MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Flow and Order: Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής “συνομιλεί” μ’ ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό διαμέρισμα

Έξι Έλληνες εικαστικοί συναντιούνται στον 4ο όροφο μιας παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας για να εκθέσουν έργα σύγχρονης ζωγραφικής, γραφικού σχεδιασμού (graphic design) και τέχνης του δρόμου (street art).  

Flow and Order: Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής "συνομιλεί" με ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό διαμέρισμα
Monopoli Team

Η έκθεση «Flow and Order» πραγματοποιείται από την Πέμπτη 28 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 31 Μαρτίου σε ένα οροφοδιαμέρισμα του 1950 στην οδό Χρήστου Λαδά 1, το οποίο πρόκειται να ανακαινιστεί. Έξι Έλληνες εικαστικοί, ο Ανδρέας Βάης, ο Πάρις Κούτσικος (Parisko), ο Χρήστος Τζαφέρος (Simek), ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, ο Βαγγέλης Σαραντάρης (Don Forty) και ο Σωτήρης Κοντογιάννης (SOBER5083R) συναντιούνται στον 4ο όροφο μιας παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας για να εκθέσουν έργα σύγχρονης ζωγραφικής, γραφικού σχεδιασμού (graphic design) και τέχνης του δρόμου (street art).

Βαγγέλης Σαραντάρης [Don Forty]

«Flow and Order»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα των 284,70 τ.μ. ανήκει στη γερμανική εταιρεία Ehret+Klein η οποία την ερχόμενη Άνοιξη θα ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης ώστε να το αναβαθμίσει και να το μεταμορφώσει σε ένα πράσινο βιοκλιματικό σπίτι. Σήμερα, τα σημάδια της μακράς και ποικίλης χρήσης του χώρου είναι ορατά σε κάθε γωνιά, στους τοίχους, στα ταβάνια μέχρι και στα κουφώματα. Ουσιαστικά, το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης αναζητώντας τη μελλοντική του ταυτότητα.

«Για ένα τετραήμερο τα έργα της έκθεσης θα γίνουν μέρος ενός αποδομημένου και βρώμικου καμβά, αποτελώντας μικρά κεφάλαια στην ιστορική πορεία του διαμερίσματος. Σε έναν χώρο όπου τα σημάδια από τη φθορά του χρόνου είναι εμφανή παντού, ρευστά, φυσικά στοιχεία θα συνυπάρξουν με μινιμαλιστικές και δομικές φόρμες σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τη μετάβαση από το χάος στην τάξη. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Ehret+Klein για την ευγενική παραχώρηση του διαμερίσματος, είναι πολύ σημαντικό για την καλλιτεχνική κοινότητα να έχει τέτοιες ευκαιρίες έκφρασης», σημειώνει ο Πάρις Κούτσικος, επιμελητής της έκθεσης και συμμετέχων καλλιτέχνης.

Από την άλλη, ο Michael Ehret, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ehret+Klein, δηλώνει ότι «εδώ και μια δεκαετία το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε μια κτιριακή μετάβαση προσπαθώντας να εκσυγχρονιστεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Βασικός πυρήνας της φιλοσοφίας μας είναι να ανακαινίζουμε κτίρια με σεβασμό στην αρχιτεκτονική τους και στο περιβάλλον και να τα παραδίδουμε πίσω στην κοινωνία πράσινα και λειτουργικά, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Η έκθεση λοιπόν Flow and Order έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα, αφού ακριβώς εμπνέεται από αυτή τη δημιουργική μετάβαση».

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 19:00.

