MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σύγχρονος χορός

Exit Above – After The Tempest: Η εμβληματική χορογράφος Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ με το νέο της έργο στο Ηρώδειο

Η εμβληματική δημιουργός Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ και η ομάδα της Rosas παρουσιάζουν, στο Ηρώδειο, την παράσταση «Exit Above – after the tempest», μια συνάντηση του χορού και της ιστορίας της δυτικής ποπ μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

Monopoli Team

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο, την Τρίτη 25 Ιουνίου, μαζί με την ομάδα της, τη διάσημη Rosas, για να παρουσιάσει το «Exit Above – after the tempest» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Exit Above – After The Tempest

Αποκλειστικός χορηγός της παράστασης η Τράπεζα Πειραιώς, που εγκαινιάζει φέτος μια σημαντική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και γίνεται πολύτιμος συνοδοιπόρος και υποστηρικτής του μεγαλύτερου πολιτιστικού θεσμού της χώρας. Η παράσταση θα πλαισιωθεί από ειδική εκδήλωση / στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνουν το Φεστιβάλ και η Πειραιώς στις 3 Ιουλίου, στις 20.00, στον Χώρο Ε της Πειραιώς 260.

«Για την Πειραιώς η συνεργασία αυτή αποτελεί μια κορυφαίας αξίας πρωτοβουλία που διευρύνει ακόμα περισσότερο τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Στόχος της Τράπεζας είναι να διατηρεί μια ζωντανή δημιουργική σχέση με τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους που με την έμπνευση και τη δουλειά τους συνθέτουν τη σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα της χώρας και συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στο προσκήνιο του διεθνούς πολιτισμικού γίγνεσθαι». 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το «Exit Above – after the tempest» είναι μια καταιγίδα κίνησης, μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ, με 13 performers επί σκηνής και ζωντανή μουσική. Με το μοναδικό της ταλέντο να χορογραφεί, η Ντε Κέιρσμακερ συνδέει στην παράσταση τον χορό με την ιστορία της δυτικής ποπ μουσικής.

Το έργο φωτίζει τον τρόπο που τα μπλουζ «δημιουργούν» την κοινότητα, την αίσθηση του «μαζί» με μια προσέγγιση πολυσυλλεκτική, ποικιλόμορφη, συμπεριληπτική. Οι performers,  παρότι ξεχωρίζουν ως άτομα, παραμένουν συνεχώς «συνδεδεμένοι» είναι άλλωστε συνδημιουργοί του έργου. Με αυτόν τον τρόπο η καθημερινή πράξη του βαδίσματος μεταμορφώνεται σε μια απαιτητική χορογραφία που κατακλύζει βαθμιαία τη σκηνή με την εκρηκτική της ενέργεια.

Στο νέο της έργο, η Ντε Κέιρσμακερ επιστρατεύει τον μάγο του ήχου Ζαν-Μαρί Άερτς, την κρυστάλλινη φωνή και τη σαγηνευτική ερμηνεία της Μέσκερεμ Μέις, ανερχόμενης Φλαμανδής τραγουδοποιού αιθιοπικής καταγωγής, και τον Βραζιλιάνο χορευτή και κιθαρίστα των μπλουζ Κάρλος Γκάρμπιν. Έχοντας κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2023,  το EXIT ABOVE έχει διαγράψει θριαμβευτική πορεία σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης (Αβινιόν, Βιέννη, Ρώμη) και αποθεώνεται από τους κριτικούς.

Ποια είναι η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ

Από τη δεκαετία του 1980, που πρωτοεμφανίστηκε, η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ καθιερώθηκε ως ηγετική φυσιογνωμία του «νέου φλαμανδικού χορού» και εξελίχθηκε, μαζί με την ομάδα της, Rosas, σε εμβληματική μορφή της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής. Το ενδιαφέρον της για τη σχέση χορού και μουσικής ξεκινά από το πρώτο της έργο Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich (1982) και εκφράζεται μέσα από έναν δυναμικό διάλογο που υπερβαίνει τον απλό αντικατοπτρισμό της μουσικής στη χορευτική δομή. Καθώς η σχέση αυτή εξελίσσεται στον χρόνο, η χορογράφος ενσωματώνει, συχνά πια, χορευτές και μουσικούς σε μια κοινή χορογραφική συνθήκη. Έχει χορογραφήσει με μοναδικό τρόπο έργα του Μπαχ, του Μότσαρτ και του Στιβ Ράιχ, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αθηνών: Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή με προβολή της θρυλικής Αντιγόνης12.09.2018

Το 1995 η Ντε Κέιρσμακερ ίδρυσε το P.A.R.T.S., ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον σύγχρονο χορό, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου συνομιλεί διαρκώς με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία. Το 2014 τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο του έργου της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Κείμενο και στίχοι: Meskerem Mees, Wannes Gyselinck

Σκηνικά: Michel Francois
Κοστούμια: Aouatif Boulaich
Μουσική: Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin
Φωτισμοί: Max Adams
Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker

Παίζουν: Abigail Aleksander, Jean Pierre Bure, Lav Crnčević, Jose Paulo dos Santos, Rafa Galdino, Carlos Garbin, Nina Godderis, Solal Mariotte, Meskerem Mees, Mariana Miranda, Ariadna Navarrete Valverde, Cintia Sebők, Jacob Storer | Μουσικοί επί σκηνής Meskerem Mees, Carlos Garbin

Τιμές Εισιτηρίων: Από 5€
Πληροφορίες: Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com
Παραστάσεις: Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/exit-above-after-the-tempest/
Πληροφορίες Χώρου: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα | Τηλ: 210 32 41 807
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