MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο, σινεμά και δωρεάν σεμινάριο ψυχολογίας από τις Πολτιστικές Απόπειρες

Οι Πολιτιστικές Απόπειρες διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις την εβδομάδα 29 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2012, στην οποία περιλαμβάνονται: Ο θεατρικός μονόλογος “ΑΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ”, η ταινία “SUBMARINO” και η ταινία “ΛΙΒΑΝΟΣ”. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με δωρεάν συμμετοχή με τον ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή Αλέξανδρο Αστρινάκη πάνω στις βασικές λειτουργίες του ψυχικού οργάνου.

Monopoli Team

Ο θεατρικός μονόλογος της Ελένα Τορνέρο «ΑΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» με τη Νικολέττα Βλαβιανού, αναφέρεται σε μια γυναίκα που ανακαλεί με πολύ χιούμορ και σαρκασμό όλη την ερωτική της διαδρομή με συνοδοιπόρο πάντα ένα ροκ τραγούδι, που ολοκληρώνει με καταλυτικό τρόπο την ανάμνηση.

Συντελεστές Παράστασης:
Μετάφραση: Γιάννης Μαντάς, Δημήτρης Ψαρράς.
Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια, Φωτισμοί: Λίλλυ Μελεμέ.
Σκηνικά, Κοστούμια: Νατάσα Παπαστεργίου.
Επιμέλεια Κίνησης: Μόνικα Κολοκοτρώνη.

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στις 21:00
Πολιτιστικές Απόπειρες, αίθουσα Πολύτροπο
Λ. Μαραθώνος 26, Νέα Μάκρη, τηλ. 2294098500

Στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης, η ταινία “SUBMARINO” σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και η ταινία “ΛΙΒΑΝΟΣ” σε σκηνοθεσία Σάμιουελ Μαόζ την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012. Θα παρουσιαστούν στις 21:15 στον κινηματογράφο Αλίκη, Λ. Μαραθώνος 196, Πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης – πρώην αμερικάνικη βάση.  

Οι Πολιτιστικές Απόπειρες διοργανώνουν ένα σεμινάριο με δωρεάν συμμετοχή με τον ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή Αλέξανδρο Αστρινάκη πάνω στις βασικές λειτουργίες του ψυχικού οργάνου. Το σεμινάριο αποτελείται από τέσσερις εβδομαδιαίες συναντήσεις (τις ερχόμενες εβδομάδες) και έχει σαν περιεχόμενο βασικές ψυχολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Οι θεματικές ενότητες είναι:
–  Άγχος και φόβος. Θα προηγηθεί μια εισαγωγή με θέμα “τί είναι ψυχή”.
–  Κατάθλιψη.
–  Παράνοια – σχιζοφρένεια.
–  Ανθρώπινος χαρακτήρας και προβλήματα σχέσεων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που θα ήθελαν να μάθουν σχετικά με τον τρόπο που η σύγχρονη ψυχιατρική και ψυχανάλυση προσεγγίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία. Ακόμη, αυτοί που κρίνουν ότι θα τους ήταν χρήσιμο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο ενδιαφερόντων να γνωρίσουν την ανθρώπινη ψυχοπαθολογία. Βασίζεται σε ελεύθερη συζήτηση των συμμετεχόντων μετά από εισήγηση για το θέμα. Με την ευκαιρία, θα γίνουν αναφορές στην τρέχουσα κοινωνική ψυχολογία της κρίσης. Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν, λόγω όμως περιορισμένου αριθμού θέσεων για τη συμμετοχή απαιτείται δήλωση, τόσο για εξασφάλιση θέσης, όσο και για τα αντίγραφα των σημειώσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στις Πολιτιστικές Απόπειρες και τα τηλέφωνα: 2294097003, 6977403153.

