MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Winona Ryder: Από εφηβικό είδωλο των 80’s σε σημερινό αστέρι του Χόλιγουντ

Η Winona Ryder γιορτάζει σήμερα τα 52α γενέθλιά της κι εμείς κάνουμε μια αναδρομή στα πιο “φωτεινά” σημεία της πορείας της που την μετέτρεψαν από το εφηβικό sensation στη δεκαετία του ’80, σε μία από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ μέχρι σήμερα.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 29.10.2023

Όταν σκεφτόμαστε αστέρια του Χόλιγουντ που αποτελούν κινούμενα green flags, τα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι λίγα. Μέσα σε αυτά, όμως, αναμφίβολα υπάρχει αυτο της Winona Laura Horowitz. Ή όπως την ξερουμε όλοι, Winona Ryder.

Η αξιαγάπητη ηθοποιός είναι πασίγνωστη για τους εκκεντρικούς και ιδιόρρυθμους χαρακτήρες που υποδυόταν στην αρχή της καριέρας της, οι οποίοι την κατέταξαν πολύ υψηλά στη λίστα με τα iconic εφηβικά είδωλα στις δεκαετίες ’80 και ’90.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTo Netflix δίνει στη Μέγκαν Μαρκλ 1 εκατ. δολάρια το επεισόδιο για να επιστρέψει στο Suits12.09.2018

Πολύ σύντομα, απέδειξε το υποκριτικό της ταλέντο μέσα από πιο κλασικούς ρόλους, όπως η αξιοσημείωτη απεικόνιση της Jo στο Little Women (1993), αλλά και της May Welland  στο Age of Innocence (1994), σε σκηνοθεσία Martin Scorsese, για τις οποίες απέσπασε και τις πρώτες της υποψηφιότητες για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου. Πολλές υποψηφιότητες μετά, με μια αξιοζήλευτη καριέρα, η Winona Ryder παραμένει στις ταπεινές και ευχάριστες προσωπικότητες της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, χωρίς να χάνει την λάμψη της.

Σήμερα γιορτάζει τα 52α γενέθλιά της κι εμείς κάνουμε μια αναδρομή στα πιο φωτινά σημεία της πορείας της που την μετέτρεψαν από το εφηβικό sensation στη δεκαετία του ’80, σε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του Χόλιγουντ μέχρι σήμερα.

#1 Beetlejuice (1988)

Η Winona Ryder είχε την τύχη να βρεθεί από νωρίς στον φανταστικά περίπλοκο κόσμο του Tim Burton. Σε μία διαφορετική και ξεχωριστή ταινία για την εποχή της, μια από τις πιο αξιοσημείωτες στο ενεργητικό του ευρηματικού σκηνοθετικού σύμπαντος του Burton, η Ryder υποδύεται μια ευερέθιστη goth έφηβη, η οποία έχει την ικανότητα να βλέπει τους νεκρούς, πράγμα που τροφοδοτεί τον ενθουσιαμό της για την ιδέα του θανάτου. Η μαύρη, horror κωμωδία, πολύ μπροστά για την εποχή της, αποτέλεσε την ταινία που την ανέδειξε σαν ηθοποιό. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2024, 36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, θα κυκλοφορήσει το sequel της αξέχαστης ταινίας, στο οποίο η ηθοποιός θα επισκεφθεί ξανά τον ρόλο της, στο πλάι του Michael Keaton και τις νεοεισαχθείσες, Jenna Ortega και Monica Bellucci. Το ανανεωμένο κοκτέιλ ηθοποιών είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να δούμε την συνέχεια της σκανδαλώδους ιστορίας του εκκεντρικού Beetlejuice.

#2 Heathers (1989)

Ή αλλιώς το original και πιο σκοτεινό Mean Girls. Πριν τις “Plastics” της Lindsay Lohan, λοιπόν, ήταν οι Heathers, μια παρέα των τεσσάρων πιο δημοφιλών κοριτσιών στο λύκειο, οι τρεις εκ των οποίων ονομάζονται -καλά το μαντέψατε-, Heather. Και κάπου εδώ συναντάμε την 17χρονη Winona, στον ρόλο της τέταρτης μη Heather, Veronica. Ούσα καταπιεσμένη σε μια παρέα που στην πραγματικότητα δεν την εκφράζει, πέφτει  θύμα του υποτιθέμενου έρωτα ενός κοινωνιοπαθή μαθητή, ο οποίος έχει στόχο να δολοφονήσει όλους τους δημοφιλείς μαθητές, σκηνοθετώντας τα εγκλήματα, ώστε να φανούν σαν περιπτώσεις αυτοκτονίας. Ένα παγερό ανθρωποκυνηγητό μέσα σε μία μαύρη εφηβική κωμωδία. Η δεύτερη κατά σειρά επιτυχημένη δουλειά της Ryder πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε cult classic, ενώ μας χάρισε μια από τις πιο εμβληματικές χαρακτήρες.

#3 Edward Scissorhands (1990)

Μια πολύ διαφορετική ιστορία αγάπης, αποκλίνουσα από τα τετριμμένα και επαναλαμβανόμενα. Ο Edward (Johnny Depp), ένα τεχνητό ανθρωποειδές, η κατασκευή του οποίου έχει μείνει ατελής μετά τον θάνατο του εφευρέτη του, καταλήγει να έχει ψαλίδια αντί χεριών. Όταν αναγκάζεται να βρεθεί στον πραγματικό κόσμο και να προσαρμοστεί σε αυτόν, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την αθώα και ξανθομαλλούσα Kim (Winona Ryder). Σε ηλικία μόλις 19 ετών, η Ryder πρωταγωνιστεί για δεύτερη φορά στο φαντασιακά μοναδικό σύμπαν του Tim Burton, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το πόσο ταιριαστή είναι η αύρα της με τέτοιου είδους χαρακτήρες. Το 2021, η ηθοποιός μας χάρισε μια μικρή ματιά στην τωρινή εκδοχή της Kim, μέσω ενός διαφημιστικού σποτ, όπου παρουσιάζεται ως στοργική μητέρα με το παιδί της, Edgar Scissorhands, τον οποίο υποδύεται ο Timothy Chalamet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ταινίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη12.09.2018

#4 Girl, Interrupted (1999)

Ή αλλιώς ο ρόλος που μας έκανε να δούμε την Winona με άλλο μάτι. Πλάι στις εξαιρετικές Angelina Jolie και Brittany Murphy, η ηθοποιός ξεχώρισε για τον χαρακτήρα της 18χρονης Suzanna, η οποία μετά από μια νευρική κρίση, λαμβάνει υπερβολική δόση ασπιρίνων και αλκόολ και εισάγεται εσπευσμένα σε ψυχιατρική κλινική. Από εκεί και έπειτα, ερχόμενη σε συναναστροφή με άλλες ασθενείς, αμφιταλλαντεύεται για το εαν ανήκει τελικά στον εξώ κόσμο ή στο άσυλο που βρίσκεται μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Η ταινία εξερευνά δύσβατα μονοπάτια, ωστόσο αποτέλεσε σημαντικός παράγοντας ευαισθητοποίησης για τις ψυχικές ασθένειες και άνοιξε έναν δρόμο με λιγότερα ταμπού για περισσότερο δημόσιο διάλογο σχετικά με αυτά. Ο εμβληματικός ρόλος της Ryder συγκαταλέγεται στα highlights της καριέρας της.

#5 Friends (2001)

Το cameo της Ryder στο ξεκαρδιστικό σύμπαν των Friends, καθώς και το iconic φιλί με το μήλο της έριδος του επεισοδίου, Jennifer Aniston, μας έχουν μείνει σίγουρα αξέχαστα. Η Melissa στο “The One With Rachel’s Big Kiss”, μια παλιά συμμαθήτρια της Rachel επιστρέφει κατά τύχη στην ζωή της και της εξομολογείται πως είναι ερωτευμένη μαζί της από τότε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η αιφνιδιαστική εμφάνιση της στη σειρά, συνέπεσε με μια κρίσιμη περίοδο στη ζωή της. Από το 2001 και έπειτα, η ηθοποιός έκανε ένα τετραετές διάλειμμα στην καριέρα της, με εξαίρεση δύο έκτακτες συμμετοχές: στο sitcom των Friends και στην κωμική ταινία Zoolander (2001) του Ben Stiller. Αλλοπρόσαλλα επεισόδια, κατηγορίες για κλοπή από κατάστημα και συνακόλουθη δίκη, στην οποία κρίθηκε ένοχη, υποδείκνυαν πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Χρόνια αργότερα εξομολογήθηκε πως εκείνη την περίοδο έπασχε απο κατάθλιψη.

#6 Stranger Things (2016-)

Η θριαμβευτική επάνοδος ήρθε με το απόλυτο -και ατελείωτο- hit του Netflix to 2016, “Stranger Things”. Η ερμηνεία της φτάνει σε άλλα επίπεδα, καθώς υποδύεται την Joyce, την μητέρα του Will, ο οποίος πέφτει θύμα ενός εξωπραγματικού τέρατος. Η αγωνία, η αδρεναλίνη, ο πόνος και η αδημονίας μιας τρομοκρατημένης μητέρας που αναζητά το παιδί της κόντρα στις όποιες πιθανότητες, αποτυπώνονται άριστα στο πρόσωπο της Ryder, η οποία μας χαρίζει έναν ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει. Μέσα από τα προωθητικά events, τις συνεντεύξεις, τα διασκεδαστικά βίντεο στο Youtube με τους συμπρωταγωνιστές τις σειράς, αποπνέει ένα πέρα για πέρα θετικό κλίμα και εκρηκτική διάθεση και μπορούμε να πούμε με όση σιγουριά μας επιτρέπεται πως η Winona έχει επιστρέψει δριμύτερη για νέες μεγάλες επιτυχίες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ64o ΦΚΘ: Η Daisy Ridley, από τα Star Wars, στον καλύτερο indie ρόλο της ως τώρα καριέρας της12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b