MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα, του Έντεν Φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου στο θέατρο Από Κοινού

Το έργο «Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα» του Έντεν Φον Χόρβατ ανεβαίνει στο “Από Κοινού Θέατρο”, σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου.

| Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Monopoli Team

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί το «Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα», μια σύγχρονη, καίρια και σπαρακτική εκδοχή του έργου του Έντεν Φον Χόρβατ που μιλά απευθείας στη δική μας εποχή, και το παρουσιάζει από τις 5 Νοεμβρίου στο Από Κοινού θέατρο στον Κεραμεικό.

Μπορεί ο άνθρωπος να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, την ελπίδα και την ανθρωπιά του μέσα σε μια κοινωνία άδικη, ψυχρή και απάνθρωπα οργανωμένη; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα που θέτει ο Έντεν φον Χόρβατ στο συγκλονιστικό και επίκαιρο έργο του «Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα».

«Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται όλα μου τα θεατρικά έργα, καθώς διαδραματίζονται σε καιρούς κατά τους οποίους το να πιστεύει, να αγαπά και να ελπίζει κανείς είναι μια αναγκαία ουτοπία», λέει ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικής αποσάθρωσης. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια νεαρή γυναίκα που αγωνίζεται να επιβιώσει με αξιοπρέπεια. Άνεργη και χωρίς καμία στήριξη, δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και για να την αποκτήσει, χρειάζεται χρήματα. Αποφασίζει να πουλήσει το σώμα της όσο είναι ακόμα ζωντανή, ελπίζοντας έτσι να συγκεντρώσει τα χρήματα για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως πλανόδια πωλήτρια εσωρούχων. Εξαιτίας ενός ληξιπρόθεσμου προστίμου προκειμένου να πληρώσει την άδεια της αυτή δανείζεται ένα μικρό ποσό, κατηγορείται για απάτη και συλλαμβάνεται. Στην αποφυλάκισή της βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια σκληρή πραγματικότητα — την απόρριψη και τη μοναξιά.

Η πορεία της την φέρνει αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, την εξουσία, μία κυνική έμπορο, έναν βοηθό ιατροδικαστή και έναν άντρα που διχάζεται ανάμεσα στο συναίσθημα και το καθήκον, πρόσωπα που σκιαγραφούν μια κοινωνία σε ηθική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτρίγγλα: Μια σύγχρονη ανάγνωση της σαιξπηρικής κωμωδίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά12.09.2018

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Χόρβατ δεν καταγράφει την ιστορία μιας γυναίκας· φωτίζει την τραγικότητα του απλού ανθρώπου, εκείνου που παλεύει να επιβιώσει και συνθλίβεται από έναν μηχανισμό αδιάφορο και απάνθρωπο. Σκηνοθετικά, επέλεξα μια γυμνή, σχεδόν άδεια ατμόσφαιρα. Ήθελα να αφήσω χώρο να ακουστεί η σιωπή, το βάρος της απάθειας. Οι χαρακτήρες εμφανίζονται σαν παραμορφωμένα είδωλα, για να αναδειχθεί η μηχανικότητα με την οποία λειτουργεί η κοινωνία απέναντι στον άνθρωπο.

Oι εικόνες του Χόρβατ μοιάζουν σήμερα πιο οικείες από ποτέ: η ανασφάλεια, η εκμετάλλευση και κυρίως η αίσθηση ότι το άτομο είναι αόρατο μπροστά στην κοινωνική μηχανή. Αναδεικνύοντας έτσι τη βία του συστήματος, τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας, τον εκφασισμό της καθημερινότητας και την αυθαιρεσία της εξουσίας.

Το «Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα» δεν είναι μόνο ένα έργο του μεσοπολέμου. Είναι ένας καθρέφτης του σήμερα.

Το teaser της παράστασης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Έντεν Φον Χόρβατ
Μετάφραση: Μάνια Αναστασίου, Γιώργος Πέππας
Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου

Σκηνικά: Δέσποινα Τζάνου
Μουσική: Νάντια Δαλκυριάδου (επιμέλεια)
Χορογραφία: Νικολέτα Γκριμέκη

Παίζουν: Φαίδρα Παπανικολάου, Ιορδάνης Καλέσης, Δήμητρα Μπάσιου, Γιώργος Πέππας

Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 14€ κανονικά, 12€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, άνω των 65, ΑμεΑ), 5€ ατέλειες. Ομαδικές κρατήσεις άνω των 6 ατόμων 10€
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτήριων στο ticketservices.gr
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:15
Διασκευή: Βίκυ Παπαϊωάννου, Δήμητρα Μπάσιου
Βοηθός Σκηνοθετη: Μελίνα Σαραντάκου
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-apo-koinou-apagi-pisti-elpida/?eventid=13169&showid=87321
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Από Κοινού, Ευπατριδών 4, Αθήνα, 2114057249
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κεραμεικός
Θέατρο Από Κοινού
Απο 07/01/2026 εως 11/03/2026
Ευπατριδών 4, Κεραμεικός
Τετάρτη: 20:15
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Καρυοθραύστης ζωντανεύει τη μαγεία των Χριστουγέννων στο Ολύμπια
ΘΕΑΤΡΟ
Η Φόνισσα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή στο Θέατρο Χώρος
ΘΕΑΤΡΟ
Μικρές Ταπεινώσεις: Νεφέλη Φασούλη και Πάνος Παπαδόπουλος στο Baumstrasse με τη νέα τους παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
Οι «Στρακαστρούκες» του Δημήτρη Σαμόλη βρίσκουν νέα θεατρική στέγη
Θεατρικά Νέα
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη για 3η σεζόν στο Θέατρο Μεταξουργείο
ΘΕΑΤΡΟ
Αγωνία Ιερή: Εύα Palmer Σικελιανού στο θέατρο ΕΛΕΡ
ΘΕΑΤΡΟ
Η «Ζιζέλ» του Μαριύς Πετιπά σε νέα παραγωγή από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Πιγκουίνος του Γιόχαν: Μια παιδική παράσταση για την κλιματική αλλαγή στο Θέατρο Παραμυθίας
ΘΕΑΤΡΟ
Το αμάρτημα της μητρός μου, του Γεώργιου Βιζυηνού για 3η χρονιά στο Θέατρο Radar
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα: Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια στο Μέγαρο
ΘΕΑΤΡΟ
Το ημερολόγιο ενός τρελού: Η παράσταση του Στάθη Λιβαθινού για 2η χρονιά στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων
ΘΕΑΤΡΟ
Ζιζέλ: Μια διαδραστική μουσική και χορευτική εμπειρία για παιδιά στην Λυρική Σκηνή