Κάθε πέρυσι και καλύτερα
Η νέα ταινία του σκηνοθετικού διδύμου που μας χάρισε τους «Άθικτους» είναι προσανατολισμένη προς τα γνώριμα σατιρικά εδάφη.
Δύο καταχρεωμένοι απατεωνίσκοι γίνονται μέλη μιας ακτιβιστικής οργάνωσης προκειμένου να τρώνε και να πίνουν τσάμπα. Όμως δεν τους αρκεί μόνο αυτό καθώς βρίσκουν τρόπο για να ξεφορτωθούν τα χρέη τους χάρη στις δυναμικές κινητοποιήσεις των «συντρόφων» τους.
Καταναλωτές- ακτιβιστές σημειώσατε Χ
Το 2011 οι «Άθικτοι» έκαναν το μπαμ στα ταμεία (πάνω από 20 εκατομμύρια θεατές στη Γαλλία) χάρη στην ικανότητα τους να περιγράψουν με κωμικό και ενίοτε απολαυστικό τρόπο την δραματική συνάντηση δύο αντρών που δεν είχαν τίποτε κοινό και τελικά γίνονται φίλοι.
Η βασική ιδέα υπάρχει κι εδώ παραλλαγμένη φυσικά, καθώς οι δύο εγωπαθείς ήρωες έρχονται σε επαφή με τους «κατάπτυστους» ακτιβιστές οι οποίοι αντιπροσωπεύουν όσα σιχαίνονται. Η οικολογική συνείδηση κόντρα στον ανεξέλεγκτο και αβασάνιστο καταναλωτισμό δεν θα έπρεπε καν να μπαίνει ως δίλημμα επιλογής ή στάσης ζωής.
Όμως χρησιμεύει στο σκηνοθετικό δίδυμο προκειμένου να σχολιάσει κριτικά ένα σχήμα που μπορεί να λειτουργείκωμικά αλλά όταν επιχειρεί η εν λόγω κριτική να πάει πιο βαθιά, τότε χάνεται όχι μόνο το μέτρο αλλά και η έμπνευση. Κάποια αστεία που αρχικά είχαν γούστο ή έβγαζαν λίγο γέλιο στο πρώτο μέρος του φιλμ, στην πορεία και με τις συνεχείς επαναλήψεις μοιάζουν να κινούνται στα ρηχά με απλοϊκά μηνύματα που δεν αφορούν κανέναν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Η Ενημέρωση σε Μετάβαση: Μεγάλο διεθνές συνέδριο στο Πάντειο για την ελευθερία του Τύπου, την πολιτική λογοδοσία, την παραπληροφόρηση στην εποχή του AI
- Η Κασέτα του Μελωδία για τον Γιάννη Σπανό: Τάνια Τσανακλίδου, Γιώτα Νέγκα και Κώστας Τριανταφυλλίδης στον Λυκαβηττό
- 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τα highlights του φετινού προγράμματος