MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
29
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα, του Έντεν Φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου στο θέατρο Από Κοινού

Το έργο «Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα» του Έντεν Φον Χόρβατ ανεβαίνει στο “Από Κοινού Θέατρο”, σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου.

| Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Monopoli Team

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί το «Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα», μια σύγχρονη, καίρια και σπαρακτική εκδοχή του έργου του Έντεν Φον Χόρβατ που μιλά απευθείας στη δική μας εποχή, και το παρουσιάζει από τις 5 Νοεμβρίου στο Από Κοινού θέατρο στον Κεραμεικό.

Μπορεί ο άνθρωπος να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, την ελπίδα και την ανθρωπιά του μέσα σε μια κοινωνία άδικη, ψυχρή και απάνθρωπα οργανωμένη; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα που θέτει ο Έντεν φον Χόρβατ στο συγκλονιστικό και επίκαιρο έργο του «Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα».

«Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται όλα μου τα θεατρικά έργα, καθώς διαδραματίζονται σε καιρούς κατά τους οποίους το να πιστεύει, να αγαπά και να ελπίζει κανείς είναι μια αναγκαία ουτοπία», λέει ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικής αποσάθρωσης. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια νεαρή γυναίκα που αγωνίζεται να επιβιώσει με αξιοπρέπεια. Άνεργη και χωρίς καμία στήριξη, δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και για να την αποκτήσει, χρειάζεται χρήματα. Αποφασίζει να πουλήσει το σώμα της όσο είναι ακόμα ζωντανή, ελπίζοντας έτσι να συγκεντρώσει τα χρήματα για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως πλανόδια πωλήτρια εσωρούχων. Εξαιτίας ενός ληξιπρόθεσμου προστίμου προκειμένου να πληρώσει την άδεια της αυτή δανείζεται ένα μικρό ποσό, κατηγορείται για απάτη και συλλαμβάνεται. Στην αποφυλάκισή της βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια σκληρή πραγματικότητα — την απόρριψη και τη μοναξιά.

Η πορεία της την φέρνει αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, την εξουσία, μία κυνική έμπορο, έναν βοηθό ιατροδικαστή και έναν άντρα που διχάζεται ανάμεσα στο συναίσθημα και το καθήκον, πρόσωπα που σκιαγραφούν μια κοινωνία σε ηθική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτρίγγλα: Μια σύγχρονη ανάγνωση της σαιξπηρικής κωμωδίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά12.09.2018

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Χόρβατ δεν καταγράφει την ιστορία μιας γυναίκας· φωτίζει την τραγικότητα του απλού ανθρώπου, εκείνου που παλεύει να επιβιώσει και συνθλίβεται από έναν μηχανισμό αδιάφορο και απάνθρωπο. Σκηνοθετικά, επέλεξα μια γυμνή, σχεδόν άδεια ατμόσφαιρα. Ήθελα να αφήσω χώρο να ακουστεί η σιωπή, το βάρος της απάθειας. Οι χαρακτήρες εμφανίζονται σαν παραμορφωμένα είδωλα, για να αναδειχθεί η μηχανικότητα με την οποία λειτουργεί η κοινωνία απέναντι στον άνθρωπο.

Oι εικόνες του Χόρβατ μοιάζουν σήμερα πιο οικείες από ποτέ: η ανασφάλεια, η εκμετάλλευση και κυρίως η αίσθηση ότι το άτομο είναι αόρατο μπροστά στην κοινωνική μηχανή. Αναδεικνύοντας έτσι τη βία του συστήματος, τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας, τον εκφασισμό της καθημερινότητας και την αυθαιρεσία της εξουσίας.

Το «Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα» δεν είναι μόνο ένα έργο του μεσοπολέμου. Είναι ένας καθρέφτης του σήμερα.

Το teaser της παράστασης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Έντεν Φον Χόρβατ
Μετάφραση: Μάνια Αναστασίου, Γιώργος Πέππας
Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου

Σκηνικά: Δέσποινα Τζάνου
Μουσική: Νάντια Δαλκυριάδου (επιμέλεια)
Χορογραφία: Νικολέτα Γκριμέκη

Παίζουν: Φαίδρα Παπανικολάου, Ιορδάνης Καλέσης, Δήμητρα Μπάσιου, Γιώργος Πέππας

Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 14€ κανονικά, 12€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, άνω των 65, ΑμεΑ), 5€ ατέλειες. Ομαδικές κρατήσεις άνω των 6 ατόμων 10€
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτήριων στο ticketservices.gr
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:15
Διασκευή: Βίκυ Παπαϊωάννου, Δήμητρα Μπάσιου
Βοηθός Σκηνοθετη: Μελίνα Σαραντάκου
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-apo-koinou-apagi-pisti-elpida/?eventid=13169&showid=87321
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Από Κοινού, Ευπατριδών 4, Αθήνα, 2114057249
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κεραμεικός
Θέατρο Από Κοινού
Απο 07/01/2026 εως 11/03/2026
Ευπατριδών 4, Κεραμεικός
Τετάρτη: 20:15
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ναι Μεν, Αλλά…: Η νέα stand up παράσταση του Βαγγέλη Μουλαρά στο Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση
ΘΕΑΤΡΟ
Το wine bar «Taniko» επιστρέφει στο Studio Μαυρομιχάλη
ΘΕΑΤΡΟ
Μάστερ και Μαργαρίτα, από την ομάδα “κι όμΩς κινείται” στο Θέατρο Ροές με δύο σουρεαλιστικές παραστάσεις
ΘΕΑΤΡΟ
Στο Σώμα: Μια σόλο χοροθεατρική σκηνική σύνθεση της Χριστίνας Κυριαζίδη στο Rabbithole
Θεατρικά Νέα
Ο Φωκάς Ευαγγελινός ανεβάζει την «Αλεξάνδρεια» στο Παλλάς
ΘΕΑΤΡΟ
Δεσμώτης, της Νατάσας Σίδερη στο Θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Misery, του Στίβεν Κινγκ στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Vaginahood: Μια παράσταση για τους τόπους της γυναικείας εμπειρίας στο Doors Live Art
ΘΕΑΤΡΟ
Endgame – 4 ημέρες και 7 λεπτά: Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη στον Μικρό Κεραμεικό
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Τύραννος και η κόρη: Μια ιλαροτραγωδία του Χριστόφορου Χριστοφή για τον Στάλιν στο Μέγαρο
ΘΕΑΤΡΟ
Μνήμες Γυναικών: Ο μονόλογος με τη Χριστίνα Τασκασαπίδου στη Σκηνή Μπέκετ
ΘΕΑΤΡΟ
Match, από την ομάδα B.p.m. theater group στο Θέατρο Χώρος