MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, διοργανώνεται ένα 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών μυθοπλασίας που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου με τίτλο “1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών”. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Monopoli Team

Οι 16 ταινίες του αφιερώματος καταγράφουν τα βιώμτα κακοποιημένων γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα οι οποίες υφίστανται διάφορες μορφές βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική). 

Οι ταινίες “Τσιγγάνικη ψυχή” και “Ο αγώνας του Κρίπαν” θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, ενώ ο κλασικός “Ταξιτζής του Σκορσέζε” θα παιχτεί στην ψηφιακή αποκατάστασή του σε 2K.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20.00 η προσκεκλημένη Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεζ, εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ισπανίδων σκηνοθετών, θα προλογίσει την ταινία της “Τσιγγάνικη ψυχή”  (1996), αλλά και την ταινία “Μέσα απ’ τα μάτια σου” (2003) της Ιθιάρ Μπογέιν, στην οποία συμμετέχει ως ηθοποιός. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσει μια συζήτηση το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 20.00 με βασική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Prof. Joanna Bourke. Θα συμμετέχουν οι: Prof. Joanna Bourke, Καθηγήτρια στο Birkbeck College του Λονδίνου, ο Chus Gutiérrez, Ισπανίδα σκηνοθέτιδα, ο Κυριάκος Κατζουράκης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Ο δρόμος προς τη δύση, η Μαρία  Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόγραμμα Προβολών

Παρασκευή 25/11
Αίθουσα Α
18.00 Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή, 81΄
20.00 Τσιγγάνικη ψυχή, 95΄ (παρουσία της σκηνοθέτιδας)
22.00 Μέσα από τα μάτια σου, 109΄(θα προλογίσει η Chus Gutiérrez που συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία)
Αίθουσα Β
20.00 Νύφες, 123΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)

Σάββατο 26/11
Αίθουσα Α
17.30 Θέλμα και Λουίζ, 130΄
20.00 Συζήτηση «Βία κατά των Γυναικών – Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις»
22.00 Ο Ταξιτζής, 113΄

Κυριακή 27/11
Αίθουσα Α
18.00 Λουλούδια από έναν άλλο κόσμο, 108΄
20.00 Ο κύκλος, 90΄
22.00 Το γάλα της θλίψης, 95΄
Αίθουσα Β
20.00 Ζωή, 102΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)

Δευτέρα 28/11
Αίθουσα Α
18.00 Ο γάμος των μουσώνων, 114΄
20.00 Χουάρες- Η πόλη των νεκρών γυναικών, 60΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
22.00 Ο αγώνας του Κρίπαν, 87΄

Αίθουσα Β
20.00 13½, 21΄
Ο δρόμος προς τη Δύση, 80΄ (παρουσία των σκηνοθετών)

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Πόσο σύντομα είναι το τώρα; Το AnafiFF 2026 επιστρέφει στην Ανάφη
Cine News
The Devil Wears Prada: Το απόλυτο rewatch πριν την πρεμιέρα του sequel – Τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Μυστήριο, δράμα, τρόμος – Όσα μάς περιμένουν αυτό το ΣΚ στην TV
Cine News
Σπίτι Χωρίς Διεύθυνση: Η ταινία-έκπληξη της Χάτιτσε Ασκίν στο Newman Cinema
Cine News
Ιερά Οδός, 21 χλμ: Το ντοκιμαντέρ της Νικολέτας Παράσχη ξεκινά την πορεία του στις ελληνικές αίθουσες
Cine News
Σημειώσεις για μια Ορέστεια στην πανδημία: Η ταινία των Φριντζήλα – Ανδριανού για μια επιπλέον προβολή στο Θέατρο Τέχνης
Cine News
«Σύγκρουση»: Backstage φωτογραφίες από τα γυρίσματα της νέας σειράς του Mega
Cine News
Το Stranger Things επιστρέφει… σε animation – Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Τρεις νέες ταινίες και ένα αγαπημένο σίκουελ – Αυτά θα δούμε το ΣΚ στην TV
Cine News
Ο Διάβολος φοράει Prada 2: Πρεμιέρα σε ζωντανή μετάδοση από το Disney+
Cine News
Το Φαινόμενο της Σπασμένης Φλέβας: Masterclass στη Στέγη με τον Γιάννη Οικονομίδη
Cine News
Ο σκηνοθέτης Νίκος Κορνήλιος αφηγείται τη μάχη των σωμάτων με το βάρος του παρελθόντος