Ανδρέας Βάης

Τα βιογραφικά των καλλιτεχνών

Ανδρέας Βάης

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκθέτει από το 1991. Πειραματίζεται επίσης με τη μουσική δημιουργώντας ηχητικά κομμάτια που συνομιλούν με τη ζωγραφική του. Η αγάπη του για τη φύση, τη μουσική και το χορό, το ρυθμό, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την τέχνη διαφορετικών πολιτισμών είναι η έμπνευσή του. Η μουσική ακρόαση, οι μακρινοί περίπατοι, η παρατήρηση φυτών και ζώων, η καταγραφή ήχων και

εικόνων μέσα από φωτογραφίες και video αποτελούν την πρώτη ύλη για τα έργα του. Ένα σύμπαν προκύπτει ανασύροντας εικόνες από το υποσυνείδητο με αυθόρμητες κινήσεις του χεριού καθώς και με την επανάληψη ή τροποποίηση μοτίβων. Η βαθιά προσήλωση, ο πειραματισμός και η χαρά της ανακάλυψης είναι ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, συναρμολογεί ήχους από ποικίλες πηγές, όπως μουσικά όργανα, φωνές, αντικείμενα και field recordings, δημιουργώντας ηχητικά κομμάτια που τροφοδοτούν και συνομιλούν με τη ζωγραφική.του. Ανθρώπινες συμπεριφορές, μνήμες και επιθυμίες καθρεφτίζονται σε παράλληλους μικρόκοσμους ή μακρόκοσμους που σφύζουν από ζωή, σαν μικρές ζούγκλες, όπου ο χρόνος είναι σφαιρικός και εύπλαστος, και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η πρακτική του είναι μια διαλογιστική και θεραπευτική διαδικασία μέσα από την οποία, ίσως, μπορεί να μεταφέρει στο θεατή ή/και ακροατή μέρος από τη μαγεία που ασκεί πάνω του ο κόσμος.
*andreasvais.com | instagram.com/vaisandreas | instagram.com/andreasvaisphoto

Πάρις Κούτσικος [Parisko]

O Πάρις Κούτσικος (Parisko) είναι γραφίστας και εικαστικός. Γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1967. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα γραφιστικών εφαρμογών: Τοιχογραφίες, μεταξοτυπίες, χαρακτική, σχεδιασμό επικοινωνιακού υλικού, καλλιτεχνική επιμέλεια σε έντυπα και ψηφιακά μέσα, κολάζ, εικαστικά, εικονογράφηση, εγκαταστάσεις και άλλα. Υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος των εκδόσεων ΟΞΥ από το 1995 έως το 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2015 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των προγραμμάτων των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου. Η δουλειά του έχει διακριθεί πολλές φορές εντός και εκτός Ελλάδας. Από το 2013 διδάσκει γραφιστική στο Doukas BTEC Foundation in Art & Design. Η δουλειά του, εμπνευσμένη από τον γραφιστικό σχεδιασμό, χαρακτηρίζεται κυρίως από την έρευνα των γραμμάτων και των λέξεων, τα οποία και αντιμετωπίζει σαν φορμαλιστικές συνθέσεις που, σταδιακά, από συγκεκριμένες καθίστανται αφηρημένες.
*parisko.com | flickr.com/parisko | instagram.com/paris_koutsikos

Χρήστος Τζαφέρος [Simek]

Ο Χρήστος Τζαφέρος (Simek) είναι εικαστικός και γραφίστας που ζει στην Αθήνα. Γεννήθηκε το 1985 στην Χαλκίδα και σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα. Το έργο του είναι επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική, την γραφιστική και την τυπογραφία, με χαρακτηριστικό της δουλειάς του τις γεωμετρικές μινιμαλιστικές συνθέσεις, μονόχρωμα σχήματα και μοτίβα. Το έργο του περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής με μεικτά μέσα σε καμβάδες, χαρτιά, ξύλα, μέταλλα, εγκαταστάσεις, ψηφιακά έργα, τοιχογραφίες σε δημόσια και εγκαταλελειμμένα μέρη και ιδιωτικούς χώρους και γκαλερί. Ως γραφίστας εργάζεται κυρίως στη δημιουργία λογοτύπων – branding, σχεδιασμό εξώφυλλων μουσικών άλμπουμ και βιβλίων. Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε γκαλερί, φεστιβάλ και art projects σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands και μουσεία όπως Adidas, Nike, COMME des GARÇONS, Vodafone, Grand Hyatt, Four Seasons Hotel, Amara Hotel, Selina Hotels, Ucon Acrobatics, Pride Ride NYC, Brown University, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Wilhem Hack. Από το 2011 συνεργάζεται με τον Γρηγόρη Παπαγρηγορίου ως καλλιτεχνικό δίδυμο με το όνομα “Blaqk”.
*instagram.com/simek_one | behance.net/simek

