ΝΕΑ
Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση
Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέας και κόρη του Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση.
Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
Monopoli Team
14.06.2024
A
A
Η Μαρίνα Καραγάτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση.
Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου («Λίθινες εικόνες της Άνδρου», 1990, «Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα», 1993, «Κτητορικές πλάκες της Άνδρου», 1996). Ήταν, επίσης, μητέρα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος και διασκεύασε, το 2018, το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της, «Το Ευχαριστημένο», στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία.
Το Θέατρο Πορεία την αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, φίλη, συνεργάτιδα, Μαρίνα Καραγάτση. Η Μαρίνα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, το ανέμελο κορίτσι με τα μελαγχολικά μάτια στις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του Μ. Καραγάτση, η γυναίκα που έζησε ελεύθερα τη ζωή της, έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας στο πλάι της τις τελευταίες ημέρες της όλη την οικογένειά της.

Ο Δημήτρης Τάρλοου με τη μητέρα του Μαρίνα Καραγάτση
Η Μαρίνα άφηνε ανεξίτηλη την παρουσία της σε κάθε ομήγυρη με τις πολύτιμες γνώσεις της, τις γλαφυρές διηγήσεις της, το διαπεραστικό βλέμμα της, τον απερίφραστο σχολιασμό της, την αδιαπραγμάτευτη στάση της.
Από σήμερα η Μαρίνα θα αναπαύεται στο «αυλιδάκι» του ουρανού, εκεί που την περιμένουν οι γονείς, η γιαγιά της και η λατρεμένη της Λασκαρώ.
Αντίο Μαρίνα».
A
A
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρες καθημερινά στο email σου τα πιο δημοφιλή θέματα του Monopoli.gr και ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην πόλη!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Bella Ciao #41: Στην Αθήνα, αν δεν κάνεις project, είναι σαν να μην υπάρχεις
Hot or Not #211: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Γιατί ανυπομονούμε για τα press tours της Zendaya – ίσως πιο πολύ από τις ταινίες της
Stop scrolling: Εβδομάδα με Oscars, Παπαϊωάννου Χ Rosalia και (μονίμως) πόλεμο
Αυτή την 25η Μαρτίου πάμε για φαγητό δίπλα στη θάλασσα
Family Weekend: 12+1 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά
Η ποίηση μέσα από τα μάτια (και τους στίχους) των μεγάλων μας ποιητών
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 21-22 Μαρτίου
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Όσα μπορείς να κάνεις δωρεάν 21-22 Μαρτίου
Άννα Μπολένα: Ένα σπάνιο ορόσημο του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου ζωντανεύει στη Λυρική