MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Από τον Ξυλούρη ως τα Διάφανα Κρίνα: Το ελληνικό ποίημα που έχει μελοποιηθεί περισσότερες φορές

Το ποίημα «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…» έχει γνωρίσει 9 διαφορετικές μελοποιήσεις και δισκογραφήσεις.

Monopoli Team

Ο Κώστας Καρυωτάκης αποτελεί έναν από τους «αγαπημένους» ποιητές της μουσικής σκηνής καθώς πολλά δημιουργήματά του έχουν μελοποιηθεί, πολλά χρόνια μετά από τη δημοσίευσή τους και πλέον έχουν γίνει διαχρονικά τραγούδια.

Κομμάτια όπως για παράδειγμα το «Πρέβεζα» αποτελούν εδώ και δεκαετίες τραγούδια που αποκτούν διαρκώς νέους ακροατές, περνώντας από γενιά σε γενιά και – γιατί όχι – ανοίγουν σε νέους ανθρώπους την πόρτα για την ποίηση του Καρυωτάκη αλλά των ποιητών των αρχών του περασμένου αιώνα.

Υπάρχει όμως ένα ποίημα του Καρυωτάκη, που δημοσιεύθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια, που κρατά μια ιδιότυπη πρωτιά καθώς έχει μελοποιηθεί και δισκογραφηθεί τουλάχιστον 9 φορές από διαφορετικούς συνθέτες και το έχουν εκτελέσει μεγάλα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Nothing But Thieves στην πρώτη headline εμφάνισή τους στην Ελλάδα12.09.2018

Πρόκειται για το ποίημα «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…» που βρισκόταν στη συλλογή «Τα νηπενθή» του 1921, για την οποία έναν χρόνο νωρίτερα είχε βραβευθεί με το δεύτερο βραβείο στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό η συλλογή είχε υποβληθεί με την επιγραφή “Τραγούδια της Πατρίδας”, και αυτό γιατί η προκήρυξή του ήθελε τα θέματα των ποιημάτων παρμένα από την εθνική μας ζωή!

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτρας, πούπουλα και τραγούδια… καθόλου ντεμοντέ: Ένα βράδυ με τους Polkar στον Σταυρό του Νότου12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b