Γρηγόρης Παπαγρηγορίου

Γρηγόρης Παπαγρηγορίου

Εικαστικός και γραφίστας με έδρα τη Σύρο. Γεννημένος το 1986, σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα και πειραματίστηκε με τον αρνητικό χώρο, τις φόρμες, τις γραμμές και την καλλιγραφία. Το έργο του χαρακτηρίζεται από αυθόρμητες χειρονομιακές κινήσεις και σχήματα που εμπνέονται κυρίως από τις πινελιές και τη φύση, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως χαρτί, υφάσματα και ξύλο. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έχει συνεργαστεί με πελάτες όπως οι Chanel, Four Seasons Hotel, Nike, Adidas, Nespresso και Workstead. Από το 2011 συνεργάζεται με τον Χρήστο Τζαφέρο (Simek) ως καλλιτεχνικό δίδυμο με το όνομα “Blaqk”.
*instagram.com/greg_papagrigoriou | behance.net/GregPapagrigoriou

Βαγγέλης Σαραντάρης [Don Forty]

Ο Don Forty ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία, ξεκίνησε να ασχολείται με γκραφίτι και σπούδασε γραφιστική. Ασχολείται κυρίως με τη γραφιστική, την εικονογράφηση και τις τοιχογραφίες. Το κύριο του μέσο είναι το μαύρο μελάνι και η πένα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από λεπτές και λεπτομερείς γραμμές, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη φύση. Η σύνδεση μεταξύ του φωτός και των σκιών, της αρμονίας και του χάους, αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες επιρροές του που τον ωθούν στον πειραματισμό με τις γραμμές, τα σχέδια.
*donforty.com | instagram.com/donforty

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλος ο Κάφκα σε… κόμικς στο Ινστιτούτο Γκαίτε12.09.2018

Σωτήρης Κοντογιάννης [SOBER5083R]

Ο Σωτήρης Κοντογιάννης (SOBER5083R) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και συνεχίζει να έχει τη βάση του στη γενέτειρά του. Ως εικαστικός δημιουργός μπορεί να χαρακτηριστεί από την ξεχωριστή μηχανική και φορμαλιστική του προσέγγιση, η οποία είναι βαθιά επηρεασμένη από το υπόβαθρό του στη Γραφιστική και τις σπουδές του στην Ηλεκτρονική Μηχανική. Οι κύριες μέθοδοί του περιλαμβάνουν ζωγραφική σε καμβά, τοιχογραφίες και ψηφιακό σχεδιασμό, μέσα από τα οποία αναζητά την αλληλεπίδραση μεταξύ pixel, κυκλωμάτων, γεωμετρίας, μπρουταλισμού, προγραμματισμού, οπτικών μοτίβων και της ψυχής.

Οι γεωμετρικές δημιουργίες του SOBER5083R, ενώ είναι αφαιρετικές, έχουν μελετηθεί με ευαισθησία και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Μέσα από μία παλέτα αυστηρά του μαύρου-άσπρου, δομεί κόσμους και πειραματίζεται μεταξύ των αντιθέτων δυνάμεων της τάξης και του χάους, του άψυχου ψηφιακού κόσμου και των ανθρώπινων συναισθημάτων. Με την πειραματική αυτή διάσταση, αποδίδει στα έργα του μια δυναμική που προσκαλεί τους θεατές να σκεφτούν τη φύση και τη δομή των δικών τους εσωτερικών κόσμων.
*sobersober.com | instagram.com/sobersober

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκθεση ζωγραφικής σε εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό διαμέρισμα

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – Κυριακή 31 Μαρτίου.

Οδός Χρήστου Λαδά, 1.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b