Ανησυχητική εικόνα για το κάπνισμα στην Ελλάδα: 3η θέση στην Ευρώπη
Οι κίνδυνοι του καπνίσματος και του ατμίσματος, όπως επίσης και η ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης και μείωσης της βλάβης συζητήθηκαν την Τρίτη (3/2) στην 3η Ενότητα του ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στο Wyndham Grand Athens.
Το Στρογγυλό Τραπέζι συντόνισε ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός και Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ.
Κατά την εισαγωγή του, ο κ. Σμυρνάκης τόνισε ότι η κατανάλωση καπνού αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί και τη σημαντικότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ, υπεύθυνη για 700.000 θανάτους ετησίως. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι 50% των καπνιστών πεθαίνουν πρόωρα, κατά μέσο όρο κατά 14 χρόνια νωρίτερα. Στην Ελλάδα δε, έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη, ενώ 22% των συνολικών θανάτων αποδίδεται στο κάπνισμα είτε ενεργητικό, είτε παθητικό.
Κατά την ομιλία του, ο Joao Breda, Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, μοιράστηκε ανησυχητικά δεδομένα για τη διάδοση του καπνίσματος και ιδιαίτερα του ατμίσματος στη χώρα μας, ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες.
«Χάνουμε τον πόλεμο απέναντι στη βιομηχανία του καπνού, η οποία έχει κάνει ισχυρό comeback», σημείωσε αρχικά ο κ. Breda.
Ο κ. Breda έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις νεότερες πληθυσμιακές κατηγορίες στην Ελλάδα και τη δημοφιλία των νέων καπνικών προϊόντων σε αυτές.
«Υπάρχει προβληματισμός ότι τα νέα προϊόντα θα αντιστρέψουν την πρόοδο που έχουμε επιτύχει παγκοσμίως. Πρόκειται για προϊόντα πολύ δημοφιλή ιδιαίτερα στους νέους. Τα πιο δημοφιλή είναι αυτά που περιέχουν γεύση, και είναι η αιτία που οι νέοι ξεκινούν το άτμισμα. Την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των νέων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα σε ηλικίες κάτω των 18».
Διαβάστε περισσότερα στο Reporter.gr