MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα “Μυστικά του Ολύμπου”

Είδαμε το ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής COSMOTE TV, λίγο πριν κάνει πρεμιέρα απόψε, στο COSMOTE HISTORY HD και παρακολουθήσαμε την πρωτοφανή “Οδύσσεια” του Μιχάλη Στύλλα και της ομάδας του ενάντια στον χρόνο – ή μάλλον ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που απειλεί να εξαφανίσει πολύτιμο για την επιστήμη πάγο.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 18.04.2024

Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό στην Ελλάδα – σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα AltiZEUS το επίσημο υψόμετρο του Μύτικα (στη βάση του τριγωνομετρικού βάθρου) είναι 2917.727μ.

Σήμερα, ο Όλυμπος είναι διάσημος για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και πλούσια χλωρίδα του, ενώ παραμένει το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, που θέλουν να ανακαλύψουν το μυθικό βουνό.

Αυτοί οι χιλιάδες επισκέπτες που είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Όλυμπο θα σου πουν ότι είναι χιονισμένος και κατά πάσα πιθανότητα καλυμμένος από σύννεφα. Κι όμως, η λέξη “Όλυμπος” προέρχεται από το “ολολαμπής” (δηλαδή πάντα φωτεινός), ενώ σύμφωνα με τον Όμηρο, η κορυφή του Ολύμπου ήταν εκτυφλωτική και το χιόνι που κάλυπτε το βουνό, μόνιμα λαμπερό.

Αυτή η αίγλη του Ολύμπου προκαλούσε δέος ακόμα και στον προϊστορικό άνθρωπο, τους πρώτους κατοίκους εκείνης της περιοχής, που θα δημιουργούσαν τους θρύλους που στη συνέχεια θα γεννούσαν τον μύθο των Δώδεκα Θεών των Αρχαίων Ελλήνων, που φυσικά κατοικούσαν στον Όλυμπο.

Υπάρχει λογική εξήγηση για τα γεγονότα που ενέπνευσαν τους αρχαίους μύθους για τον Όλυμπο; Για τον Έλληνα γεωλόγο Μιχάλη Στύλλα, οι αναφορές του Ομήρου και των αρχαίων δεν είναι τυχαίες, αλλά αναφέρονται σε κλιματικά φαινόμενα και δίνουν σημαντικά στοιχεία για το κλίμα στην αρχαιότητα.

"Τα μυστικά του Ολύμπου" (Les Secrets du Mont Olympe) κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στην COSMOTE TV

“Τα μυστικά του Ολύμπου” (Les Secrets du Mont Olympe) κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στην COSMOTE TV

Τα “Μυστικά του Ολύμπου”, το νέο ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής της COSMOTE TV, σε σκηνοθεσία της Anne Viry-Babel, ακολουθεί τον “Μάικ” Στύλλα και την ομάδα του στον μοναδικό τους άθλο, να αποδείξουν την υπόθεση ότι κατά την εποχή του Ομήρου, λόγω κλιματικών διαταραχών, υπήρχε μια περίοδος παγετώνων – και αυτό ήταν που έκανε το βουνό ακόμα πιο λαμπερό.

Ο Στύλλας και η ομάδα του από το διεθνές διεπιστημονικό πρόγραμμα «PalAeolus» πρέπει να παλέψουν κυριολεκτικά με τον χρόνο, αφού η κλιματική αλλαγή, που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, μπορεί να εξαφανίσει μια για πάντα τον γεμάτο πολύτιμες πληροφορίες πάγο, που βρίσκεται στο βουνό. Αυτός ο πάγος είναι εκείνος που μπορεί να αποκαλύψει τα μυστικά του Ολύμπου. Η πίεση λοιπόν, είναι μεγάλη.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του ντοκιμαντέρ, που παρακολουθείς τον Στύλλα να αφηγείται τη σχέση του με το βουνό από την παιδική του ηλικία, να περιγράφει συναρπαστικές λεπτομέρειες για το κλίμα, το φυσικό περιβάλλον, την κάθε γωνιά του βουνού – το οποίο σε κάνει να νιώθεις ότι γνωρίζει απ’ έξω – καταλαβαίνεις ότι αυτή είναι μια προσωπική υπόθεση για εκείνον και την ομάδα του. Τον βλέπουμε να μαζεύει δείγματα από χιόνι και να καταλαβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το προφίλ του πάγου, τον άνεμο που φυσούσε όταν σχηματίστηκε, το αν ήρθε μαζί με σκόνη από τη Σαχάρα.

“Για να καταλάβεις τον πάγο του παρελθόντος πρέπει να εξετάσεις τον πάγο του σήμερα” ακούμε στο ντοκιμαντέρ, καθώς βλέπουμε την διεθνή ομάδα του «PalAeolus» να ξεκινά μια οδύσσεια αναρρίχησης σε δυσμενείς συνθήκες για να προλάβει να πάρει δείγματα από το χιόνι, πριν αυτό λιώσει.

"Τα μυστικά του Ολύμπου" (Les Secrets du Mont Olympe), μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV

“Τα μυστικά του Ολύμπου” (Les Secrets du Mont Olympe), μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV

Και αν νομίζεις ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη αποστολή τους, τότε μάλλον κάνεις λάθος γιατι το επόμενο στάδιο του πρότζεκτ είναι να εξερευνήσουν μια ανεξερεύνητη σπηλιά – “επιστημονικό θησαυρό” όπως την αποκαλούν – που κρύβει μέσα της ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, που ενδέχεται να έχει στρώματα που έχουν συσσωρευτεί εκεί από την αρχαιότητα!

Εκτός από εικόνες που κόβουν την ανάσα – από το Οροπέδιο των Μουσών και την κορυφή του Μύτικα μεταξύ άλλων – παρακολουθείς τις φοβερές προσπάθειές των ερευνητών να εξασφαλίσουν δείγματα, την αγωνία της αναμονής των ευρημάτων, αλλά και την ανακούφιση και τον ενθουσιασμό τους στα εντυπωσιακά τους ευρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι θα δούμε τον Απρίλιο στην COSMOTE TV; Νέες σειρές με Τζιανκάρλο Εσποζίτο, Κρίστιαν Σλέιτερ, Ίντρις Έλμπα12.09.2018

Ποια είναι αυτά τα ευρήματα; Αυτό φυσικά δεν θα το αποκαλύψω. Αρκεί να συντονιστείς απόψε, Πέμπτη 18 Απριλίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY HD, για να μάθεις κι εσύ αν η “Οδύσσεια” του Μάικ Στύλλα και της ομάδας του απέδωσε καρπούς, αν ήρθαν πιο κοντά στο να ανακαλύψουν τα μεγάλα μυστήρια του βουνού του Ολύμπου.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b