτελούν το συγκρότημα 3G’s και ερμηνεύτρια τη μοναδική Εύη Σιαμαντά, ο Μίμης Πλέσσας αυτοσχεδιάζει σε δημοτικά, λαϊκά και δικά του αγαπημένα θέματα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 3 G’s, που αποτελούνται από τον Αντώνη Λαδόπουλο (σαξόφωνο), Βασίλη Ρακόπουλο (κιθάρες), Γιώργο Πολυχρονάκο (τύμπανα) και τον Μίμη Πλέσσα (πιάνο), έχουν κληθεί να ανοίξουν το διεθνές φεστιβάλ τζαζ του Λονδίνου το 2015. Στο β’ μέρος του προγράμματος, με ερμηνευτές τη Μελίνα Ασλανίδου τον Σπύρο Κλείσσα, την FideKöksal, τη Νάντια Μπουλέ, τον Παναγιώτη Πετράκη και τους συναυλιακούς σολίστες του, ο Μίμης Πλέσσας διαλέγει και παρουσιάζει τα τραγούδια που ξεχώρισαν στη μεγάλη οθόνη, καθιέρωσαν τα μεγάλα μας αστέρια και αγαπήθηκαν από όλες τις γενιές. Μαζί τους οι μουσικοί: Νάσσος Σωπύλης (πλήκτρα / ενορχηστρώσεις), Γιώργος Παχής (μπουζούκι), Γιώργος Στασινός (κιθάρα / μπάσο), Σώλης Μπαρκή (κρουστά). Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Λουκίλας Καρρέρ και η επιμέλεια παραγωγής της Έλλης Ρουμπέν. Διευθυντής σκηνής είναι ο Δημήτρης Ιωαννίδης και η ηχητική επιμέλεια είναι του Απόστολου Κουδέρη.
Η συναυλία συνοδεύεται από Παράλληλη δράση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για masterclass του Μίμη Πλέσσα με τίτλο Ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η μουσική του 21ου αιώνα: Η Jazz….Ο Μίμης Πλέσσας θεωρείται πρωτοπόρος της jazz μουσικής έκφρασης στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η μουσική αυτή αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό στη χώρα μας, για πολιτικούς, κυρίως, λόγους. Σήμερα, θεωρείται η μουσική των μεγάλων του 21ου αιώνα και έχει κατακλύσει τις σκηνές όλου του κόσμου.

Στου χρόνου τις καταπακτέςθα μας οδηγήσει την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) ο Νότης Μαυρουδής. Μαζί του οι: Γιώτα Νέγκα (τραγούδι), Μίλτος Πασχαλίδης (τραγούδι)και Μπάμπης Τσέρτος (τραγούδι)γιορτάζουν τις πέντε δεκαετίες του πολυαγαπημένου συνθέτη στο χώρο της μουσικής.Συμπράττειη Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας:Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου).Παίζουν οι: Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν),Γιώργος Τοσικιάν (κιθάρα),Μάνος Αβαράκης (φλογέρες),Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Artway – Τεχνότροπον.

Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Τη Σμύρνη του Έρωτα θα τραγουδήσει ο Γιάννης Κότσιρας με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Αφορμή για τις συναυλίες στάθηκαν τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και η κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ τους. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.) και στους εορτασμούς Θεσσαλονίκη 2012, ενώ αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη MinosE.M.I.

Η καταστροφή του 1922, άλλωστε, άλλαξε κατά πολλούς τρόπους την πορεία της ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσα στα άλλα, έφερε από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τους έλληνες μουσικούς. Η μουσική που ερμηνεύουν οι εστουδιαντίνες –οι ορχήστρες που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο «σπουδαστήριο» όπου δίδαξαν και μαθήτευσαν μεγάλοι μικρασιάτες δημιουργοί– έφτασε στην Ελλάδα γύρω στα 1870, στην αρχή στις παρυφές της Αθήνας και πολύ σύντομα στο κέντρο της. Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη αυθεντική μουσική γέφυρα που συνδύασε αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση των σμυρνέικων τραγουδιών με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά της ορχήστρας προβάλλει το βαθύ ερωτισμό που κρύβουν τα τραγούδια αυτά, με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική γραφή.


ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΖΑΖ

  • Με μια συναυλία του ντουέτου Γιάννη Βακαρέλη – BjarkeMogensen, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου (στις 21.00), θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Οι δύο διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε πολλά στυλ, παρουσιάζοντας σύγχρονα έργα που γράφτηκαν για ασυνήθιστους συνδυασμούς μουσικών οργάνων έως και δικές τους διασκευές γνωστών κλασικών συνθέσεων δημιουργών. Τα δύο μουσικά όργανα δημιουργούν ατμόσφαιρες και ηχοτοπία που είναι συγχρόνως ορχηστρικά αλλά και πολύ προσωπικά. Μέσα από το διαφορετικό τους παρελθόν και περιβάλλον μοιράζονται την ίδια ικανότητα στην εξερεύνηση νέων ηχοχρωμάτων και ήχων.
  • Μια μαγική βραδιά θα απολαύσει το κοινό την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 21.00, με την Ορχήστρα Δωματίου της Σμύρνης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Η Ορχήστρα, με σολίστες τους Ozan Akkol (βιολί) και AndrisArnicans (φαγκότο), θα εκτελέσει έργα Kodalli, Vivaldi και Mozart. Το σύνολο θα διευθύνει ο ταλαντούχος αρχιμουσικός, Naci Özgüç. Η συναυλία εντάσσεται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου, στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.), και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας. Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης (μέρος της οποίας αποτελεί η Ορχήστρα Δωματίου Σμύρνης) ιδρύθηκε αρχικά ως σχήμα μουσικής δωματίου, το 1975. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το σύνολο γνώρισε εξαιρετική ανάπτυξη φτάνοντας στο μέγεθος συμφωνικής ορχήστρας. Σήμερα η Ορχήστρα, με τους 160 καλλιτέχνες της, αποτελεί ένα σύνολο εξαιρετικού επιπέδου και είναι μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις καλλιτεχνών της Τουρκίας. Από την ίδρυσή της διαδραματίζει σημαντικό ρόλο έχοντας στόχο να καταστήσει γνωστή και αγαπητή την πολυφωνική μουσική, ιδιαίτερα στην Περιοχή του Αιγαίου και στη Σμύρνη, ενώ πραγματοποιεί περιοδείες σε ολόκληρη την Τουρκία και συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ. Από το 2008 την Ορχήστρα διευθύνει ο Ibrahim Yazici, ενώ Βοηθός Μαέστρου είναι ο Ender Sakpinar.
  • Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 21.00 οι Κλασικοί συναντούν την τζαζ στη συναυλία του διακεκριμένου πιανίστα, FazilSay(Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Ο διάσημος ερμηνευτής που συγκινεί κοινό και κριτικούς για περισσότερα από 25 χρόνια, με έναν τρόπο που είναι πλέον σπάνιος, θα εκτελέσει το έργο του M. Mussorgsky, Εικόνες από μία Έκθεση, καθώς επίσης και τζαζ αυτοσχεδιασμούς πάνω σε έργα των Paganini, Mozart, Gershwin κ.ά.
  • Ένα αφιέρωμα στη μουσική των Gershwin, Ellington και Porter θα απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 21.00, απόμια από τις μουσικές ιδιοφυίες της εποχής μας, τον MilchoLeviev (πιάνο). Μαζί του θα βρίσκεται επί σκηνής η Βίκυ Αλμαζίδου (τραγούδι) και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη. Παίζουν ακόμη οι: Παντελής Στόικος (τρομπέτα),Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο),Γρηγόρης Σημαδόπουλος (πιάνο),Χρήστος Γερμενόγλου (τύμπανα),Χάρης Καπετανάκης (σαξόφωνο).
  • Στo πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γερμανικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο (Φουαγιέ Μ2). Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 21.00, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε μαζί με το Γερμανό πιανίστα και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ούβε Μάτσκε, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τη Σουίτα Baal-Shem του Εβραίου συνθέτη Ernest Bloch, ως φόρο τιμής στους 50.000 Θεσσαλονικείς πολίτες εβραϊκής καταγωγής που εξοντώθηκαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με τη σύνθεση του Δημήτρη Τερζάκη SprücheimWind αφιερωμένη στη Δανάη Μάτσκε, το Χορό των Μαγισσών του Niccolò Paganini καθώς και με τις κορυφαίες Σονάτες για βιολί και πιάνο των Claude Debussy και Maurice Ravel. Η εκδήλωση εντάσσεται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θαυμασμό και ιδιαίτερη τιμή υποδέχεται το Δημήτρη Σγούρο, για να γιορτάσει, μαζί με το κοινό της πόλης, τα 35 χρόνια της παρουσίας του κορυφαίου πιανίστα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας μουσικός θα εκτελέσει έργα Beethoven, Chopin και Liszt, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσουν οι κ.κ. Αλέξης Κωστάλας και Θεόδωρος Ιωαννίδης.

