MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Ακούστε» το δέρμα σας

Πώς η αυτοεξέταση μπορεί να σώσει

Monopoli Team

Το μηνιαίο «σκανάρισμα» του σώματός σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προλάβετε όλες εκείνες τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να σας προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιακή Εταιρία σημειώνoυν ότι η τακτική αυτοεξέταση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των αρχικών σημαδιών του καρκίνου του δέρματος και άλλων παθήσεων.

Για τον αυτοέλεγχο του σώματός σας ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Βήμα 1ο

Εξετάστε το πρόσωπο και τα αυτιά με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός. Για να εξετάσετε το τριχωτό της κεφαλής σας καλύτερα ζητήστε τη βοήθεια ενός άλλου προσώπου.

Βήμα 2ο

Λυγίστε και τεντώστε τους αγκώνες σας για να μπορέσετε να εξετάσετε όλο το μήκος των χεριών και των παλαμών. Με τη βοήθεια του καθρέφτη εξετάστε τους αγκώνες, τους βραχίονες και τις μασχάλες.

Βήμα 3ο

Με έναν καθρέφτη χειρός εξετάστε το λαιμό και το στήθος σας (με τον τρόπο που σας έχει υποδείξει ο γυναικολόγος σας) αλλά και την κοιλιά σας.

Βήμα 4ο

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός εξετάστε την πίσω πλευρά του σώματός σας, από τον αυχένα μέχρι και τους γλουτούς (μαζέψτε τα μαλλιά σας πρώτα)

Βήμα 5ο

Σε καθιστή στάση και με τον καθρέφτη χειρός εξετάστε το εσωτερικό των μηρών, τις κνήμες, τα πόδια και τις πατούσες. Μην παραλείψετε τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

Για τις ελιές υπάρχει μία πιο ειδική διαδικασία που πρέπει να ακολουθείτε: η μέθοδος ABCDE θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε κανένα βήμα εξέτασης της ελιάς σας. Αναλυτικά:

A: Asymmetry- ασυμμετρία: Το στρογγυλό και συμμετρικό σχήμα είναι ένδειξη υγιούς ελιάς, οποιαδήποτε ασυμμετρία είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά

B: Borders- όρια: Το ομοιόμορφο και γεωμετρικό σχήμα είναι αυτό το σχήμα που πρέπει να έχει η ελιά σας: Αν είναι ανομοιόμορφο και δαντελωτό, τότε κοιτάξτε το στο δερματολόγο σας

C: Color- χρώμα: Αν η ελιά σας έχει μόνο ένα χρώμα, δεν υπάρχει κίνδυνος, αν έχει περισσότερα από ένα (καφέ σκούρο και καφέ ανοιχτό και μπεζ) υπάρχει κίνδυνος

D: Diameter- διάσταση: Το μέγεθός της παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: μεγάλη θεωρείται όταν είναι πάνω από 5 χιλιοστά, μικρή όταν είναι κάτω από 5.

E: Evolution- εξέλιξη: Αν η όψη της ελιάς σας έχει αλλάξει, αυτό είναι ένα κακό σημάδι και χρειάζεται άμεσα έλεγχο.

 

Η παραπάνω ρουτίνα μπορεί να σας σώσει τη ζωή, γι’ αυτό μην την αμελείτε!

 

Έλενα Τσαφταρίδη

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b