MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Θα καταφέρει η Marisa Abela ν’ “αγγίξει” την πραγματική Amy Winehouse;

H βιογραφική ταινία για τη ζωή της Amy Winehouse, “Back to Black”, έρχεται στις αίθουσες στις 11 Απριλίου, από την Tanweer. Ποια είναι η νεαρή Marisa Abela που θα την ενσαρκώσει και γιατί συζητιέται τόσο το αν θα καταφέρει ν’ “αγγίξει” την πραγματική Amy;

Φωτεινή Νικολίτσα | 10.04.2024

Η ζωή της αξέχαστης Amy Winehouse μεταφέρεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο -ως βιογραφική ταινία, διότι ντοκιμαντέρ έχουν υπάρξει αρκετά- με τον τίτλο “Back to Black” και θα βρίσκεται στις αίθουσες από τις 11 Απριλίου. Την σκηνοθεσία ανέλαβε η Sam Taylor-Johnson (γνωστή για τις ταινίες “Nowhere Boy” και “Fifty Shades of Grey”), το σενάριο ο Matt Greenhalgh και την διεύθυνση φωτογραφίας η Polly Morgan. Στον κεντρικό ομώνυμο ρόλο συναντάμε την ανερχόμενη Marisa Abela.

Η συγκεκριμένη ταινία δεν είχε ως στόχο να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στις εξαρτήσεις της Amy αλλά περισσότερο στο ταλέντο της, στο πάθος της για την μουσική και το καλλιτεχνικό της ταξίδι. Φυσικά, έχει ήδη δημιουργήσει δίπολα και διάφορες συζητήσεις γύρω της. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η αφίσα για την ταινία "Back to Black" της Sam Taylor-Johnson

Η αφίσα για την ταινία “Back to Black” της Sam Taylor-Johnson

Σύνοψη & Cast

Σύνοψη: Το χρονικό της ζωής και της μουσικής της Amy Winehouse, το ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση και η δημιουργία ενός από τα πιο επιτυχημένα και θρυλικά μουσικά άλμπουμ της εποχής μας.

Πρωταγωνιστούν: Marisa Abela ως Amy Winehouse, Jack O’Connell ως Blake Fielder-Civil (σύζυγος της Amy από το 2007 έως το 2009), Eddie Marsan ως Mitch Winehouse (πατέρας της Amy), Juliet Cowan ως Janis Winehouse (μητέρα της Amy), Lesley Manville ως Cynthia Winehouse (γιαγιά της Amy).

"Back to Black" της Sam Taylor-Johnson

Ποια είναι η νεαρή ηθοποιός που υποδύεται την Amy;

Η Marisa Abela στα 27 της έχει ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική. Οι πρώτοι της τηλεοπτικοί ρόλοι έγιναν στην σειρά “Industry” του BBC Two και του HBO και στην σειρά “COBRA” του Sky One. Συμμετείχε στις ταινίες “She Is Love” και “Rogue Agent” και είχε κι έναν μικρό ρόλο στην “Barbie” της Greta Gerwig. Ωστόσο, η μεγάλη ευκαιρία είναι σίγουρα η ενσάρκωση της εμβληματικής Amy Winehouse.

Η σκηνοθέτις της ταινίας, Sam Taylor-Johnson, μίλησε για την επιλογή της Abela στον ρόλο. “Το να ανακαλύπτεις ένα ταλέντο σαν την Marisa Abela είναι παρόμοιο με το να βρίσκεις το λαχείο. Τη στιγμή που κοίταξε στον φακό στην πρώτη της οντισιόν, ήταν η τέλεια ηθοποιός για να παίξει την Amy Winehouse. Κατέβαλε τεράστια δουλειά, έδωσε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και έκανε καθημερινή εξάσκηση για ώρες για να μπορέσει να τραγουδήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Δεν μιμείται την Amy, έχει κατοικήσει μέσα της.”

Πράγματι, η Abela ανέλαβε να τραγουδήσει η ίδια τις μεγάλες επιτυχίες της Amy, παρά να φαίνεται ότι τραγουδάει τα αυθεντικά κομμάτια. Γι’ αυτό έκανε μαθήματα φωνητικής για τρεις μήνες!