Ο Δημήτρης Σγούρος ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε ηλικία οκτώ ετών στο Ωδείο Αθηνών. Με την ολοκλήρωση του βασικού κύκλου σπουδών αναχώρησε για το University of Maryland στην Αμερική, ενώ αργότερα βρέθηκε στη Royal Academy of Music του Λονδίνου από όπου και αποφοίτησε με το μεγαλύτερο βαθμό που έχει δοθεί ποτέ σε φοιτητή του Ιδρύματος. Το 1982, σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, πραγματοποίησε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο Carnegie Hall με τη Washington Symphony Orchestra και Μαέστρο το διεθνούς φήμης Mstislav Rostropovich. Έχει ηχογραφήσει 10 προσωπικές συλλογές με σόλο εκτελέσεις, ενώ έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Berliner Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra κ.α. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους πιανίστες της σύγχρονης εποχής. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις διεθνούς κύρους, ενώ συχνά φιλοξενούνται φεστιβάλ με το όνομά του σε πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

iL CiRCo
Λίγο πριν την αλλαγή του έτους, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου (στις 21.00), το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου (στις 17.00 και 21.00) και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου (στις 12.00 και 18.00), η αυλαία θα πέσει, με ένα μαγικό, γιορταστικό, ονειρικό Ταξίδι (Viaggio) από το θίασο iL CiRCo. [Σχολικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου (Ώρες έναρξης: 10.00 & 12.00) και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης: 10.00)]. Η εκδήλωση είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της JYProductions. Διευθυντής του iL CiRCo είναι ο SamTrego, τις χορογραφίες έχει κάνει η AmyGale και το σχεδιασμό των κοστουμιών η CherylLindley-Lopez. Τεχνικός διευθυντής του θιάσου είναι ο Steve Gale.

Από τη δημιουργία του στις αρχές του 1990, ο θίασος iL CiRCo εμπλουτίζεται διαρκώς με τραγουδιστές, χορευτές, ακροβάτες και καλλιτέχνες κάθε είδους. Τα μέλη του θιάσου προέρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου, συνεισφέροντας τα μοναδικά ταλέντα τους σε αυτό το πολιτιστικό χωνευτήρι παραστατικών τεχνών. Το πνεύμα του πειραματισμού που επικρατούσε στα πρώτα εργαστήρια του θιάσου επέτρεψε τη διαμόρφωση μιας καινοτόμου μορφής τέχνης, με γνήσια φρεσκάδα και πρωτοτυπία στη δράση και τη θεατρική τεχνοτροπία της.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b