Λίγα λόγια για την ταινία της Κινηματογραφικής Λέσχης  «SUBMARINO»

Δανία 2010
Διάρκεια 105 λεπτά

Ο Νικ κι ο μικρότερος αδερφός του, δεν έχουν τελειώσει ακόμη το δημοτικό σχολείο, και ήδη έχουν σκληραγωγηθεί από τη φτώχεια, την κακομεταχείριση και το αλκοόλ. Ωστόσο, βρίσκουν τη χαρά στο πρόσωπο του νεογέννητου αδερφού τους. Αντικαθιστούν επάξια την αδιάφορη και αλκοολική μητέρα τους στη φροντίδα του. Αν και μικρής διάρκειας, αυτή η ηλιαχτίδα ελπίδας θα τους στοιχειώνει μέχρι την ενηλικίωση τους.

Ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντεμπεργκ ερευνά σε βάθος τις αιτίες και τα αποτελέσματα στην ψυχολογία αυτών των παιδιών και θέτει συνεχώς ερωτήματα σε εμάς αλλά και στον εαυτό του κρατώντας ένα μικρό αισιόδοξο μήνυμα στο τέλος μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό.

Η σκηνοθεσία του Βίντεμπεργκ απλή και ουσιαστική χωρίς εντυπωσιασμούς και περιττά τεχνάσματα. Καταγράφει τον ψυχισμό των ηρώων αδιάλειπτα και εμμένει στα πρόσωπά τους σε στιγμές σιωπής δίνοντας στον θεατή να κατανοήσει μόνος του την κατάστασή τους. Ο Βίντεμπεργκ αγγίζει το λεπτό υπόστρωμα της ψυχής μας μιλώντας για σχέσεις και πράξεις που οδηγούν σε αναπόφευκτες τραγωδίες. Όμως καμιά φορά οι τραγωδίες φθάνουν στο αποκορύφωμα ταιριάζοντας με κοφτές στιγμές ελπίδας που απαλύνουν τον πόνο μας ή μάλλον τον κάνουν να δείχνει πιο υποφερτός.

Λίγα λόγια για την ταινία της Κινηματογραφικής Λέσχης  «ΛΙΒΑΝΟΣ»

Ισραήλ 2009.
Διάρκεια: 90 λεπτά.

Πρώτος πόλεμος στο Λίβανο, Ιούνιος, 1982. Ένα ισραηλινό τανκ συνοδευόμενο από μία διμοιρία αλεξιπτωτιστών αναλαμβάνουν να ερευνήσουν μία εχθρική πόλη η οποία βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Η αποστολή όμως ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και καταλήγει σε παγίδα θανάτου. Η νύχτα πέφτει, καθώς τραυματισμένοι στρατιώτες παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια του κέντρου της πόλης, αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με την κεντρική διοίκηση, ενώ περικυκλώνονται από Σύριους κομάντος. Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι οι τέσσερις στρατιώτες που βρίσκονται κλεισμένοι στο τανκ, βιώνοντας το δικό τους εφιάλτη και βλέποντας τον έξω κόσμο μονάχα μέσα από τη διόπτρα του οχήματος. Εκεί μέσα καλούνται να αναμετρηθούν με τα όριά τους και να αντιπαραβάλλουν το ένστικτο της επιβίωσης, και το φόβο με τη σκληρά δοκιμαζόμενη ανθρωπιά τους.

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Samuel Maoz ξορκίζει τους εφιάλτες του, αφηγούμενος την προσωπική του εμπειρία από τον πόλεμο του Λίβανου και γυρίζει έναν κλειστοφοβικό εφιάλτη, ένα βασανιστικά έντονο φιλμ που παίρνει πολιτική θέση μέσα από την φαινομενικά αποστασιοποιημένη πολιτική του ματιά. Δεν υπάρχει ίχνος ηρωισμού στους χαρακτήρες του, ρανίδα ανδρείας. Κυριαρχεί ο φόβος, η απόγνωση ανθρώπων που σπέρνουν το θάνατο και οδεύουν κατά τα φαινόμενα σε βέβαιο θάνατο. Το μήνυμα, αντιπολεμικό και αφομοιωμένο πλήρως από την ιστορία. Και το τελικό αποτέλεσμα; απλώς αριστουργηματικό!

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b