MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tο “τσακάλι” και οι άλλοι!

Οι καλύτερες επιλογές για το weekend 15- 17 Απριλίου.

Monopoli Team

Παρασκευή 15 Απριλίου


ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ

 

  • Ο Ιάπωνας χορογράφος Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, μέσα από ένα αμάλγαμα επιρροών που κυμαίνονται από τις πολεμικές τέχνες, το χοροθέατρο butoh και τη βουδιστική φιλοσοφία «πλάθει» – παλιά του τέχνη κόσκινο, καθότι ασχολείται και με την γλυπτική – με μαεστρία το σώμα του πλαισιωμένος από ένα άκρως μινιμαλιστικό και υποβλητικό σκηνικό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

ΣΙΝΕΜΑ 

 

  • Back to basics για τον μαδριλένο σκηνοθέτη Φερνάντο Τρούεμπα και τους συνεργάτες του, ο οποίος σκηνοθετεί με βιρτουεζιτέ το “Chico and Rita”, ένα «ενήλικο» νοσταλγικό  animation του οποίου πυρήνας είναι η αγάπη για την τζαζ μουσική κληρονομιά του παρελθόντος. Ο έρωτας ανάμεσα σε έναν ταλαντούχο πιανίστα και μία όμορφη τραγουδίστρια γίνεται αφορμή για μία ρομαντική περιήγηση στην Αβάνα και τη Νέα Υόρκη των 40’s και 50’s. Must το soundtrack στο οποίο φιγουράρουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Woody Herman, Dizzy Gillespie, Theolonius Monk και Charly Parker.

 

LIVE

 

  • Το βιομηχανικό Linz της βόρειας Αυστρίας για λίγα πράγματα είναι γνωστό, αν εξαιρέσουμε τις καραμέλες PEZ που παρασκευάζονται εκεί (ναι, αυτές με τα ζωόμορφα κουτάκια.) Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής γνωρίζουν τον Anton Bruckner, ενώ οι “ιστοριοδίφες” ότι εκεί πέρασε τα νεανικά του χρόνια ο Αδόλφος Χίτλερ. Όλοι μιλάνε όμως σήμερα για το τελευταίο «πνευματικό τέκνο» του Linz, τον Parov Stelar, έναν από τους τελευταίους DJ που πιστώνεται τη «γέννηση», τρόπον τινά, ενός νέου μουσικού υπό-είδους («Electroswing») . Εμφανίζεται απόψε στο Fuzz για μία άκρως χορευτική συναυλία.
  • Οι ανήσυχοι Twilight Singers του πολυπράγμονος Greg Dulli ( μέλος των θρυλικών Afghan Wings) παρουσιάζουν το τελευταίο τους πόνημα «Dynamite Steps» το οποίο με τις νουάρ ενορχηστρώσεις και το λυρικό του τόνο έχει ήδη αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές.

 


Σάββατο 16 Απριλίου

ΣΙΝΕΜΑ

 

  • Πιθανώς να βλέπω τα πράγματα μέσα από το παραμορφωτικό πρίσμα του φαν της σειράς των Scream, του Wes Craven και του είδους γενικότερα, αλλά αυτό που διαφαίνεται και αξίζει μνείας στην περίπτωση της νέας σύμπραξης , μετά από δέκα συναπτά έτη , του σκηνοθέτη με τον σεναριογράφο Kevin Williamson, είναι ένα: ΔΕΝ πρόκεται περί «αρπαχτής». Πιθανόν να μην είναι η επιδραστική ταινία με την οποία θα ασχολούμαστε άλλα δέκα χρόνια αλλά, μπολιασμένο με τη γνωστή συνταγή χιούμορ και αυτοαναφορικότητας, αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για τους aficionados του κινηματογραφικού τρόμου, που είχε δείξει να αποκτά τάσεις εκφυλισμού ( βλέπε torture porn).

 

LIVE

 

  • Ο «πατέρας της ethio-jazz» Mulatu Astatke  (προφέρεται «Αστατκέ», κατά τους γαλλομαθείς) ανεβαίνει στη σκηνή του Fuzz για ένα live που θα ικανοποιήσει ακαδημαϊκούς  – το CV του Astatke μιλάει από μόνο του- αλλά και απλούς φίλους της latin, jazz και αφρικάνικης μουσικής.

 

DJ SET

 

  • “Ευχάριστος πονοκέφαλος” για τους λάτρεις της techno, οι οποίοι το Σάββατο θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Ricardo Villalobos ή Zip; Η αλλιώς, Blend ή Six D.O.G.S; Ο μεν Χιλιανός, εμβληματική μορφή της minimal techno που η δικτατορία του Πινοσέτ έφερε σε παιδική ηλικία στη Γερμανία. Από ερασιτέχνης κυμβαλοκρούστης στα 10 του, resident στα μεγαλύτερα clubs του κόσμου, «παρασημοφορημένος» από τα μεγαλύτερα μέσα του είδους (το Resident Advisor τον ανέδειξε DJ της χρονίας το 2008 και 2010). Το «αντίπαλο δέος» Zip (aka Dimbiman, Pantytec ή Pile) είναι παλιός γνώριμος του Villalobos, και τρόπον τινά «αφεντικό» του, αφού είναι ιδρυτής της επιδραστικής στο σχηματισμό της βερολινέζικης σκηνής Perlon. Σε μία εποχή όπου κάθε διακεκριμένος dj σέρνει από πίσω του μία κουστωδία σωματοφυλάκων, κοσμεί εξώφυλλα περιοδικών, ενώ η διάρκεια των set του μετριέται σε  λεπτά και όχι ώρες, ο Zip διατηρεί ζωντανό τον underground χαρακτήρα της techno. Εξού και η σύμπλευση του στον αγώνα του Six D.O.G.S  «Kill Techno Divas».

 


Κυριακή 17 Απριλίου

 

ΣΙΝΕΜΑ

  • Ο βραβευμένος Γάλλος Ολιβιέ Ασάγιας σκιαγραφεί το πορτρέτο του Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες «Κάρλος» στην περικεκομμένη κινηματογραφική εκδοχή της τηλεταινίας των 5,5 ωρών. Αποστασιοποιούμενος από την ιδεολογική (ή ιδεολογηματική) εκκίνηση των πράξεων του «τσακαλιού», μας παρουσιάζει «έργα και ημέραι» του υπ ‘ αριθμόν ένα θιασώτη της ένοπλης πάλης, σε μία βιογραφία μυθοπλαστική μεν – κατά δήλωση του σκηνοθέτη-, προϊόν ενδελεχούς ιστορικής έρευνας δε.

 

LIVE

 

  • Ο βραζιλιάνος βοκαλίστας Edson Cordeiro, με ξεχωριστό εύρος ρεπερτορίου και φωνής (καλύπτει με ευκολία 4 οκτάβες) , ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note μαζί με δύο εξαιρετικούς κιθαρίστες για να δικαιολογήσει το προσωνύμιο «η φωνή» που τον ακολουθεί.

 


Δημήτρης Κώτσος

 

 

Περισσότερα από Exodos
VIMA_WEB3b