MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
21
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Δεξιά της κοίτης / Συνεδρία πολέμου: Ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί δύο γυναικείους μονολόγους στη Μικρή Επίδαυρο

«Δεξιά της κοίτης» / «Συνεδρία πολέμου», στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, δύο γυναικείους μονολόγους των Γιάννη Παλαβού και Άρη Αλεξανδρή, εμπνευσμένους από τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» και τη «Λυσιστράτη» αντίστοιχα.

Monopoli Team

Δύο γυναικείους μονολόγους εμπνευσμένους από το Αρχαίο Δράμα με την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, του Γιάννη Παλαβού και του Άρη Αλεξανδρή, παρουσιάζονται και φέτος, στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Γραμμένοι με ανάθεση του Φεστιβάλ, αντλούν και οι δύο ελεύθερα από τους αρχαίους μύθους αποκαλύπτοντας σύγχρονες πτυχές τους σε πρωτότυπα, ανατρεπτικά έργα. Η ενιαία παράσταση των bijoux de kant Δεξιά της κοίτης / Συνεδρία πολέμου κάνει πρεμιέρα 25-26 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Λίγα λόγια για το έργο

Συγγραφέας των συλλογών διηγημάτων Αστείο (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2013) και Το παιδί (2019), ο Γιάννης Παλαβός αντλεί από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ για να φωτίσει την αρχετυπική σχέση πατέρα-κόρης μέσα από τον μονόλογο μιας γυναίκας που σκιαγραφεί το πορτρέτο του πατέρα της, περιπλανώμενου λαϊκού οργανοπαίκτη στην ελληνική επαρχία, διωγμένου και κατατρεγμένου, όπως ο ήρωας αναφοράς, μ’ εκείνη μοναδικό στήριγμά του. Ο πατέρας, λαϊκός οργανοπαίκτης που διά της τέχνης του λύνει τα αινίγματα των άλλων αλλά αδυνατεί να λύσει το δικό του, περιπλανιέται διωγμένος κι ανήμπορος με μόνο στήριγμα την κόρη του. Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, η κόρη τελεί στη μνήμη του ένα άτυπο μνημόσυνο, ιχνηλατώντας την προσωπικότητά του και κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό της σχέσης τους, πικρό και τρυφερό μαζί.

Από την πλευρά του, ο Άρης Αλεξανδρής (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023 για το μυθιστόρημα Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα), έχοντας μόλις εκδώσει το δεύτερο βιβλίο του Τρία επί ψυχής (2024), εμπνέεται από τη Λυσιστράτη δίνοντας έναν σπαρταριστό μονόλογο για την παρακμή του σεξ στην εποχή των ψηφιακών μέσων κι έναν νέο, ιδιότυπο πόλεμο με πεδίο μάχης το ανθρώπινο σώμα. Εδώ, η Λυσιστράτη είναι μια αγανακτισμένη ψυχολόγος που έχει κουραστεί να ακούει τις θεραπευόμενες και τους θεραπευόμενούς της να κλαυθμυρίζουν για τα στραβά των σχέσεων και των επιλογών τους. Οργανώνει, λοιπόν, μια ομαδική διαδικτυακή συνεδρία για να δώσει στους συμμετέχοντες την πιο κρίσιμη συμβουλή: να απέχουν από το σεξ. Σε μια εποχή υπερδιάθεσης του σεξ, τι θέση έχει στην πραγματική ζωή των ανθρώπων; Η αποφασιστικότητα συγκρούεται με την αμφιβολία και οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τον έρωτα συνομιλούν με τα άβολα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στη μικρή ορχήστρα της Επιδαύρου, μια μορφή ξεπηδά ξαφνικά, μια σκιά. Έρχεται από πολύ μακριά. Είναι η ιστορία κουβαλώντας μαζί της όλο το θυμό και τη βία του κόσμου που δεν έπαψε ποτέ να παλεύει με τις αντιθέσεις του. Κι εμείς γυμνοί και άοπλοι μπροστά στην ορχήστρα αναζητούμε μέσα απ’ το θέατρο ξανά, όχι απλώς μια μορφή τέχνης, αλλά μια ιερή πράξη ένωσης, μια προσευχή για όσα χάθηκαν και για όσα μένουν ακόμα ανείπωτα. Με αντοχή, υπομονή κι επιμονή να ξαναχτίσουμε έναν κόσμο που δοκιμάστηκε από την Ύβρη και την εγκατάλειψη. Μάρτυρες όλοι, ακόμη μία φορά, μιας αέναης τελετουργίας.
Γιάννης Σκουρλέτης

