MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Της ομορφιάς το άγριο φιλί: Ακούσαμε πρώτοι τον νέο δίσκο του Παρασκευά Καρασούλου

Το βράδυ της Τετάρτης (10/04), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου δίσκου του Παρασκευά Καρασούλου, “Της ομορφιάς το άγριο φιλί”, τον οποίο ντύνει με την φωνή του ο Θοδωρής Οικονόμου. Εμείς βρεθήκαμε στο Μικρό Παλλάς και σας μεταφέρουμε τα όσα ακούσαμε.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 12.04.2024

Ο Παρασκευάς Καρασούλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς και καλλιτέχνες που με τον ιδιαίτερο λυρισμό που τον κατακλύζει, μάς έχει χαρίσει δισκογραφικούς θησαυρούς στα χρόνια της πορείας του.

Μετά το περσινό του εγχείρημα, πλάι στη Λίνα Νικολακοπούλου, μέσα από τον συναυλιακό δίσκο «Ανάσα μου κι Αέρα», που εξέπληξε το κοινό, ο σπουδαίος στιχουργός επέστρεψε με έναν νέο κύκλο τραγουδιών. Και το όνομα αυτού: «Της Ομορφιάς το Άγριο Φιλί», που υπό την αγκαλιά της Μικρής Άρκτου, ο νέος αυτός μουσικός κύκλος εκδόθηκε σε βιβλίο/ CD. Τα 15 μοναδικά τραγούδια (12 νέα συν τριών μελωδικών επισκεπτών του παρελθόντος) ντύνει με την εκπληκτική ερμηνεία του, ο Θοδωρής Νικολάου.

Εμείς είχαμε την χαρά και τιμή να παραβρεθούμε στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του νέου αυτού δίσκου στην σκηνή του Mικρού Παλλάς και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Το συγκεκριμένο άλμπουμ συνιστά ένα σημαντικό ντοκουμέντο, καθώς αποτελεί ένα άκρως λυρικό σταυροδρόμι σπουδαίων συνθετών. Στο άλμπουμ συμμετέχουν οκτώ σημαντικοί συνθέτες: ο Γιώργος Ανδρέου, ο Γκωτιέ Βελισσάρης, ο Χρίστος Θεοδώρου, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Νίκος Κυπουργός, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θοδωρής Οικονόμου.

Η φρεσκάδα του νέου συνθέτη Γκωτιέ Βελισσάρη, ο οποίος παρευρέθηκε και στην επίσημη παρουσίαση του δίσκου, αποπνέει έναν έντονο συναισθηματισμό και μια βαθιά μελωδικότητα που ταίριαξε απόλυτα στο ζητούμενο ύφος. Όπως θα τον χαρακτήριζε αργότερα μέσα στην βραδιά ο Παρασκευάς Καρασούλος: «Ο Γκωτιέ αποτελεί μια τεράστια ελπίδα για το ελληνικό τραγούδι». Δήλωση με την οποία δεν θα μπορούσαμε, παρά να συμφωνήσουμε απολύτως.

Από την άλλη, η συνδρομή της σπουδαίας συνθέτριας Ελένης Καραΐνδρου προσδίδει ιδιαίτερη τιμή και βαρύτητα στον δίσκο. Το απαράμιλλο ταλέντο και η ευαισθησία που κρύβει για την μουσική διοχετεύτηκαν σε δύο τραγούδια του δίσκου, το «Πρώιμο Φθινόπωρο» και τα «Φώτα Μεγάλα».

Φωτογράφος: Νίκος Κοκκαλιας

Ο τρίτος λόγος που το νέο μουσικό εγχείρημα αυτό αξίζει την προσοχή μας, είναι το γεγονός ότι περιέχει την πρώτη επίσημη συνεργασία μεταξύ του μεγάλου στιχουργού και του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη, Χρήστο Νικολόπουλο. Το «Τραγούδια Ξεχασμένα», είναι ένα φρέσκο μεν κομμάτι, το οποίο παράλληλα κρύβει την μαγεία του αυθεντικού ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Στο πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης, ο Θοδωρής Νικολάου, με τη συνοδεία μιας πέρα για πέρα εντυπωσιακής μπάντας, μας ξενάγησε στα καινούργια μουσικά μονοπάτια του Παρασκευά Καρασούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWoW Athens 2024: Lou Is και Mary Sunshine μάς παρέσυραν στο πιο ξέφρενο πάρτι με επίκεντρο τις θηλυκότητες12.09.2018

Ταξιδέψαμε μέσα από τα Μάτια του Ποιητή, ενώ εκτυφλωτικά Φώτα Μεγάλα, μας οδήγησαν στης Ομορφιάς το Άγριο Φιλί. Ο Κύριος Γκωγκέν μας επανέφερε στην Πραγματικότητα κι αφού οι Παλιές Ψυχές βρήκαν τον Ξανακερδισμένο Χρόνο, εμείς βρήκαμε το αξέχαστο Ένα μου. Ένα Πρώιμο Φθινόπωρο, Περπάτησε η ομορφιά σε Τραγούδια Ξεχασμένα.