Η ίδια όταν ρωτήθηκε για το πώς ένιωσε να τραγουδάει η ίδια, απάντησε “Δεν ήθελα να κάνω οτιδήποτε που να φέρνει σε μια μίμησή της. Ήθελα να την βρω από μέσα προς τα έξω. Αλλά μετά έγινε ξεκάθαρο ότι εάν ήθελα να πω αυτές τις ιστορίες, ακριβώς την στιγμή που τις λέγαμε, θα έπρεπε να τραγουδήσω τα τραγούδια. Ήταν σημαντικό για μένα να εξασκηθώ για να μοιάζω σαν εκείνη όταν τραγουδούσα αλλά, ξέρεις, υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ηχογράφησης σε στούντιο με το να τραγουδάω με όλους τους φίλους μου εκεί. Οπότε χρειαζόταν να νιώθω πως είμαι εκεί σε εκείνες τις στιγμές και για αυτό, νομίζω, αποφασίσαμε να το κάνουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBack to Black: Μία πρώτη γεύση από τη βιογραφική ταινία της Amy Winehouse – Δείτε το teaser12.09.2018

Ακόμη, το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει και την μουσική που έγραψε ο Nick Cave και ο Warren Ellis.

Οι αμφιλεγόμενες απόψεις γύρω από την ταινία

Πριν ακόμη βγει η ταινία στις αίθουσες, το κοινό άρχισε να εκφράζει διάφορες αμφιλεγόμενες απόψεις για την ταινία. Πολλοί έκαναν λόγο για εκμετάλλευση του θέματος και πως είναι πολύ νωρίς να γυριστεί μια βιογραφική ταινία για τη ζωή της Winehouse, η οποία απεβίωσε το 2011.

Φυσικά και οι συντελεστές την υπερασπίστηκαν σθεναρά. Συγκεκριμένα η Abela απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η ίδια πιστεύει ότι η ταινία είναι αμφιλεγόμενη, δήλωσε ότι “Όχι, δεν το πιστεύω αυτό για κανέναν λόγο. Θόρυβος θα υπάρχει πάντα για κάτι τόσο μεγάλο όσο αυτό αλλά κανένας δεν την έχει δει ακόμη και την φτιάξαμε μέσα από τα λόγια, την μουσική και την σκοπιά της Amy. Οτιδήποτε άλλο, ναι, θα ήταν εκμετάλλευση αλλά αυτή η επανάληψη στερείται τραγικής στερνής γνώσης. Δεν είναι ερευνητικό έργο, τιμά πρόσχαρα την Amy”.

Αλλά οι αντιρρήσεις στην ταινία δεν σταμάτησαν εκεί. Πολλοί επισήμαναν την ελλιπή ομοιότητα της Abela στην Winehouse αλλά και τη διαφορά στη φωνή τους. Υπήρξαν και σχόλια για παρωδία ή για το γεγονός ότι μπορεί να καταστρέψει την ταινία η απόφαση να τραγουδήσει η ίδια η πρωταγωνίστρια.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από την κυκλοφορία ενός κλιπ, στο οποίο η Marisa Abela τραγουδάει το τραγούδι “Stronger Than Me” το οποίο ανοίγει τον δίσκο Frank (2003), έγινε χαμός με τα αρνητικά σχόλια για τον τρόπο που τραγουδάει.

Πάντως, στον πατέρα της Amy, Mitch, άρεσε η επιλογή της συγκεκριμένης ηθοποιού. “Η Marisa είναι μια υπέροχη επιλογή για τον ρόλο, ακόμη κι αν δεν μοιάζει ακριβώς στην Amy” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά και μετά την πρεμιέρα της ταινίας, οι κριτικές είναι πολύ ενθαρρυντικές για την ερμηνεία της 27χρονης ηθοποιού. Καθώς είναι ήδη δύσκολο για έναν ηθοποιό να ενσαρκώσει ένα υπαρκτό πρόσωπο, πόσο μάλλον την άκρως χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη φωνή του, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε περισσότερο στο τι φέρνει στην αίσθηση του προσώπου και λιγότερο στην καθαρή και αυστηρή μίμηση -ας μη ξεχνάμε και τον Austin Butler που ακόμη κριτικάρεται στα social media που μιλάει σαν το Elvis.

Δείτε το τρέιλερ

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b