MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Από τα σπήλαια στα e-books» ξανά στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου καλεί ξανά τις σχολικές ομάδες σε τρία πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα το βιβλίο. Τα εργαστήρια, που ξεκινούν και πάλι από τις 20 Σεπτεμβρίου, απευθύνονται σε σχολικές ομάδες δημοτικών και γυμνασίων και εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Από τα σπήλαια στα e-books». Στόχος των εργαστηρίων είναι να φέρουν τα παιδιά σε γνωριμία με τον χώρο του βιβλίου και το θεσμό της Βιβλιοθήκης.

Monopoli Team

«Γνωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη»

Στο πρώτο εργαστήριο, διάρκειας 1 έως 3 ωρών, οι μαθητές ανακαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της σύγχρονης βιβλιοθήκης και τις μεθόδους αναζήτησης πληροφοριών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα, τους δίνεται η ευκαιρία να βρουν το κατάλληλο υλικό, ώστε να ολοκληρώσουν τις σχολικές εργασίες τους στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

 

«Η ιστορία της γραφής»

Οι μαθητές ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, για να ανακαλύψουν την ιστορία και την εξέλιξη της γραφής, από τις σπηλαιογραφίες, την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας, μέχρι τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers). Επιπλέον, θα γράψουν σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, σε γραφομηχανή, με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες αλλά και με φτερά χήνας και θα μάθουν πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά. Το εργαστήριο διαρκεί 1½ ώρα.

 

«Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας»

Σ΄ αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παλαιούς και νεότερους τύπους βιβλιοδεσίας. Θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία και μηχανήματα της βιβλιοδετικής τέχνης, θα έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη δέρματος και χαρτιού και θα φτιάξουν το δικό τους βιβλίο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο, που σχεδιάζει και υλοποιεί ο κος Νίκος Καραμέτος, βιβλιοδέτης τέχνης και συντηρητής παλαιών βιβλίων και χειρογράφων, διαρκεί 1 ½ ώρα.

 

 


Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση, κατόπιν συνεννόησης του σχολείου με τον κο Κουρουβακάλη στο τηλέφωνο 210-9469634, ή στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210-9469631- 632.

 

Ίδρυμα Ευγενίδου: Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο. Τηλ: 210 9469600

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b