MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι θα δούμε φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μία νέα παράσταση ετοιμάζει για φέτος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλοςγια το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ωστόσο στις τρεις σκηνές του, θα φιλοξενήσει ξένες παραγωγές δίνοντας στέγη και βήμα έκφρασης σε νέες ομάδες και δημιουργούς. Μία νέα παράσταση ετοιμάζει για φέτος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ωστόσο στις τρεις σκηνές του θα φιλοξενήσει ξένες παραγωγές δίνοντας στέγη και βήμα έκφρασης σε νέες ομάδες και δημιουργούς.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το έργο «Η ρομαντική μου ιστορία» του του νεότατου σκωτσέζου συγγραφέα D. C. Jackson σε μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου θα σκηνοθετήσει φέτος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Πρόκειται για ένα έργο που με εργαλείο το χιούμορ μιλάει για τη μοναξιά, τη δυσκολία της επικοινωνίας, την αυταπάτη, την αγάπη, την πάλη των δύο φύλων και τους συμβιβασμούς. Ένα έργο για τη δύσκολη προσπάθεια των ανθρώπων να δημιουργήσουν σχέσεις, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς, που προσγειώνει απότομα τους 35άρηδες στην ενήλικη ζωή. Το έργο παίχτηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2010 και έκτοτε έχει φτάσει ως την Αμερική και την Αυστραλία, παντού με μεγάλη επιτυχία. Στην αρχή την ιστορία την παρακολουθούμε από τη σκοπιά του άντρα, που υποτίθεται ότι προσπαθεί να βγει από μια σχέση που δημιούργησε με μια συνάδελφο μόλις έπιασε δουλειά στο γραφείο. Όμως την ιστορία την ακούμε και από την πλευρά της γυναίκας και τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης από 15.11.12 μέχρι 25.11.12 και στη συνέχεια θα παιχτεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (12.12.2012- 28.4.2013).
Τα σκηνικά και τα κοστούμια κατασκεύασε η Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, η μουσική επιμέλεια είναι του Νέστωρα Κοψιδά και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

  • Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί η παράσταση που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ «Επινοώντας την παράσταση» με τίτλο Σσς Κάποιος έρχεται! (Από την ομάδα Ω2) Έχετε πρόβλημα προσωπικό, οικονομικό, ψυχολογικό και θέλετε να το μοιραστείτε; Φοβάστε να μιλήσετε σε κάποιο δικό σας πρόσωπο για να μην εκτεθείτε; Αισθάνεστε ότι κανείς δε σας καταλαβαίνει; Η ομάδα ω² δεν βρίσκει τη λύση, ούτε καν την ψάχνει. Σσς Κάποιος έρχεται! Μια πολιτική επινοημένη κωμωδία.
    Σκηνοθεσία: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Ζερίτης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ισιδώρα Μπουζιούρη, Δραματουργία: Νεφέλη Μαϊστράλη, Σκηνικά-κοστούμια: Ηρώ Καρρά, Μουσική επιμέλεια – Στίχοι: Σταύρος Γιαννουλάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ηρώ Καρρά, Χάρης Κρεμμύδας, Νιόνια Μαλεφάκη, Αριστέα Σταφυλαράκη
  • Από 3 έως 7 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί το Athens Video Dance Project (Από την Team Progressive).
    Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται video προβολές, παραστάσεις χορού, εγκαταστάσεις, προβολές φωτογραφιών χορού.
  • Από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2013, η ομάδα GAFF θα παρουσιάσει το έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη.
    Η Ψυχολογία Συριανού Συζύγου είναι ένα από τα διηγήματα της τελευταίας φάσης του ροϊδικού έργου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα δείγμα του ανατρεπτικά ειρωνικού ύφους του Ροΐδη με δόσεις σάτιρας για τα λογοτεχνικά δεδομένα της Ελλάδας και όχι μόνο.
    Ένας ορκισμένος εργένης ερωτεύεται παράφορα μια νέα και, για να μπορέσει να απαλλαγεί από την «κατάστασιν ερωτευμένου», κάνει το προφανές… την παντρεύεται. Όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνει ότι ο έρωτας, αντί να κοπάσει, έχει φουντώσει… Και τότε αρχίζει το προσωπικό του παραλήρημα και οι εφιαλτικές νύχτες του, στοιχειωμένες από υποψήφιους εραστές, εκνευριστικές χοροεσπερίδες και προκλητική κοκέτικη συμπεριφορά της γυναίκας του. Ο ήρωας θα βρει τη λύση και θα μπορέσει να καταλαγιάσει τον πυρετό του καταφεύγοντας στο λυτρωτικό «κινίνο»….
  • Από 11 έως 28 Οκτωβρίου η ομάδα ΟΨ παρουσιάσει το έργο «Πυξίδες» σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία της Κατερίνας Παπαϊακώβου. Με άξονα σύνθετες μορφές αναπαράστασης, το πολυδρώμενο «ΠΥΞΙΔΕΣ – ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ» ανιχνεύει εκφραστικά αρχέτυπα από τον Αρχαίο Δραματικό Λόγο και τη Σύγχρονη Ποιητική του Γ. Ρίτσου, ως εμβληματικά σύμβολα-πυξίδες, που αντανακλούν νοηματικές όψεις των μεταμορφώσεων του φωτός –έπεα πτερόεντα.
  • Από 15 – 23 Οκτωβρίου η ομάδα amour-amour παρουσιάζει το έργο «Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» σε δραματουργία και σκηνοθεσία της Δήμητρας Κονδυλάκη με την Δέσποινα Παπάζογλου.
    Βασισμένη κυρίως στα ποιήματα της πρώτης εποχής του Παρισιού (1945-1950), που αναφέρονται στον τότε σύντροφο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου Χαβιέ Βιλατό, ανηψιό του Πικάσο, στην αριστουργηματική της Αντίστροφη αφιέρωση που γράφει το 1985 για τον Εμπειρίκο και στην ανέκδοτη αλληλογραφία της προς τον τελευταίο, η παράσταση αναζητά την ταυτότητα της ποιήτριας μέσα από την «υπερπραγματική» της αποτύπωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη βασανιστική, συναρπαστική, αγχωτική, αυτοσαρκαστική, βίαιη αλλά κι ευφορική της σχέση με τον ποιητικό λόγο
  • Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2013 επαναλαμβάνεται ο μονόλογος το «Το χέρι» του Τιμ Κράουτς σε μετάφραση και σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα με τη Θεοδώρα Τζήμου. Γραμμένο από τον Άγγλο συγγραφέα Tim Crouch το θεατρικό My Arm έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές από το 2003 που πρωτοπαίχτηκε στην Αγγλία και μετά στα διάφορα μέρη του κόσμου που ανέβηκε. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε όταν ήταν πολύ μικρή να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης.
  • Από 22 Οκτωβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου η ομάδα ΛΕΞΕΙΣ παρουσιάζει την «Αναγνώριση» του Άκη Δήμου με τη Γιώτα Φέστα να ερμηνεύει και να σκηνοθετεί. Μια γυναίκα μπροστά στο πτώμα ενός άνδρα. Τον καλεί, του γράφει, τον φωνάζει. Αφηγείται την ιστορία δυο εραστών. Προσπαθεί να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.
  • Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2012 παρουσιάζεται το έργο “Τα άγρια αγόρια” σε σύλληψη – σκηνοθεσία του Σάκη Παπακωνσταντίνου και Δραματουργική επεξεργασία της Λουίζας Αρκουμανέα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Σωτήρης Μεντζέλος, Κώστας Σκύλος, Αινείας Τσαμάτης, Γιώργος Φλωράτος, Ιάσων Παπαματθαίου, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Νίκος Σεβαστόπουλος.
    Μια ομάδα νεαρών πειρατών οργανώνει την επίθεσή της ενάντια στην πιο πλούσια γυναίκα του κόσμου. Παιδιά του περιθωρίου, του δρόμου και της παρανομίας, άριστα εκπαιδευμένα στην τέχνη του ανταρτοπόλεμου, χωρίς πολιτική ατζέντα αλλά με οδηγό το άγριο ένστικτό τους, ετοιμάζουν τη δυσκολότερη μάχη της ζωής τους, ενώ παράλληλα η εχθρός τους συνεχίζει αμέριμνη τις φιλανθρωπίες της.
  • Από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 23 Απριλίου 2013 ην ομάδα Buzz παρουσιάζει τον “βυσσινόκηπο” του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, Επιμέλεια κίνησης της Αγγελικής Στελλάτου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μιχάλης Τιτόπουλος, Δάφνη Δαυίδ, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος.
  • Από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2013 η ομάδα Grasshopper παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και διασκευή – σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μοθωναίος, Άρης Μπαλής, Έκτορας Λυγίζος.
  • Από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 19 Μαρτίου 2013 η ομάδα 3+3=7 παρουσιάζει το έργο «Νιου Γουόρλντ» σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη. Μια παράσταση για το… κοντινό μέλλον του 2031, βασισμένη στο «1984» του Τζορτζ Όργουελ.
  • Από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 23 Απριλίου θα παρουσιαστεί το έργο «Καρφί σε τοίχο» του Λευτέρη Καταχανά σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στέργιογλου με τους Νικόλ Δημητρακοπούλου και Λευτέρη Καταχανά.


Θέατρο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα

“Το μεγάλο μπλουμ” του Μπρίλη του Βασίλη Ρίσβα και της Ρεγγίνας Καπετανάκη. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη, Μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης. 
Ο Μπρίλης, το τολμηρό μικρό αστεράκι, γεννιέται σ’ έναν μακρινό γαλαξία. Του λείπει όμως η μία του αχτίδα. Αυτό δεν τον εμποδίζει να δραπετεύσει απ’ την ουράνια κούνια του και να βουτήξει στο άγνωστο. Σ’ αυτό το ταξίδι συναντάει περίεργα όντα, παράξενους κόσμους, μέχρι που καταλήγει στο βυθό της θάλασσας! Εκεί γίνεται φίλος με τον Αστερία, που είναι μακρινός του ξάδερφος, και με τον Μέμο, το αστείο χταποδάκι. Αυτοί οι δύο φίλοι θα του προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο: ελπίδα για ζωή και μια καινούργια αχτίδα! Ο Μπρίλης επιστρέφει στο γαλαξία του πιο δυνατός από ποτέ κι έτοιμος για νέες περιπέτειες.

Καθημερινά σε νοσοκομεία και ιδρύματα και κάθε Κυριακή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Από 2.12.2012 

Θέατρο για εφήβους
Από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου η ομάδα 4Frontal παρουσιάζει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε διασκευή για εφήβους σε σκηνοθεσία της Τζωρτζίνας Κακουδάκη και χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη. Η ίδια ομάδα παρουσιάσει από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 27 Απριλίου 2013 το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ σε διασκευή για εφήβους σε σκηνοθεσία της Τζωρτζίνας Κακουδάκη.

Θέατρο για παιδιά
Από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 28 Απριλίου 2013 η καλλιτεχνική εταιρεία art παρουσιάζει το έργο «Ο Γιαννάκης», βασισμένο σε λαϊκό παραμύθι σε σκηνοθεσία της Νικολέττας Βλαβιανού.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/pkiSmh_Qs_0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b