MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το soundtrack του 2023: Oι παραγωγοί του Pepper 96.6 επιλέγουν τα τραγούδια της χρονιάς

Ποια τραγούδια ξεχώρισαν μέσα στο 2023; Απαντούν οι παραγωγοί του Pepper 96.6 Θοδωρής Βαμβακάρης, Τάκης Γιαννούτσος, Αφροδίτη Σημίτη, Βαρβάρα Σαββίδη, Λευτέρης Κεφαλάς, Κοσμάς Δεβελέγκας, Χρήστος Παπαδάς, Δημήτρης Λεμονίδης, Κώστας Παπαζέτης και DJ Spector.

soundtrack 2023 Pepper 96.6
Monopoli Team

Λίγο πριν το καθιερωμένο 3όροφο Xmas Party του Pepper 96.6 στο Gazarte το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, οι παραγωγοί του αγαπημένου εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού, επιλέγουν τα κομμάτια που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει, δημιουργώντας ένα άτυπο soundtrack του 2023, έναν μουσικό χάρτη με τις πιο αξιοσημείωτες μουσικές στιγμές που έφερε αυτός ο χρόνος.

Παράλληλα, μας θυμίζουν  γιατί αγαπάμε ακόμα το καλό ραδιόφωνο: για τις στυλάτες μουσικές επιλογές, τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από το κάθε τραγούδι, τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ των καλλιτεχνών.

Ακολουθούν οι επιλογές των Peppers, καλή ακρόαση!

Θοδωρής Βαμβακάρης
Πρωινό Pepper | καθημερινές 07:00-10:00

Σε μια χρονιά όπου είχαμε απρόσμενες παρουσίες από Rolling Stones και Beatles (με τη βοήθεια της τεχνολογίας), απολαύσαμε και μικρά διαμαντάκια.

Με εντυπωσίασε το «Ten Billion People» των Explosions in the Sky γιατι αυτοί οι post ροκάδες ξέρουν όσο λίγοι να φτιάχνουν τραγούδια που ξετυλίγονται σαν ταινίες. Με μάγεψε το «A&W» της Lana Del Rey που αποτελεί ένα εντυπωσιακό κολάζ ψυχεδελικού υπαρξισμού και θεμάτων που χρονολογούνται από την εποχή του «Born to Die».

Με εξέπληξε ευχάριστα το «Oil» κυρίως για την ανατρεπτική συνύπαρξη της Stevie Nicks και των Gorillaz.

Με χαροποίησε η επανεμφάνιση του Peter Gabriel με καινούργιο υλικό μετά από σχεδόν 20 χρόνια και φυσικά η ιδέα του να κυκλοφορεί τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ, i/o σε κάθε πανσέληνο του 2023. Ξεκίνησε με το «Panopticom» που είναι ίσως η πιο δυνατή, μεγαλειώδης και φιλόδοξη στιγμή του άλμπουμ που μας δημιουργεί αναμνήσεις από Solsbury Hill.

Τάκης Γιαννούτσος
Πρωινό Pepper | καθημερινές 07:00-10:00

Με δεδομένο ότι δύο σπουδαίες κυκλοφορίες ήταν αυτές των Rolling Stones και των Beatles, ας προχωρήσουμε με μια ξεχωριστή τριάδα.

Baxter Dury – Aylesbury Boy

Το γλυκό αγόρι που ήταν το παιδάκι στο εξώφυλλο του «New Boots and Panties!!.», του μπαμπά του Ian Dury, μεγάλωσε και συνέχισε το μαγαζί του μπαμπά. Εκπληκτικό τραγούδι και εξαιρετικός το καλοκαίρι που μας πέρασε στην πλ. Νερού.

Grian Chatten – Fairlies

Ο σεμνός και ταλαντούχος τραγουδιστής των Fontaines DC όχι, δεν καβάλησε το καλάμι να κάνει κι όλας solo καριέρα. Είπε πολύ ειλικρινά ότι «είχα κάποιες δικές μου συνθέσεις, διαφορετικού στυλ από αυτές του γκρουπ και δεν ήθελα να βάλω τα παιδιά να παίξουν τραγούδια που ίσως και να μην τους άρεσαν».

