MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στην αγκαλιά του πολέμου: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που φωτίζει την Ιταλική Κατοχή

Στο βιβλίο “Στην Αγκαλιά του Πολέμου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Memento, ο συγγραφέας Πήτερ Καλλιφίδας με οδηγό την ιστοριοδιφική του φύση επιχειρεί να ρίξει φως στην Ιταλική Κατοχή (1941-1943).

Monopoli Team

Η περίοδος που αναφέρεται το βιβλίο Στην Αγκαλιά του Πολέμου είναι η Ιταλική κατοχή (1941 – 1943), έχοντας στο επίκεντρο τον Έλληνα στρατιωτικό Ιωάννη Τσιγάντε, ο οποίος κατά την περίοδο της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση στα πλαίσια της οργάνωσης Μίδας 614.

Η ιστορία

Τον Ιανουάριο του 1942 η Αθήνα στενάζει υπό την αβάσταχτη σκιά της Κατοχής. Για τον Στέφανο Γαλανό, φοιτητή Νομικής και τραυματία του αλβανικού μετώπου, ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι η Ελλάδα να αναπνεύσει αέρα ελεύθερο. Εντάσσεται σε μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές οργανώσεις που δρουν στον αστικό ιστό της Αθήνας, στον «Προμηθέα», και όταν το καλοκαίρι του 1942 φτάνει στην Ελλάδα ο Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες –επικεφαλής της ομάδας ΜΙΔΑΣ 614– ως ειδικός απεσταλμένος του Βρετανικού Ναυαρχείου, αλλά και του Αντιπροέδρου της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο Στέφανος ενεργεί ως σύνδεσμός του.

Παράλληλα, η γνωριμία του Στέφανου με την Κατερίνα Πιμοντόρι, αδελφή Λοχαγού της Ιταλικής Καραμπινιερίας, εξελίσσεται σε μια ιστορία αγάπης που συνοδεύει τα τραγικά αλλά και ηρωικά γεγονότα της περιόδου. Τα ιστορικά γεγονότα αναδύονται με μυθιστορηματική πλοκή σε ένα μοναδικό συνδυασμό ιστορίας, δράσης και ενός κεραυνοβόλου έρωτα, θεωρητικά αφύσικου σε μια εποχή που όμως, ούτως ή άλλως, μόνο φυσιολογική δεν ήταν…

Σχετικά με το βιβλίο

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σ’ αυτο το βιβλίο είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπαριστά την Αθήνα την εποχή της Κατοχής αλλά και το πώς εντάσει στην πλοκή ιστορικά πρόσωπα. Χωρίς πρόθεση “αγιοποίησης” -παρά την πολύτιμη συμβολή τους στον αγώνα- ο συγγραφέας Πήτερ Καλλιφίδας φανερώνει την προσωπική τους διάσταση αλλά και όλες τους τις αδυναμίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος βιβλίου: Στην αγκαλιά του πολέμου
Συγγραφέας: Πήτερ Καλλιφίδας
Εκδόσεις Memento, 2023, σελ.: 336

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b