Ο Θοδωρής Νικολάου αποδείχθηκε η καταλληλότερη φωνή για να αναδείξει το καινούριο δημιούργημα του Παρασκευά Καρασούλου. Ένας νέος καλλιτέχνης που μας διαβεβαίωσε πως η φλόγα του ελληνικού έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού παραμένει αναμμένη. Η 17χρονη Μιράντα Ζαφειροπούλου, η οποία τον συνόδευσε με την κρυσταλλική φωνή της στο τραγούδι “Περπάτησε η Ομορφιά”, επιβεβαιώνει ακόμα πιο ακράδαντα το παραπάνω.

Ο Χρίστος Θεοδώρου, πιανίστας και ενορχηστρωτής, καθοδηγούσε τους Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Στράτο Γκρίντζαλη (μπουζούκι, μαντολίνο), Ηλιάνα Κορέτση (βιολοντσέλο),  Πέτρο Κρεμυζάκη (ηλεκτρικό μπάσο),  Χρήστο Λιβάνη (κιθάρες),  Τατιάνα Λύτρα (βιόλα) και τον Νίκο Παπαβρανούση (τύμπανα), οι οποίοι αγκάλιασαν με τον πιο αρμονικό τρόπο τόσο τους λυρικούς στίχους, όσο και τη δωνή του Θοδωρή.

Η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει μαζί με τον Θοδωρή Νικολάου “Από τα βέλη σου κανένας δεν γλυτώνει”, Φωτογράφος: Νίκος Κοκκαλιας

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σ’ ένα medley από την ελίτ των κομματιών που έχουν στιγματίσει την πολυετή καριέρα του Καρασούλου. Ξεκινώντας με μια εντυπωσιακή μουσική ανασύνθεση του Χρίστου Θεοδώρου, την ορχηστρική Ουβερτούρα. Ο ήχος του βιολιού και της βιόλας, αγκάλιαζαν αρμονικά εκείνον του βιολοντσέλο, ενώ κάπου στο βάθος η ηλεκτρική κιθάρα και το μπουζούκι συνέθεταν έναν απρόσμενα ακαταμάχητο συνδυασμό. Το μπάσο να δίνει σταθερά τον ρυθμό, και τα τύμπανα να ακολουθούν προσθέτοντας λιγάκι από τον δυναμικό τους ήχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑA love letter to Μistaken: Οι Little Black Something μάς συστήνονται μ’ ένα άκρως εκρηκτικό άλμπουμ12.09.2018

Αργότερα, ακολούθησε μια από τις πιο ανατριχιαστικές ερμηνείες της βραδιάς, το ντουέτο του Θοδωρή Νικολάου και του Απόστολου Κίτσου, στο «Και σ’αγαπώ». Εφτά ζωές, Μικρός Πρίγκιπας, επισκεφθήκαμε το Τσε στη Νέα Υόρκη κι έπειτα ταξιδέψαμε στο σύμπαν της Δήμητρας Γαλάνη με τα Αν και Δυο Μέρες Μόνο. Η παράσταση δεν θα είχε πιο ταιριαστό τέλος παρά την Μικρή Πατρίδα, σε μουσική Γιώργου Ανδρέου, κατά την οποία βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο ρεφρέν.

Θοδωρής Νικολάου και Απόστολος Κίτσος, Φωτογράφος: Νίκος Κοκκαλιας

Στο κλείσιμο της βραδιάς, ο ίδιος ο στιχουργός αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μιλήσει για το νέο δίσκο και τη συνεργασία του τόσο με τον Θοδωρή, όσο και με τους εκλεκτούς συνθέτες, οι οποίοι πλαισίωσαν τα διαλεχτά κομμάτια.

“Αρχίσαμε να συντάσσουμε το υλικό αυτού του δίσκου με γνώμονα την αναζήτηση και την ανάγκη της ομορφιάς”

Φωτογράφος: Νίκος Κοκκαλιας

Το «Της Ομορφιάς το άγριο φιλί», εκτός από έναν βαθιά συναισθηματικό και άρτιο δίσκο, είναι η ζωντανή απόδειξη πως το αυθεντικό ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να ανθίζει, αναδεικνύοντας νέους καλλιτέχνες και παράλληλα τιμώντας σπουδαίες φιγούρες της ελληνικής δισκογραφίας.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b