MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
16
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Ο όρκος της Ευρώπης: Ουαζντί Μουαουάντ και Ζιλιέτ Μπινός στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

O Ουαζντί Μουαουάντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Théâtre National de la Colline, κατεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με το νέο του έργο «Ο όρκος της Ευρώπης», ένα σκοτεινό οδοιπορικό στον Λίβανο του εμφυλίου, που ξετυλίγεται μέσα από μια τραυματική οικογενειακή ιστορία.

Monopoli Team

Ο Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάζει, 1-2 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, τη νέα του παράσταση με τίτλο «Ο Όρκος της Ευρώπης». Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025.

Ο Λιβανοκαναδός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ, καλλιτεχνικός διευθυντής τα τελευταία χρόνια του Théâtre National de la Colline, έγινε γνωστός στην Ελλάδα κυρίως ως ο σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Μέσα από τις φλόγες» (σκην. Denis Villeneuve, 2010), που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του «Πυρκαγιές» (Incendies).

Ο όρκος της Ευρώπης / Le Serment d’Europe

Το σκοτεινό αυτό οδοιπορικό στον Λίβανο του εμφυλίου, που ξετυλίγεται μέσα από μια τραυματική οικογενειακή ιστορία, έχει στη ρίζα του μια βαθιά σύνδεση με την αρχαία τραγωδία, η οποία αποτελεί την κυριότερη πηγή έμπνευσης του Μουαουάντ: ο διχασμός στην καρδιά της οικογένειας, η πάλη των δύο φύλων, ο ξεριζωμός, η ολέθρια κληρονομιά της προηγούμενης γενιάς στις επόμενες και η αναζήτηση κάθαρσης είναι θέματα που επανέρχονται στα θεατρικά του έργα, τα περισσότερα σε διάλογο με ήρωες του Αρχαίου Δράματος. Θέατρο πολιτικό σε συνομιλία με τη σύγχρονη ιστορία, εμβαθύνει ταυτόχρονα στον Μύθο επιδιώκοντας να αναδείξει τις αρχετυπικές διαστάσεις της ανθρώπινης περιπέτειας, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. Από την άλλη, εστιάζει στην αναζήτηση ταυτότητας πέρα από φυλετικά, θρησκευτικά, οικογενειακά όρια, και ο φωτισμός των προσώπων μ’ έναν έντονα λυρικό λόγο προσδιορίζει μια ιδιαίτερα σύγχρονη προσέγγιση, όπως το είδαμε και στο τελευταίο του έργο «Όλοι εμείς πουλιά», που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο πέρσι.

Ο Μουαουάντ είχε έρθει στο Ηρώδειο το 2011 με τον κύκλο «Γυναίκες», σπονδυλωτή σκηνοθεσία των έργων του Σοφοκλή Αντιγόνη, Ηλέκτρα και Τραχίνιαι, με γαλλοκαναδικό θίασο σε μια διεθνή συμπαραγωγή.

Από τους πλέον ενδιαφέροντες σύγχρονους δραματουργούς διεθνώς, επανέρχεται φέτος στο Φεστιβάλ, πρώτη φορά όμως στην Επίδαυρο, με ένα νέο έργο εμπνευσμένο από αρχαίες ηρωίδες που γράφει με δική μας ανάθεση στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients. Θα το παρουσιάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου μ’ έναν πολυεθνικό θίασο σε μια πολύγλωσση παράσταση, διεθνή συμπαραγωγή και από τα highlights του καλοκαιριού.

Σημείωμα του Wajdi Mouawad

«Το ταξίδι επιστροφής είναι πάντα ταξίδι αλλά ποτέ επιστροφής. Είναι πένθος, εσωτερικός νεκροθάλαμος όπου εισερχόμαστε για να αναγνωρίσουμε το πτώμα ενός πράγματος που θεωρούσαμε ακόμα ζωντανό. Αυτό συμβαίνει για κείνες που θεωρούν ότι θα ξαναβρούν κάποτε τη μητέρα τους αλλά και για τη μητέρα που θεωρεί ότι κάποτε θα ξαναβρεί τις κόρες της. Είναι μια αρχαία ιστορία που επαναλαμβάνεται διαρκώς από τα βάθη του χρόνου: ένα κορίτσι παίζει στην ακρογιαλιά όταν ξαφνικά βλέπει να εμφανίζεται ένας λευκός ταύρος. Θαμπωμένη από την ομορφιά και τη δύναμή του, η κοπέλα καβαλά ανυποψίαστη τον ταύρο που, μεμιάς, ξαναγυρνά προς τη θάλασσα παρασύροντάς την μια για πάντα μακριά από την πατρίδα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖιλιέτ Μπινός και Ουαζντί Μαουάντ δίνουν «Όρκο» στην Επίδαυρο12.09.2018

