MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μιχάλης Αφολαγιάν: «Με συνέλαβαν στη Σύρο ως παράνομο μετανάστη» (vid)

“Μετά τα 18 έπρεπε να δίνω εξηγήσεις για τα χαρτιά μου, ήταν ψυχοφθόρο” είπε ο Μιχάλης Αφολαγιάν για τον αγώνα του να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια.

Monopoli Team

Στην χθεσινή εκπομπή του «The 2Night Show», ο Γρηγόρης Αρναούτογλου βρέθηκε καλεσμένος ο Μιχάλης Αφολαγιάν, ο “Μπακού” από τη «Μάγισσα», που μίλησε για την ακτιβιστική του δράση ως Αφροέλληνας, το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και την ενδιαφέρουσα διδασκαλία που γίνεται στα μικρά παιδιά, για τη συμμετοχή του στη θεατρική παράσταση «Βασιλιάς Ληρ» στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και για την τηλεόραση.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τον αγώνα του να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια. Ο Μιχάλης Αφολαγιάν γεννήθηκε, μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Ελλάδα, παρόλα αυτά μπήκε στο κρατητήριο της Σύρου ως παράνομος μετανάστης, ενώ ιθαγένεια πήρε τον Αύγουστο μετά από 23 χρόνια, όπως αποκάλυψε.

“Η δικαιολογία είναι ότι συνταγματικά δικαιούται να είναι Έλληνας όποιος έχει αίμα ελληνικό. Σε άλλες χώρες υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις την ιθαγένεια, αρκεί να έχεις γεννηθεί εκεί. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά” εξήγησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου ο Μιχάλης Αφολαγιάν για τον αγώνα του. “Αυτό που ζητούσε γενικότερα το κίνημα είναι να συμπεριλάβει στην κοινωνία αυτά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν μεταναστευτικές καταβολές. Να συμπεριληφθούν και να ληφθούν υπόψη θεσμικά. Γιατί όταν δεν υπάρχει αυτή η συμπερίληψη υπάρχουν πολλές δυσκολίες”.

Τέλος, για τη σύλληψή του, ο Μιχάλης Αφολαγιάν δήλωσε: «Με συνέλαβαν στη Σύρο. Ήταν ξαφνικό. Έκαναν έλεγχο στον δρόμο κι εγώ θεωρούσα ότι με τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως και με την κοινή λογική, ότι αφού έχεις γεννηθεί εδώ και ξέρεις πολύ καλύτερα την εντοπιότητα και τα ελληνικά, από την χώρα καταγωγής. Είναι σοκαριστικό γιατί συνειδητοποιείς σιγά σιγά που κατατάσσεσαι και ότι έχεις ένα δρόμο μεγάλο. Νιώθεις πολίτης β’ κατηγορίας και χάνονται ευκαιρίες. Να σε προσκαλούν από εδώ και από εκεί και να μην μπορείς να πας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEditor’s choice: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς12.09.2018

Ο Μιχάλης Αφολαγιάν πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, “Ο Βασιλιάς Ληρ”, που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b