MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επαναπατρίστηκαν δύο κλεμμένες βυζαντινές αρχαιότητες

Δύο βυζαντινές αρχαιότητες που είχαν κλαπεί απο αρχαιοκάπηλους πριν απο 12 χρόνια επαναπατρίσθηκαν στις 30 Μαΐου από την Μεγάλη Βρετανία. Τα αντικείμενα φυλλάσονται σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο βυζαντινό ελκυστήρα, 11ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί το 1998. Το συγκεκριμένο αντιεκίμενο εντοπίστηκε απο τον Γεωργίο Πάλλη όταν οίκοος Christie’s στο Λονδίνο προσπάθησε να το πουλήσει. Επεστράφη μετά από συντονισμένες ενέργειες και στενή συνεργασία μεταξύ των αμόδιων υπηρεσιών.

Επιστράφηκε επίσης να φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα από την Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Επιδόθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Τα αντικείμενα συνόδευσε η Δρ. Βικτωρία Γ. Σολομωνίδου, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Α΄ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η οποία βοήθησε στην επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Τα αντικείμενα θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μέχρι να παραδοθούν στους εκπρόσωπους των αρμόδιων Εφορειών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b