MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
28
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αττική
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Βίγκαν Κινηματογράφου VegArtAct 2025
3 ώρες διορία
11 χρόνια δίκη Χρυσή Αυγή
67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
BTS World Tour ‘Arirang’ in Buenos Aires: Live Viewing
Begotten
Clayface
Coco (μεταγλωττισμένη)
Coyote vs. Acme (μεταγλωττισμένη)
Coyote vs. Acme (με υπότιτλους)
Donnie Darko
ENHYPEN World Tour ‘Blood Saga’
Godzilla Minus Zero
Hope
Hybe Cheering Party
Insidious: Εξω από το απώτερο
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Motor City
Naza
Omega Wants to Dance
Ozzy & Black Sabbath: Back to the Beginning
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Primetime
Quiet Life
Resident Evil
Seventeen World Tour (New_)
Spider-Man: Καινούργια μέρα
Street Fighter
The Influencer Project
The Wanted 18
Tomorrow X Together World Tour ‘Act: Tomorrow’
Vampyr
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ
Έτσι ξαφνικά
Αετοί της Δημοκρατίας
Αλλη μαμά
Αλλού ο δρόμος
Αμελί
Αναγέννηση
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αργός θάνατος
Αυτοί που άγγιξαν τον πόλεμο
Βασίλισσα στη θάλασσα
Γάτες στο μουσείο 2: Οι θησαυροί της Αιγύπτου (μεταγλωττισμένη)
Γεννημένος δυο φορές
Για μία νύχτα μόνο
Δεν κοστίζει τίποτα
Είμαι η Κούβα
Εκδικητές: Τελευταία πράξη
Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
Η Πεντάμορφη και το Τέρας (μεταγλωττισμένο)
Η βαλίτσα
Η ελεγεία της Μόσχας
Η ζωή είναι ωραία
Η λευκή κορδέλα
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η νύχτα με τις μάσκες
Η πτώση της φάλαινας
Η σιωπή των αμνών
Η σκιά του πατέρα μου
Θυσία
Κίκι: Η μικρή μαγισσούλα
Καζαμπλάνκα
Κωδικός Τεχεράνη
Κόκορας
Κότα
Λογική και ευαισθησία
Μέρες οργής
Μη χαμηλώνεις το βλέμμα
Μια υπέροχη ζωή
Μια φάρμα στην Πορτογαλία
Μουλέν: Ο αντιστασιακός
Μπαλωματούλης (μεταγλωττισμένη)
Μπαμπούλας Α.Ε. (μεταγλωττισμένο)
Μποϊούνα: Τρόμος στον Αμαζόνιο
Ντίγκερ
Ντε Γκωλ: Η ώρα της αντίστασης
Ντε γκωλ: Προς την ελευθερία
Ξεχασμένο νησί (μεταγλωττισμένη)
Ο Tad και το μαγικό λυχνάρι (μεταγλωττισμένη)
Ο Εξολοθρευτής
Ο Παραχαράκτης
Ο ασχημογλυκούλης (μεταγλωττισμένη)
Ο γυμνός
Οδύσσεια
Οι άλλοι
Οι αριστογάτες
Ολα ή τίποτα
Πατρίδα
Πεσμένα φύλλα
Που είναι το σπίτι του φίλου μου?
Πτώση 2
Σον το πρόβατο και το τέρας της φάρμας (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Στην καρδιά του κτήνους
Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας
Τερατο-Μία (μεταγλωττισμένη)
Το Μυστικό της Vera Drake
Το άλογο του Τορίνο
Το ημερολόγιο της Verity
Το μίσος
Το φορτίο
Το χρώμα του ροδιού
Φιόρδ
Φτηνά τσιγάρα
Φτιαγμένος για εκείνη
Χωρίς ίχνος
Ντοκιμαντέρ

Λεσβία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από το Cinedoc.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78'

