Άποψη/Apopsi: Τέσσερις καταξιωμένοι εικαστικοί διασταυρώνουν τις φωνές τους στην γκαλερί artworx
Στην γκαλερί artworx οι διαφορετικές φωνές τεσσάρων καταξιωμένων εικαστικών, του Άγγελου Αντωνόπουλου, του Νίκου Κασκούρα, της Ράνιας Ράγκου και του Μανώλη Χάρου, διασταυρώνονται σε έναν διακριτικό διάλογο, μια αθόρυβη, σχεδόν υπαινικτική ανταλλαγή, μέσα από την ομαδική έκθεση «Άποψη».

Μια εικαστική συνάντηση με «Άποψη» (Apopsi) παρουσιάζει η γκαλερί artworx στην Κηφισιά. Στην ομώνυμη έκθεση, που επιμελούνται η Ιζαμπέλα Φρανσές και η Μαρία Ξανθάκου και εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου, συνυπάρχουν οι καταξιωμένοι εικαστικοί: (με αλφαβητική σειρά) Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Κασκούρας, Ράνια Ράγκου και Μανόλης Χάρος. Τέσσερις διαφορετικές φωνές που διασταυρώνονται σε έναν κοινό χώρο, χωρίς να απαρνιούνται το ιδιαίτερο βλέμμα τους.

Άγγελος Αντωνόπουλος «A Behind From»
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που αντλούν από διαφορετικές καταβολές και εικαστικά ιδιώματα, χωρίς να παγιδεύονται σε συγκεκριμένες φόρμες ή συμβάσεις. Κάθε καλλιτέχνης εκφράζεται μέσα από το δικό του προσωπικό σύστημα αναφορών και αισθητικών επιλογών, διαμορφώνοντας έναν ιδιαίτερο ρυθμό, έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίας. Η συνύπαρξη των τεσσάρων δημιουργών δεν επιδιώκει την ομοιογένεια· προτείνει, αντιθέτως, έναν διακριτικό διάλογο – μια αθόρυβη, σχεδόν υπαινικτική ανταλλαγή, όπου τα έργα συναντιούνται όχι σε ένα ενιαίο ύφος, αλλά σε μια κοινή ένταση αναζήτησης.
«Η Άποψη (Apopsi) είναι μια ευρεία έννοια, που μπορεί να εμπεριέχει διαφορετικές οπτικές. Οι τέσσερις καλλιτέχνες της τωρινής μας έκθεσης έχουν συνθέσει μια ενότητα μορφών και τοπίων που απεικονίζουν μια σουρεαλιστική άποψη των θεμάτων τους και της έμπνευσης τους αναδεικνύοντας έναν υποσυνείδητο φυσικό κόσμο σε ονειρικό περιβάλλον», σημειώνει η Μαρία Ξανθάκου, αναφορικά με το σκεπτικό της συνάντησης των τεσσάρων δημιουργών.

Έργο του Νίκου Κασκούρα
Η «Άποψη» λειτουργεί ως θεματικός και νοηματικός άξονας, χωρίς να επιβάλλει αφηγηματική ή αισθητική ομοιομορφία. Αντίθετα, η έκθεση αναδεικνύει το εύρος και την πολυμορφία της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας, καθώς οι καλλιτέχνες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, προσφέρουν μία μορφοποιημένη εκδοχή του τι σημαίνει να βλέπεις, να σκέφτεσαι και να παρεμβαίνεις μέσα από την τέχνη. Η άποψη εδώ δεν είναι μόνο θέση, αλλά και απόσταση, γωνία, εστίαση — μια μορφή πνευματικής στάσης απέναντι στο φαινόμενο, το ίχνος ή το συναίσθημα. Οι Άντωνόπουλος, Κασκούρας και Ράγκου εστιάζουν κυρίως στο πορτρέτο, διερευνώντας τα όρια της αναπαράστασης, της ταυτότητας και της ψυχογραφίας. Αντίθετα, ο Χάρος προσεγγίζει το τοπίο, εγκιβωτίζοντας στον χώρο της φύσης συναισθηματικές χροιές και ατμόσφαιρα.