Lol Tolhurst, Budgie, Jacknife Lee – Los Angeles

Λίγο Cure ο ένας, Siouxsie and the Banshees ο άλλος και υπερπαραγωγός σπουδαίων γκρουπ ο τρίτος, ε… όχι στο Los Angeles μας έστειλαν, αλλά στους επτά ουρανούς.

Αφροδίτη Σημίτη
καθημερινές 10:00-12:00

Chicane ft. Paul Aiden- Νevertheless

Όταν άκουσα αυτό το τραγούδι το καλοκαίρι έγινε κατευθείαν το soundtrack της αγαπημένης μου παραλίας. Είναι η ιδανική μελωδία για το μότο της εκπομπής “Πάμε να τους ξεφύγουμε”, έχει κάτι αγχολυτικό και ενώ θυμίζει κάτι από τα παλιά, είναι ταυτόχρονα στο τώρα.

The National – Εucalyptus

Ο δικός μου τίτλος είναι “You should take it!”, παίζει συχνά στην άτυπη κατηγορία – Οι National Της Ημέρας – και το ξεχώρισα γιατί πέρα από την ωραία μουσική, περιγράφει έναν χωρισμό αποθεώνοντας με έναν συγκινητικό τρόπο, την αγάπη.

Επίσης, τους είδα live πριν δύο μήνες στο Άμστερνταμ, σε μία κάπως επεισοδιακή βραδιά για τον Matt, και τους εκτίμησα λίγο παραπάνω για την ενέργειά τους στη σκηνή και τις εκπλήξεις του setlist.

Romy – Loveher

H Romy έχει απ’ αυτές τις νεραϊδένιες φωνές που αγαπάω πολύ (και μας αρέσουν γενικά στον Pepper) και το “Loveher”, με την έξυπνη, διπλή ανάγνωση στον τίτλο, είναι από τα πιο πρόσφατα κολλήματα. Το κορίτσι των XX έχει το προσωπικό της στυλ, συνεργάζεται με ταλαντούχους τύπους, όπως ο Fred Gibson (aka Fred Again) στο συγκεκριμένο κομμάτι, και της αξίζει ένα ΟΛΕ για όλες τις φορές που το shazam και τα μηνύματα των ακροατών γράφουν το όνομα της.

Βαρβάρα Σαββίδη
καθημερινές 12:00 – 14:00

Echo Tides – Αρχάγγελος

Είμαι υπέρμαχος του “support your local artists”, οπότε θα ξεκινήσω με μια ντόπια μπάντα που φέτος αγάπησα ιδιαίτερα, τα Echo Tides, των Παναγιώτη Πανταζή (Pan Pan), Γιάννη Αναγνωστόπουλου (Years of Youth), Καλλιόπης Μητροπούλου και Γιώργου Λυγουριώτη, που την άνοιξη του 2023 κυκλοφόρησαν τον τρίτο και εξ ολοκλήρου ελληνόφωνο δίσκο τους, “Ανδρομέδα FM“.  Στην πραγματικότητα όλο το άλμπουμ είναι ένα indie electropop διαμάντι, αλλά εφόσον πρέπει να επιλέξω ένα κομμάτι, αυτό θα είναι το ποιητικό και ταξιδιάρικο “Αρχάγγελος”, που κάνει και αναφορά στο ραδιόφωνο, όπως άλλωστε και ο τίτλος του δίσκου.

Hozier – Eat Your Young

Τον Μάρτιο του 2023 ο Ιρλανδός τραγουδοποιός Hozier, που αγαπήσαμε πολύ στον Pepper πριν από 10 χρόνια με το “Take me to church”, αλλά και με τις επόμενες δουλειές του, επέστρεψε με το EP “Eat Your Young“, όπου το ομότιτλο κομμάτι μπήκε κατευθείαν στα αγαπημένα της εκπομπής στον Pepper 96.6, ενώ τον Αύγουστο κυκλοφόρησε και ο ολοκληρωμένος δίσκος του, “Unreal Unearth“.

Πέρα από τη δυνατή σύνθεση και ενορχήστρωσή του, το “Eat Your Young” ξεχωρίζει τόσο για τις λογοτεχνικές αναφορές του, όσο και για το σχόλιό του σχετικά με τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης. Οι στίχοι του έχουν κοινωνικοπολιτική στόχευση, καθώς βασίζονται σε ένα σατιρικό δοκίμιο του Ιρλανδού συγγραφέα Τζόναθαν Σουίφτ του 1729, στο οποίο ο Σουίφτ προτείνει ότι για να μειωθεί η τεράστια οικονομική ανισότητα στην Ιρλανδία, οι φτωχότερες τάξεις θα έπρεπε να προσφέρουν τα παιδιά τους ως τροφή για τους πλούσιους (!)

Παράλληλα, στις αναφορές του Hozier συγκαταλέγεται και η “Κόλαση” του Δάντη, την οποία διάβαζε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν έγραφε το EP “Eat Your Young“.

Everything But The Girl – Nothing Left To Lose

Θεωρώ εκτός συναγωνισμού την νέα κυκλοφορία των Beatles, “Now and Then”, που από μόνη της αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός με γερές δόσεις νοσταλγίας, έτσι για την τρίτη επιλογή θα πάω σχεδόν ένα χρόνο πίσω, στον Ιανουάριο του 2023, όταν το αγαπημένο βρετανικό ντουέτο από τα 90s, Everything But The Girl, επανενώθηκε μετά από χρόνια, χαρίζοντάς μας το υπέροχο και τόσο σημερινό Nothing Left To Lose, που συνοδεύεται από ένα εξίσου δυνατό βίντεο.

Την άνοιξη κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Fuse“, 24 χρόνια μετά από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά. Το αποκαλέσαμε τότε, το comeback της χρονιάς – αν και δεν γνωρίζαμε ότι το 2023 θα μας χάριζε και μια ακόμα αναπάντεχη δισκογραφική επιστροφή, αυτή των Rolling Stones.

Λευτέρης Κεφαλάς
καθημερινές 14:00 – 16:00

Sally Shapiro – Rent

Οι τόσο ρυθμικές ηλεκτρονικές αλχημείες και καλοσχηματισμένες μελωδικές ιστορίες των Pet Shop Boys εκεί στα τέλη των 80s & ξεκινήματα των 90s, ήταν κάτι σαν καθοδηγητής μου στις πρώτες μουσικές αναζητήσεις μου, δημοτικό ακόμα, όπου θυμάμαι τον εαυτό μου να αναζητά εμμονικά και φανατικά κάθε νέα μουσική τους κυκλοφορία στα ράφια του δισκάδικου της περιοχής (βινύλια & κασέτες τότε μόνο) και να περιμένω υπομονετικά και με τις ώρες να παίξει κάποιο από τα μαξιμαλιστικά videoclip τους στο τότε MTV (όταν το MTV έπαιζε ακόμη μουσική, ως μουσικό κανάλι). Στην πορεία αρκετοί προσπάθησαν να διασκευάσουν Pet Shop Boys, αλλά πάντα η σύγκριση με το αυθεντικό (τους) τους έκανε να μοιάζουν σαν κακοκουρδισμένη P.S.B. Tribute Band.

Το Rent όμως της Sally Shapiro έφτασε στα αυτιά μου εντελώς διαφορετικά. Με αμέριστο σεβασμό στο αυθεντικό, αλλά και με τον διακριτικό και εύστοχο synthwave εκσυγχρονισμό που μιλάει αυθάδικά στα τωρινά μουσικά standards, μια ρετροφουτουριστική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι τα 80s θα είναι για πάντα έμπνευση και τάση (ακούνε ο Harry Styles και ο The Weeknd-a.k.a. Abel Tesfaye;)

Alex Sid & Quasamodo – Blazing

Κοινή παραδοχή ότι πια ζούμε τη νέα εξελιγμένη εποχή απίστευτης μουσικής δημιουργικότητας αλλά και πρωτοποριακού νεωτερισμού στα σάουντρακς της τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Η μουσική επένδυση στιγμών των ελληνικών σειρών δεν αναζητείται πια (ευτυχώς) σε παρωχημένες και παλαιομοδίτικες μουσικές μπάνκες απρόσωπων instrumentals, αλλά ανατίθεται σε νέους υπερταλαντούχους Έλληνες τραγουδοποιούς που δημιουργούν μουσική tailor-made χωρίς κλισέ και παρωπίδες.

Ενδεικτικότατη περίπτωση το τόσο κολληματικό στο στίχο και αγαπησιάρικο στο σύνολό του Βlazing των Alex Sid και Quasamodo στην εκτέλεση των Man Called Shadow, ήχος της τηλεοπτικής σειράς «Η Παραλία».