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Monopoli Team

Tο πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου έρχεται από τις 4 Απριλίου στο CineDoc και τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την πολύ επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε όμορφη κωμόπολη σε ένα οποιοδήποτε όμορφο ελληνικό νησί. Όμως δεν είναι. Η Ερεσός της Λέσβου των 1.581 κατοίκων σήμερα, η Ερεσός της αρχαιότητας, συνδεδεμένη αξεδιάλυτα με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, αποτελεί εδώ και δεκαετίες πόλο έλξης και ουτοπία μιας παγκόσμιας λεσβιακής κοινότητας.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, λεσβίες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν εδώ αναζητώντας αγάπη, ελευθερία και μια αίσθηση κοινότητας. Η συναναστροφή τους με τους ντόπιους δεν έχει ανέκαθεν υπάρξει ανέφελη. Ποιος ορίζει την κυρίαρχη σημασία της λέξης Λεσβία; Και πόσο έτοιμη μπορεί να είναι μια μικρή κοινωνία να δεχτεί την πλήρη ανατροπή του ετεροκανονικού μοντέλου, πόσο μάλλον ν’ αποτελέσει σύμβολό της;

Η σκηνοθέτρια, φωτογράφος και συγγραφέας Τζέλη Χατζηδημητρίου φέρει υπερήφανα και διττά την ταυτότητα της Λεσβίας. Με την ομώνυμη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της παραδίδει μια πολύτιμη καταγραφή της πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα, διασώζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ημερολόγια, φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις των ανθρώπων που καθόρισαν την ανθρωπογεωγραφία και το πνεύμα της περιοχής μέσα στα χρόνια, ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία ενός τόπου αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας, που αξίωσε συμπερίληψη και ίση μεταχείριση, ακόμα κι όταν αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Μια ιστορία τόσο παλιά και τόσο καινούργια, επίκαιρη όσο ποτέ, τη στιγμή που στην Ελλάδα σήμερα δίνεται ξανά η μάχη για τα ίσα δικαιώματα.

Σημείωμα σκηνοθέτριας

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της Λέσβου, της οποίας το φως, οι άνθρωποι και τα τοπία έχουν αποτελέσει πάντοτε έμπνευση για μένα. Σε όλες τις προηγούμενες δουλειές μου έχω προσπαθήσει να αποτυπώσω το πνεύμα των ανθρώπων της Λέσβου. Στη «Λεσβία», την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία, θέλησα να πάρω τον λόγο εγώ, ως υπερήφανο μέλος της λεσβιακής κοινότητας, και να μιλήσω για το πως αυτή η κοινότητα δημιουργήθηκε. Η «Λεσβία» είναι αποτέλεσμα δουλειάς 10 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων συγκέντρωσα υλικό και έκανα εκ βαθέων συζητήσεις με δεκάδες μέλη της λεσβιακής κοινότητας και με ντόπιους της Ερεσού. Θέλω να πιστεύω ότι έδωσα σε όλους τον χώρο να είναι ο εαυτός τους.

Η Ερεσός η ίδια, αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς ηφαιστιογενές τοπίο με την ατελείωτη παραλία, τα γαλάζια νερά και το μοναδικό φως που ενέπνευσε την Σαπφώ, αποτελεί μια από τις κεντρικές ηρωίδες της ταινίας μου. Η εικόνα της μέσα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου μπλέκεται με τη δική μου προσωπική ιστορία. Υπ’ αυτή την έννοια η ταινία αποτελεί εξίσου μια προσωπική όσο και συλλογική αφήγηση. Δεν είναι μόνο η ιστορία μου αλλά και η ιστορία εκατοντάδων λεσβιών που διεκδίκησαν έναν χώρο για να υπάρξουν ελεύθερα και με ασφάλεια. Εκεί που η λεσβιακή κοινότητα συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αλλάζει, να διευρύνεται και να προσφέρει έναν αδιαπραγμάτευτο και ασφαλή χώρο προσωπικής έκφρασης».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Τζέλη Χατζηδημητρίου
Σενάριο: Τζέλη Χατζηδημητρίου


Διάρκεια: 78'
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2024

Διανομή: CineDoc
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA