MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Νάνα Μούσχουρη μάς χαρίζει λίγη ακόμα μουσική μαγεία μέσα από έναν αναπάντεχο δίσκο

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΕΡΤ, με αφορμή την κυκλοφορία του διπλού δίσκου “Nana Mouskouri Radio Days” της Νάνα Μούσχουρη και πήραμε λίγη από την αειθαλή λάμψη μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδος.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 03.11.2023

Η Νάνα Μούσχουρη μάς χάρισε “άθελά” της λίγη ακόμα από τη μαγεία της μουσικής της, μέσα από έναν αναπάντεχο δίσκο. Πρόκειται για ανέκδοτα τραγούδια, τα οποία είχε ηχογραφήσει στο ξεκίνημα της καριέρας της, στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας πριν από περίπου 70 χρόνια. Σαν να βγήκε μόλις από χρονοκάψουλα, το “Nana Mouskouri Radio Days” περιέχει 24 εκλεκτά κομμάτια που φέρουν άρωμα από μια άλλη εποχή, που όλοι νοσταλγούμε.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην εκδήλωση που στήθηκε προς τιμήν της, με αφορμή την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου δίσκου. Απαστράπτουσα, κομψή και πάντα ευγενέστατη, μάς καλωσόρισε φανερά συγκινημένη, με δάκρυα να θολώνουν την όρασή της, μη μπορώντας να πιστέψει, όπως είπε και η ίδια, αυτό που συμβαίνει.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, o Κωνσταντίνος Ζούλας, Πρόεδρος της ΕΡΤ, αναφερόμενος στην πρώτη γνωριμία με τη Νάνα Μούχουρη, εξέρφρασε κάτι που αισθανόμαστε όλοι: «οι Έλληνες που σας συναντάμε για πρώτη φορά δεν αισθανόμαστε ότι σας πρωτογνωρίζουμε, διότι είστε μέσα μας».

Τη σκυτάλη πήρε ο Διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης, μέσα από έναν συγκινητικό λόγο, έκανε μια αναδρομή στη ζωή του «πληγωμένου κοριτσιού από το Κουκάκι, που με πολλή αφοσίωση και άσκηση αναδείχθηκε ως η διεθνής φωνή των γνήσιων ποιητών του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και των κορυφαίων ξένων συνθετών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣταύρο Λίτινα, πώς ο Βασιλιάς Ληρ συνδέεται με το flamenco;12.09.2018

Η Νάνα Μούσχουρη, με όπλα την βαθιά αγάπη για την μουσική και την απαράμιλλη ευγένειά της, εξύμνησε το ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό όσο λίγοι, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να χάσει την αυθεντικότητά της. «Και αν η διεθνής δισκογραφική αγορά είχε απαιτήσεις, η Μούσχουρη είχε τις δικές της απαντήσεις: Έβαλε τα γυαλιά στον κόσμο του lifestyle, απλώς αρνούμενη να βγάλει τα δικά της. Σε κάθε δεκαετία, ο κόσμος άλλαζε. Όμως, η Νάνα Μούσχουρη βρισκόταν πάντα στη σκηνή του ως η φωνή μιας μαγικής παραδοξότητας: της διεθνούς ελληνικότητας».

Η Μαργαρίτα Μάτσα, Διευθύνων Σύμβουλος της δισκογραφικής εταιρίας Minos EMI, δήλωσε πως το CD και το βινύλιο Nana Mouskouri Radio Days «είναι η έμπρακτη απόδειξη του πώς ένα ιστορικό αρχείο μπορεί να ζωντανέψει όταν υπάρχει η πρώτη ύλη, που δεν είναι άλλη από τη Νάνα Μούσχουρη».

Η ερμηνεύτρια παρακολουθεί συγκινημένη το βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της που ετοίμασε για εκείνη η ομάδα της ΕΡΤ

«Ποιος να φανταζόταν ότι το τότε ντροπαλό κορίτσι με τα γυαλιά, που έκανε τις πρώτες του οντισιόν, θα έκρυβε στα άδυτα του ΕΙΡ, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, έναν πολύτιμο θησαυρό, για να έρθει το ίδιο αυτό κορίτσι, 65 και χρόνια μετά, να τον ξαναβρεί έχοντας ταξιδέψει με τα τραγούδια της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε όλες τις γλώσσες. Και σήμερα, έρχεται να παραλάβει το δώρο που έκανε ανυποψίαστη η μικρή Νάνα στη μεγάλη Νάνα».

Η ίδια η ερμηνεύτρια, μη χάνοντας την όρεξη για αστεία, πειράγματα και διαρκή αλληλεπίδραση με το κοινό, μάς ξεδίπλωσε τα συναισθήματα που την κατέκλυζαν, μας έδωσε μια μικρή γεύση για την ζωή και την καριέρα στο εξωτερικό και μάς εξομολογήθηκε πως νιώθει τυχερή, γιατί βρέθηκαν στον δρόμο της άνθρωποι που την φρόντισαν. Βλέποντας την να μιλάει, διακρίναμε την αειθαλή φλόγα για το τραγούδι και την ελληνική μουσική. Στα κρυστάλλινά της μάτια, πίσω από τα εντυπωσιακά κόκκινα γυαλιά, διαφαίνονταν όλες εκείνες οι νοσταλγικές αναμνήσεις απο τις ηχογραφήσεις στο Ζάππειο, αλλά και ο ενθουσιασμός για τον δίσκο, που σαν μηχανή του χρόνου, γυρνάει τόσο την ίδια, όσο κι εμάς πίσω στα αυθεντικά χρόνια του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.

Η Νανά Μούσχουρη ερμηνέυει τον “Ταξιδιώτη του Ονείρου” με την συνοδεία του Γιώργου Χατζηνάσιου στο πιάνο

Λίγο πριν μάς καθηλώσει με την ερμηνεία της στο “Χάρτινο το Φεγγαράκι” με τη συνοδεία πιάνου, η Νάνα Μούσχουρη μίλησε μεταξύ άλλων για το μεγαλύτερο επίτευγμά της: το ότι έκανε τους ανθρώπους του εξωτερικού να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα, μέσα από τους στίχους των τραγουδιών της. «Είμαι κορίτσι του ραδιοφώνου. Έχω μεγαλώσει με το ραδιόφωνο, δεν περίμενα μετά από τόσα χρόνια να μου πουν ότι υπάρχουν αυτά τα τραγούδια, τα οποία θυμάμαι πολύ καλά. Σήμερα ξαναγυρίζω στο σπίτι μου. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Η μουσική με πήρε και με έφερε πίσω. Δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Η ελληνική version των τραγουδιών μου, άρεσε περισσότερο. Αγάπησαν τη γλώσσα. Κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μου επιτυχία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαμουήλ Ακίνολα: Η περιπέτεια του να είσαι Έλληνας, μαύρος, ηθοποιός12.09.2018

Την ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, φόρτισαν ακόμα περισσότερο τα «παιδιά» της Νάνα, όπως η ίδια αποκάλεσε τους σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές Γιώργο Κατσαρό, Γιώργο Χατζηνάσιο και Μανώλη Μητσιά. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος σηκώθηκε πρώτος, συνοδεύοντάς την στο τραγούδι “Ταξιδιώτης του Ονείρου”. Δύο ζωντανοί μύθοι, ενώθηκαν ξανά και συντέλεσαν σε μια στιγμή που δεν μπορεί παρά να χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες μας.

Νανά Μούσχουρη και Γιώργος Κατσαρός

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Κατσαρός αγκάλιασε γλυκά την ερμηνεύτρια και με άπλετη στοργή και τρυφερότητα, ανακάλεσε στιγμές απο το κοινό τους παρελθόν, καθώς επίσης την ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ελλήνων για το έργο της.

Ο Μανώλης Μητσιάς είχε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις να θυμηθεί από την γνωριμία του με τη Νάνα Μούσχουρη

Η πιο συγκινητική στιγμή, όμως, έλαβε χώρα εκτός της αίθουσας. Παρότι δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση για προληπτικούς λόγους, ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας και σημαντικός μέντορας της Νάνα Μούσχουρη, έφτασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να συγχαρεί αυτοπροσώπως την ίδια.

Η επιρροή που ασκεί η μουσική της κυρίας Μούσχουρη είναι μοναδική και πάντα διαχρονική. Οι στίχοι και η μουσική μεγάλων δημιουργών σε συνδυασμό με την τρυφερή φωνή της, σαν χάδι φτάνουν στα αυτιά μας και δεν αποτυγχάνουν να μάς αγγίζουν μέχρι και σήμερα. Ο νέος διπλός δίσκος αποτελεί ένα δώρο υψίστης σημασίας, ένα ασύγκριτο ταξίδι, στο οποίο όλοι θέλουμε να γίνουμε συνοδοιπόροι.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b