Για τους ίδιους λόγους, αδυναμία και οι παραγωγές της Kid Moxie, η οποία με την cinematic pop της εν μέρει έχει αμπαλαρει μουσικά τη σειρά-φαινόμενο της σεζόν, “Milky Way” του Βασίλη Κεκάτου. Ήταν καιρός η τηλεοπτική μυθοπλασία να φέρει στο τραπέζι των συντελεστών της τα μουσικά ταλέντα του τόπου, τέτοιου είδους συμπράξεις μόνο win-win αποδεικνύονται για παραγωγή-τηλεθεατή.

Röyksopp – ‘Oh, Lover’ ft. Susanne Sundfør

Ήταν Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στο στούντιο του Pepper 96,6, το ρολόι έδειχνε 10.08′, το κόκκινο “On Air” φωτάκι απέναντι μου μόλις είχε ανάψει κι εγώ μέσα σε δέκατα δευτερολέπτων έπρεπε να αρθρώσω τις πρώτες μου λέξεις για πρώτη φορά στο μικρόφωνο του Pepper, με το Oh Lover να έχει μόλις προηγηθεί και να γίνεται μουσική υπόκρουση του άγχους και της μπλοκαρισμένης μου γλώσσας.

Η μελωδική ορμή του τραγουδιού των Röyksopp είναι ακόμη νωπή στο μυαλό μου όμως, αφού τα τελευταία εκείνα 30 δευτερόλεπτα του τραγουδιού μου έδωσαν και το τέμπο αλλά και την εμψύχωση που χρειαζόμουν για να βγω στον αέρα του Pepper για πρώτη φορά και να μιλήσω. Λίγο παραπάνω λατρεία αλλά και μια υπερευαισθησία κάθε φορά που το ακούω πια, ήταν η μουσική υπερδύναμη που εξαφάνισε κάθε άγχος εκείνα τα αμήχανα δευτερόλεπτα στον λόγο μου απέναντι στο μικρόφωνο. Το δέσιμο με το Oh Lover πια παντοτινό.

Κοσμάς Δεβελέγκας
καθημερινές 16:00 – 18:00

Arlo Parks – Weightless

Έχοντας ήδη στο βιογραφικό της δύο εξαιρετικά άλμπουμ στα 23 της, η Arlo Parks από το Λονδίνο δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει απολύτως τίποτα. Με την ιδιαίτερη φωνή της, αφηγείται με μαγικό τρόπο τις ιστορίες της και σε προσκαλεί σε ένα ατμοσφαιρικό μουσικό ταξίδι. Από το My Soft Machine, ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια για το 2023 είναι το υπέροχο Weightless.

Gorillaz – Silent Running (feat. Adeleye Omotayo)

Το συγκρότημα-καρτούν των Damon Albarn και Jamie Hewlett, επέστρεψε το 2023 με ένα ακόμα απολαυστικό στούντιο άλμπουμ, το όγδοο σε κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες. Ο ήχος των Gorillaz στο Cracker Island παραμένει ολόφρεσκος και ευρηματικός, με δυνατές -όπως πάντα- συνεργασίες: Από τον Bad Bunny και τον Βeck ως τους Tame Impala και την θρυλική Stevie Nicks. Αλλά και τον εξαιρετικό Adeleye Omotayo, που ερμηνεύει το Silent Running, ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς.

Jungle – Back On 74

Για τους Βρετανούς Jungle, ήχος και εικόνα συνδυάζονται πάντα αρμονικά: Συνθέσεις με τέλειο groove και μουσικά βίντεο με αξιοζήλευτα άψογες χορογραφίες σε παρασύρουν στο ρυθμό τους. Το φετινό τους άλμπουμ, Volcano, είναι κυριολεκτικά ένα μουσικό ηφαίστειο και από αυτό, το αγαπημένο μου track είναι το απογειωτικό Back On 74.

Χρήστος Παπαδάς
καθημερινές 18:00 – 20:00

Depeche Mode – Ghosts again

Οι Depeche Mode, παρά τον αναπάντεχο χαμό του Andy Fletcher το 2022, επέστρεψαν φέτος με τον δίσκο Memento Mori, στον οποίο περιλαμβάνεται ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της καριέρας τους, το Ghosts Again.

