MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία ακυρώνει τον Ελγιν – Τι δήλωσε η αντιπρόσωπός της στην UNESCO

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Τουρκάλα Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε η αντιπρόσωπος της Τουρκίας, σε διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO. Το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών ενισχύεται και από ντοκουμέντο του Λόρδου Βύρωνα που δείχνει πώς θα έμοιαζε ένα φιρμάνι της εποχής, δήλωσε ο Νίκος Σταμπολίδης στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το φιρμάνι του λόρδου Ελγιν»

Με το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην ατζέντα της εδώ και τέσσερις δεκαετίες, θα περίμενε κανείς ότι η 24η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO  για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Μαΐου στο Παρίσι, δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Και όμως: το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε για πρώτη φορά στην επιτροπή, καθώς το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε την απαιτούμενη διαδικασία για να εκλεγεί ως μέλος της· και η Τουρκία, διά της αντιπροσώπου της, πήρε για πρώτη φορά καθαρή θέση ως προς το κρίσιμο ζήτημα της νομιμοποίησης της αγοράς των Γλυπτών από τη Βρετανία το 1816 στη βάση οθωμανικού εγγράφου που είχε ή δεν είχε ο λόρδος Ελγιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛίνα Μενδώνη για την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο: Ευτελίζουν και προσβάλλουν το μνημείο12.09.2018

Ο λόγος για το περίφημο «φιρμάνι», που αναφέρεται στο site του Βρετανικού Μουσείου ως κομμάτι της ιστορίας της απομάκρυνσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της πώλησής τους στη βρετανική κυβέρνηση με την έγκριση κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βρετανίας. Όπως φαίνεται και από τη βιντεοσκόπηση των εργασιών της επιτροπής, που είναι διαθέσιμη στο κανάλι της UNESCO στο YouTube, η Τουρκάλα Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας (η οποία συμμετείχε ως κράτος-παρατηρητής στη διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO), δήλωσε για το ζήτημα ενώπιον των υπολοίπων κρατών: «Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».

Διαβάστε περισσότερα στο Skai.gr.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Άλλη μια “πρωτιά” για την Ελλάδα: Πρώτη στο εργασιακό στρες – Σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους σε πίεση
Επίκαιρα
Γιώργος Μαζωνάκης: Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία
Επίκαιρα
Γ. Μαζωνάκης: Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή
Επίκαιρα
Γ. Μαζωνάκης: Αναβάλλεται η νεκροψία – Τεχνικό σύμβουλο ορίζει η οικογένεια
Επίκαιρα
Γκλόρια Στάινεμ: Έφυγε από τη ζωή η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος
Επίκαιρα
Πώς θέλει να μετονομάσει ο Τραμπ τα Στενά του Ορμούζ;
Επίκαιρα
Mία ιδιοφυία της μόδας “θυσιάζεται” στον βωμό της ψεύτικης woke κουλτούρας
Αγορές
Μειωμένες τιμές σε 1.740 προϊόντα: Ποια είδη ξεχωρίζουν
Επίκαιρα
Συγκλονιστικοί Τεντόγλου και Καραλής στη Ζυρίχη: Κατέκτησαν πρώτη και δεύτερη θέση
Επίκαιρα
Ιός του Δυτικού Νείλου: Συναγερμός στην Αττική – Ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται “υψηλού κινδύνου”
Επίκαιρα
Ιός του Δυτικού Νείλου- Ποια είναι τα συμπτώματα;
Επίκαιρα
Καιρός: Επιμένει ο καύσωνας σε όλη τη χώρα – πότε θα πέσει η θερμοκρασία;