Αιώνες, χιλιετίες αργότερα, μέσα απ’ την ίδια τη σάρκα των παιδιών και των παιδιών των παιδιών των παιδιών εξακολουθούν να αντηχούν τα τραγούδια, τα κλάματα και οι χοροί των αρχαίων τραυμάτων, που κανείς ποτέ δεν είπε και κανείς ποτέ δεν αφηγήθηκε. Κι από συμφορά σε συμφορά, από βιαιότητα σε βιαιότητα, οι πηγές των βασάνων χάνονται στο πηγάδι του χρόνου. Πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή, αφού δεν μπορείς να μιλήσεις, δεν μπορείς να αναπνεύσεις, όταν όλα αρχίζουν ψελλίζοντας να επανέρχονται, με υπομονή, να μπεις στον λαβύρινθο της μνήμης ακολουθώντας το αόρατο νήμα του έρωτα, όσο οδυνηρό κι αν είναι, για να ξαναβρείς το πρωταρχικό τραύμα που αιμορραγεί ακόμα και να δοκιμάσεις να το επουλώσεις. Να επινοήσεις έναν χαρακτήρα για να ψηλαφίσεις τη φρίκη των συμφορών του δικού σου παρελθόντος».
Wajdi Mouawad
(Μετάφραση από τα γαλλικά: Δήμητρα Κονδυλάκη)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Wajdi Mouawad
Σκηνοθεσία: Wajdi Mouawad

Σκηνικά: Emmanuel Clolus
Κοστούμια: Isabelle Flosi
Μουσική: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Φωτισμοί: Laurent Schneegans

Παίζουν: Juliette Binoche, Violette Chauveau, Δανάη Επιθυμιάδη, Daria Pisareva, Leora Rivlin, Emmanuel Schwartz | Συμμετέχει η Adèle Réto-Lefort

Τιμές Εισιτηρίων: από 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: 1-2 Αυγούστου 2025
Πληροφορίες: Προπώληση: aefestival.gr και more.com
Παραστάσεις: Παρασκευή 1/8 στις 21:00, Τρίτη 2/8 στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Cyril Anrep
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/o-titlos-th-a/
Πληροφορίες Χώρου: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου. Τηλ: 27530-22026, 27530-22096.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Επίδαυρος
Επίδαυρος
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Απο 01/08/2025 εως 02/08/2025
Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου
Παρασκευή/Σάββατο: 21:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Επαρκώς δημιουργικό: Το Φεστιβάλ Αθηνών πάει ΚΠΙΣΝ με μια παράσταση χορού του Κωνσταντίνου Παπανικολάου
ΘΕΑΤΡΟ
Νεκρή φύση σε χαντάκι, του Φάουστο Παραβιντίνο στο Studio Μαυρομιχάλη
Θεατρικά Νέα
Όμορφη Πόλη: Η μουσικοθεατρική παράσταση – ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη για μια τελευταία βραδιά στο Ηρώδειο
ΘΕΑΤΡΟ
Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: Η παράσταση του Κωσταντίνου Ντέλλα στο “grape” του Φεστιβάλ Αθηνών
ΘΕΑΤΡΟ
Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι, της Νοεμής Βασιλειάδου στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Merde!: Η μουσική κωμωδία των Κουτλή – Μαγουλιώτη για 2η σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα χρόνια: Το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Ανί Ερνό ζωντανεύει στη σκηνή της Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Η χορτοφάγος: Η Daria Deflorian ανεβάζει στην Πειραιώς 260 το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ
ΘΕΑΤΡΟ
Μπουμπουλίνας 18: Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί στην Πειραιώς 260 ένα από τα πιο εμβληματικά κείμενα της Μεταπολίτευσης
ΘΕΑΤΡΟ
Χορικά Ύδατα: Η μουσικοθεατρική παράσταση της Λίνας Νικολακοπούλου σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Εγώ, μια δούλα: Ο μονόλογος του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260