Σημείωμα Γιάννη Παλαβού

Στο έργο Δεξιά της κοίτης, με πηγή έμπνευσης τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή, ο Γιάννης Παλαβός ξετυλίγει την ιστορία δύο προσώπων, ενός πατέρα και μιας κόρης. Ο πατέρας, λαϊκός οργανοπαίκτης που διά της τέχνης του λύνει τα αινίγματα των άλλων αλλά αδυνατεί να λύσει το δικό του, περιπλανιέται διωγμένος κι ανήμπορος με μόνο στήριγμα την κόρη του. Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, η κόρη τελεί στη μνήμη του ένα άτυπο μνημόσυνο, ιχνηλατώντας την προσωπικότητά του και κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό της σχέσης τους, πικρό και τρυφερό μαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟιδίπους: Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει τις δύο τραγωδίες του Σοφοκλή σε μια ενιαία παράσταση στην Επίδαυρο12.09.2018

Σημείωμα Άρη Αλεξανδρή

Μπορεί η αποχή από το σεξ σήμερα να σταματήσει έναν πόλεμο; Η Λυσιστράτη του Άρη Αλεξανδρή είναι μια αγανακτισμένη ψυχολόγος που έχει κουραστεί να ακούει τις θεραπευόμενες και τους θεραπευόμενούς της να κλαυθμυρίζουν για τα στραβά των σχέσεων και των επιλογών τους. Πεπεισμένη πως βρισκόμαστε στο μέσο ενός ιδιότυπου πολέμου με πεδίο μάχης το ανθρώπινο σώμα, οργανώνει μια ομαδική διαδικτυακή συνεδρία για να δώσει στους συμμετέχοντες την πιο κρίσιμη συμβουλή: να απέχουν από το σεξ. Σε μια εποχή υπερδιάθεσης του σεξ, τι θέση έχει στην πραγματική ζωή των ανθρώπων; Ένας σπαρταριστός μονόλογος όπου η αποφασιστικότητα συγκρούεται με την αμφιβολία και οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τον έρωτα συνομιλούν με τα άβολα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: «Δεξιά της κοίτης» του Γιάννη Παλαβού | «Συνεδρία πολέμου» του Άρη Αλεξανδρή
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, Βενετία Λονγκ
Φωτισμοί: Γιώργος Μαρουλάκος
Χορογραφία: Κίνηση: Διονύσης Νικολόπουλος

Παίζουν: Ρένια Λουιζίδου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης | Χορός Μαριάμ Ρουχάτζε, Διονύσης Νικολόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Γιάννης Τσιπλακούλης κλαρίνο, Άρτεμις Κωνσταντίνου κρουστά, νταούλι

Τιμές Εισιτηρίων: από 5€
Πληροφορίες: Προπώληση: aefestival.gr και more.com
Παραστάσεις: Παρασκευή 25/7 και Σάββατο 26/7 στις 21:30
Βοηθός Σκηνοθετη: Έλενα Παληγιάννη
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/dexia-tis-koitis-synedria-polemoy/
Πληροφορίες Χώρου: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαία Επίδαυρος. Τηλέφωνο: 2753 022009
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Παλαιά Επίδαυρος
Παλαιά Επίδαυρος
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Απο 25/07/2025 εως 26/07/2025
Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα
Παρασκευή/Σάββατο: 21:30
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Sadeck Berrabah: Ο Γάλλος χορογράφος φέρνει το Murmuration στο Ηρώδειο
Θεατρικά Νέα
Athletes Of The Gods: Τα μεγαλύτερα αστέρια του μπαλέτου στο Ηρώδειο σε μια βραδιά για καλό σκοπό
ΘΕΑΤΡΟ
Φάουστ: Η παράσταση του Άρη Μπινιάρη επιστρέφει για 2η χρονιά στο Εθνικό
Θεατρικά Νέα
Τρεις αδελφές: Η παράσταση της Μαρίας Μαγκανάρη επιστρέφει για 2η χρονιά στο Εθνικό
ΘΕΑΤΡΟ
Darkest White: Η νέα παράσταση χορού της Δαφίν Αντωνιάδου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Phenomenon, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Hystory: Στην Πειραιώς 260 η Πατρίσια Απέργη χορογραφεί την ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων
ΘΕΑΤΡΟ
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη στο Θέατρο Ακροπόλ
ΘΕΑΤΡΟ
Επαρκώς δημιουργικό: Το Φεστιβάλ Αθηνών πάει ΚΠΙΣΝ με μια παράσταση χορού του Κωνσταντίνου Παπανικολάου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο όρκος της Ευρώπης: Ουαζντί Μουαουάντ και Ζιλιέτ Μπινός στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
ΘΕΑΤΡΟ
Νεκρή φύση σε χαντάκι, του Φάουστο Παραβιντίνο στο Studio Μαυρομιχάλη
Θεατρικά Νέα
Όμορφη Πόλη: Η μουσικοθεατρική παράσταση – ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη για μια τελευταία βραδιά στο Ηρώδειο