Lana Del Rey – Say yes to heaven

Η φωνή που λατρεύουμε να ακούμε στον Pepper 96.6, αυτή της Lana Del Rey, σε ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε μεν το 2013, αλλά κυκλοφόρησε επιτέλους επίσημα το 2023 ως σινγκλ έκπληξη, αφού είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο λίγα χρόνια νωρίτερα.

Jungle – Back on 74

Η βρετανική μπάντα των Jungle μας χάρισε φέτος έναν εκρηκτικό δίσκο, το Volcano, από το οποίο ξεχωρίζει το κομμάτι Back on 74, τόσο για τον ξεσηκωτικό ρυθμό του, όσο και λόγω της εκπληκτικής χορογραφίας του βίντεο κλιπ, που έγινε viral στο TikTok.

Δημήτρης Λεμονίδης
καθημερινές 20:00 – 22:00

Depeche Mode – Ghosts Again

Η καλύτερη χρονομηχανή είναι ένα τραγούδι, όπως λένε… Πάντα θα με γυρίζει στο παγωμένο Μπάμπεργκ της Βαυαρίας, όπου ήμουν τη μέρα που κυκλοφόρησε. Το άκουσα 20 φορές (τουλάχιστον) μέχρι να βγω από το δωμάτιο κι άλλη μια που το ζήτησα απο τον dj του μαγαζιού που πήγα μετά. Το θεωρώ από τα πιο σπουδαία κομμάτια της καριέρας τους.

Gorillaz- Oil (feat. Stevie Nicks)

Από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς κατα την άποψή μου, το Cracker island. Λατρεία οι Gorillaz και μεγάλο απωθημένο να τους δω live. Όταν τραγουδάει και η τεράστια Stevie Nicks, αρκεί για να χαρακτηριστεί Κομματάρα.

Romy – She’s on my mind

Ξεκίνησε δυναμικά τη σόλο καριέρα η Romy των XX, με ένα άλμπουμ (Mid air) άρτιο απ’ την αρχή ως το τέλος. Χωρίς υπερβολές, καταφέρνει να σε κάνει να χορέψεις. Θυμίζει κάτι από το Can’t take my eyes off of you και το Native New Yorker.

Κώστας Παπαζέτης
καθημερινές 22:00 – 00:00

Απελευθέρωση και προβληματισμός είναι οι δύο λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό για να περιγράψουν συνοπτικά το 2023 που φεύγει.

Απελευθέρωση γιατί ζήσαμε μία χρονιά που θύμισε την προ κορονοϊού εποχή, σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Όλοι μας δείξαμε μια έντονη εξωστρέφεια. Ταξιδέψαμε, διασκεδάσαμε, γεμίσαμε αίθουσες, συναυλιακούς και θεατρικούς χώρους, χωρίς φόβο αλλά με “πάθος”. Το 2023 καταγράφεται ως μία χρονιά συνεχόμενης πολιτιστικής δράσης για τη χώρα μας με κορωνίδα βέβαια την Ελευσίνα, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη χρονιά που φεύγει.

Προβληματισμός γιατί “στη γειτονιά μας” δε μας έφτανε ο πόλεμος της Ουκρανίας που δυστυχώς καλά κρατεί, έχουμε πια και τον πόλεμο στο Ισραήλ. Σκληρό και αδιανόητο. Όπως σκληρά και ξεκάθαρα είδαμε το 2023 την κλιματική κρίση. Όμως ο ρόλος της μουσικής και κατ’ επέκταση του μουσικού ραδιοφώνου μπορεί να συμβάλλει καταπραϋντικά. Να γιατρέψει τις ψυχές, να προκαλέσει δράσεις και σκέψεις, να εμπνεύσει, να ψυχαγωγήσει.

Και στον Pepper 96.6 θα είμαστε και το 2024 στις επάλξεις με την καλύτερη μουσική.
Καλές Γιορτές!

DJ Spector (Φώτης Χρηστίδης)

καθημερινές 00:00 – 02:00

The National – Tropic Morning News

Υπέροχο τραγούδι από μια τεράστια και πολύ αγαπημένη μου μπάντα με 2 από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.

Cannons – Loving you

Ωραίο κομμάτι, ωραία μπάντα και πολλές προσδοκίες για το μέλλον.

Jungle – Back to 74

Σε αδιάκοπο repeat από το καλοκαίρι και ακόμα με ξεσηκώνει κάθε φορά που το ακούω.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b