MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CANCER AWARENESS

Διάγνωση καρκίνου του μαστού: Οι κοινωνικές παροχές και τα δικαιώματα των ασθενών

Η περίοδος μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς η γυναίκα έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με πολλαπλές αλλαγές στην υγεία της αλλά και στην καθημερινότητά  της.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Σοκ, άγχος, αγωνία είναι μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει μετά τη διάγνωση καθώς και μεγάλη αναστάτωση καθώς καλείται να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ασθένεια στη ζωή της και να πάρει αποφάσεις γρήγορα για θέματα που μέχρι τότε της ήταν άγνωστα. Έτσι, αποφασίσαμε εκτός από τα θέματα υγείας που σίγουρα είναι σημαντικά, να θίξουμε και το πρακτικό κομμάτι που ακολουθεί τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό το λόγο, απευθυνθήκαμε στο μη κερδοσκοπικό σωματείο Άλμα Ζωής για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και ζητήσαμε από τους ειδικούς συνεργάτες να μας κατατοπίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαρκίνος των ωοθηκών & νέες θεραπείες: Σημαντική αύξηση στο ποσοστό επιβίωσης12.09.2018

Διάγνωση καρκίνος του μαστού: Κοινωνικές παροχές & δικαιώματα

Ένας σημαντικός τομέας με τον οποίο καλούνται να ασχοληθούν οι ασθενείς μετά τη διάγνωση είναι αυτός των κοινωνικών παροχών, των δικαιωμάτων και των διευκολύνσεων που απορρέουν από την ασθένεια και παρέχονται από το κράτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των διευκολύνσεων/παροχών αυτών, είναι να έχει εκδοθεί για την ενδιαφερόμενη απόφαση αναγνώρισης ποσοστού αναπηρίας.

Δικαίωμα αίτησης για ποσοστό αναπηρίας έχει κάθε γυναίκα με διάγνωση καρκίνου μαστού που είναι Ελληνίδα πολίτης ή υπήκοος τρίτης χώρας που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Το αίτημα αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας γίνεται μέσα από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας μέσω των νέων ψηφιακών υπηρεσιών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (e-ΚΕΠΑ) με χρήση των κωδικών TaxisNet. Μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας παρέχεται επιπλέον πρόσβαση στα διαθέσιμα δεδομένα που τηρούνται στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και μπορεί να ενημερώνεται αναφορικά με τις διαθέσιμες παροχές που σχετίζονται με την αναπηρία, καθώς και για τα κριτήρια επιλεξιμότητας αυτών. Το ποσοστό αναπηρίας δίνεται από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Οι διευκολύνσεις και παροχές που παρέχονται στις ασθενείς μπορεί να αφορούν επιδόματα και συντάξεις, φορολογικά προνόμια και απαλλαγές, διευκολύνσεις στον εργασιακό τομέα καθώς και εκπτώσεις σε μετακινήσεις και πολιτιστικά δρώμενα.

Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται άμεσα και διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας το οποίο έχει αναγνωριστεί σε κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού.

Δημόσιοι φορείς αλλά και σύλλογοι ασθενών είναι πάντα στη διάθεσή τους ώστε να τους καθοδηγήσουν κατάλληλα σε κάθε διαδικασία που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να τους παρέχουν έγκυρη ενημέρωση για τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διάγνωση με βάση το ποσοστό αναπηρίας τους.

Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» παρέχουμε, μέσα από την κοινωνική μας υπηρεσία και το πρόγραμμα νομικής συμβουλευτικής και διεκδίκησης δικαιωμάτων των ασθενών, ενημέρωση σχετικά με εργασιακά θέματα, για παροχές και δικαιώματα καθώς και για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν προκειμένου να κάνουν χρήση αυτών.

Επιπλέον, ο σύλλογος παρέχει αναλυτική λίστα των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο του μαστού μέσα από το site του almazois.gr.

Ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρία, όλες οι ασφαλισμένες γυναίκες με καρκίνο μαστού  χρειάζεται να γνωρίζουν πως δικαιούνται από το ασφαλιστικό τους ταμείο:

  • Παροχή ποσοστού για αγορά περούκας
  • Παροχή ποσοστού για 1 πρόθεση μαστού και 2 ειδικούς στηθόδεσμους κάθε έτος, που συνταγογραφείται και συνοδεύεται από τη γνωμάτευση του γιατρού
  • Φυσικοθεραπείες
  • Δωρεάν αποκλειστική νοσηλεύτρια για τις άμεσα ασφαλισμένες και με ποσοστό συμμετοχής για τις έμμεσα ασφαλισμένες, με πιστοποιητικό του θεράποντα γιατρού.

Επιπλέον, σε όλες τις γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν ΑΜΚΑ, ανεξαρτήτως του αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, Ελληνίδες ή αλλοδαπές παρέχεται Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Κάλυψη και παράταση αυτών (σε περίπτωση που λήγει η ισχύς τους).

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για την εισαγωγή ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, γυναίκες με καρκίνο μαστού,  Ελληνίδες ή αλλοδαπές, ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας δικαιούνται να εγγραφούν χωρίς τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων: στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Τέλος, δικαίωμα συμμέτοχης σε επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης της ΔΥΠΑ για ΑΜΕΑ έχουν ασθενείς με  ΑΜΚΑ που είναι άνεργες, Ελληνίδες ή αλλοδαπές, και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως αυτές ορίζονται στην εκάστοτε προκήρυξη του Οργανισμού (πχ. πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, κλπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυμβουλές για την υγεία του στήθους μας από τον μαστολόγο12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b