Έργο της Ράνιας Ράγκου
Τα έργα του Άγγελου Αντωνόπουλου προέρχονται από τη σειρά των πορτρέτων. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με το προφίλ το οποίο κουβαλάει μια διαφορετική μορφή του εικονιζόμενου. «Συνήθως ακόμα και το δικό μας πορτρέτο δεν το αναγνωρίζουμε, ενώ υπάρχει ακρίβεια στη διατύπωση. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την εικόνα του προφίλ μας», λέει ο Άγγελος Αντωνόπουλος. Εντός του πορτρέτου ο καλλιτέχνης προσθέτει στοιχεία, συχνά ανάγλυφα που αφορούν τον εικονιζόμενο, ή δημιουργεί ιστορίες, που έχουν ρομαντική διάθεση επιστροφής στο παρελθόν. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών που εμπεριέχονται εντός του πορτρέτου είναι μιας άλλης εποχής και θυμίζουν αφήγηση ενός παραμυθιού. Το στοιχείο του θραύσματος, του αποσπασματικού είναι εμφανές, ενώ στην εξωτερική επιφάνεια προσθέτει γραμμικά στοιχεία σαν μηχανολογικά σχέδια, ως αντιπαράθεση ανάμεσα στο ονειρικό και το πραγματικό, την ποίηση και τον ορθολογισμό που έχει η ίδια η ζωή μας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Κασκούρας στα δικά του εξίσου ανθρωποκεντρικά έργα, καταθέτει άλλου είδους πορτρέτα, με αφαιρετική διάθεση. Εύληπτα, με έντονα περιγράμματα, συχνά κατακερματισμένα, χωρίς φιοριτούρες, με τις διαβαθμίσεις του λευκού και του μαύρου να κυριαρχούν, τα πορτρέτα του καλλιτέχνη, αναδεικνύουν το ελάχιστο ως πρωταρχικό στην τέχνη και διηγούνται τις δικές τους ιστορίες, που μένει να ανακαλύψει ο αποδέκτης. Με έντονα ψυχογραφικά και μεταφυσικά στοιχεία, εκφράζουν εσωτερικά δράματα, αλλά και στιγμές ανάτασης.

Έργο του Μανώλη Χάρου
Το έργο της Ράνιας Ράγκου συνδυάζει τη ζωγραφική με την εμπειρία των νέων μέσων σε έναν πειραματικό υβριδικό χώρο. Απαλλαγμένη από παραδοσιακές αγκυλώσεις εξερευνά ζητήματα ταυτότητας, μνήμης αλλά και συλλογικής εμπειρίας του σύγχρονου ανθρώπου διαμορφωμένη μέσα από την μυθολογία, την ιστορία, αλλά και την επαφή του με τα ΜΜΕ και την μυθοπλασία. Τα έργα της έχουν μια πολυεπίπεδη ανάγνωση, εστιάζοντας στο παλίμψηστο των πολιτισμών, των εμπειριών και της μνήμης (πραγματικής και μη) και στην ανασύνθεση της πραγματικότητας σε νέες μορφές. Η ίδια χαρακτηρίζει τη γραφή της ως αφηρημένο ρεαλισμό.
Ο Μανόλης Χάρος παρουσιάζει μια σειρά τοπίων εμπνευσμένων κατά κύριο λόγο από το αγαπημένο του νησί, τα Κύθηρα, όπου και γεννήθηκε. Εικόνες που αιχμαλωτίζουν την ομορφιά του τόπου και απελευθερώνουν τη ματιά του θεατή τους. Μνήμες απόδρασης που μεταφέρουν την αίσθηση του ταξιδιού. Σημεία φυγής και διαφυγής από την καθημερινότητα, που ανοίγουν τη σκέψη και προκαλούν το συναίσθημα. Ορίζοντες, θάλασσες, κομμάτια του χρόνου που είχαν την τύχη να παγώσουν πάνω στα τελάρα του καλλιτέχνη.
Από την πλευρά της, η γκαλερί artworx συνεχίζει τη δραστηριότητά της προβάλλοντας τη δύναμη της προσωπικής εικαστικής φωνής και τον ζωντανό διάλογο που μπορεί να προκύψει ανάμεσα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι και τώρα, η δική της άποψη δεν επιβάλει απαντήσεις αλλά ανοίγει τρόπους σκέψης, αφήνοντας κάθε έργο ελεύθερο να χαράξει τη δική του αφήγηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα