MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η καλύτερη επένδυση για την ψυχική μας υγεία είναι…

Συμπλήρωσε εσύ τη φράση. Κι αν δεν σου βγαίνει αυθόρμητα, ευκαιρία να σκεφτείς και να συνειδητοποιήσεις τι είναι μέσα στην καθημερινότητα, στη ζωή σου, αυτό που σε βοηθά να είσαι καλύτερα ψυχικά και σωματικά.

Εισιτήριο για ταξίδι
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σκεφτόμουν την προσπάθεια που κάνω/κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια για να την κρατάμε σε ισορροπία. Και κατέληξα στο τι είναι αυτό που με βοηθάει να παραμένω ψυχικά υγιής και ισορροπημένη no matter what. Η καλύτερη επένδυση που κάνω στην ψυχική μου υγεία είναι τα ταξίδια, οι έξοδοι με φίλους, μία καλή θεατρική παράσταση (και μετά έξοδος με φίλους!), ένα βιβλίο που θα κρατήσω στη βιβλιοθήκη μου για να ξαναδιαβάσω. Αν όμως πρέπει να επιλέξω μία μόνο απάντηση, θα σου πω τα ταξίδια.

Η σωτηρία της ψυχής (μου) σε ένα εισιτήριο

Από νέα ονειρευόμουν ταξίδια. Έχω ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μας και σε πολλά νησιά, αλλά όταν λέω «ταξίδια» εννοώ ταξίδια στο εξωτερικό – αλλά την ίδια επίδραση στη ζωή και την ψυχή μας μπορεί να έχει κάθε ταξίδι, ακόμη και το πιο κοντινό. Νιώθω ότι ο ορίζοντας της ύπαρξής μου διευρύνεται από τη στιγμή που μπαίνω στο αεροπλάνο ενώ οι εικόνες, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις μένουν μέσα μου, δουλεύονται, αναδύονται, με συντροφεύουν, με παρηγορούν, με παρακινούν μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα.

Παραδοσιακό τραμ στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Από το τελευταίο μου ταξίδι.

Πώς τα ταξίδια τροφοδοτούν την ψυχική μας υγεία

«Τα νέα ερεθίσματα μέσα από την αλλαγή παραστάσεων και το «διαφορετικό», μας ταξιδεύουν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε άλλους κόσμους, ανεβάζοντας τη διάθεση, γεμίζοντας τις μπαταρίες μας και δίνοντας μία περίεργη αίσθηση δύναμης που θα κουβαλάμε όλο το χειμώνα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων», σχολιάζει η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα.

«Επιπλέον, ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό μας καθώς γευόμαστε μία σειρά απολαύσεων σημαντικών στη ψυχική μας υγεία, καθώς ερχόμαστε πιο κοντά μεταξύ μας, απολαμβάνουμε περισσότερο, χαλαρώνουμε, γελάμε, χαιρόμαστε, κάνουμε σεξ περισσότερο που και αυτό έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας… Σταματάμε ή ασχολούμαστε λιγότερο με προβληματικές καταστάσεις που μας στενοχωρούν, μας αγχώνουν και μας κρατούν σε μία «μίζερη» και αρνητική συμπεριφορά».

Τα ταξίδια είναι πράγματι μικρές διαφυγές από την καθημερινότητα και είμαστε τυχεροί όταν μπορούμε να τα πραγματοποιούμε. Το ξέρω ότι δεν είναι πάντα εφικτό, όσο όμως το βάζουμε στόχο, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε.

Ψυχική υγεία στην καθημερινότητα

Το ξέρω ότι με τη Μαρίνα Μόσχα συμμεριζόμαστε την αγάπη για τα ταξίδια. Ως ψυχολόγος όμως έχει… περισσότερους άσσους στο μανίκι και για την ακρίβεια έχει περισσότερες προτάσεις για το πώς μπορούμε να ζούμε με ψυχική υγεία με τις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας.

«Είναι πολύ σημαντική η ένταξη δραστηριοτήτων στη ρουτινιάρικη ζωή μας – τα χόμπι μας. Ενδιαφέροντα που μας ανεβάζουν, μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα, πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί, μας διασκεδάζουν, μας κάνουν να χαμογελάμε», προτείνει. «Για παράδειγμα, μπορούμε να ταξιδέψουμε μεταφορικά μέσα από ένα βιβλίο, να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι ή να βγούμε στη πόλη και να φωτογραφίσουμε ότι βρίσκουμε ενδιαφέρον, να ασχοληθούμε με τη ζωγραφική, την αγιογραφία, με διάφορες δημιουργικές χειροτεχνίες που θα μας δίνουν ικανοποίηση αλλά και περηφάνεια για τα έργα μας, έργα που φτιάξαμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας τη δημιουργική φαντασία μας. Μπορούμε να γράψουμε, να ασχοληθούμε με την κηπουρική, με ένα μουσικό όργανο, να πάμε θέατρο, κινηματογράφο, το περπάτημα, η ποδηλασία, γενικότερα να ασχοληθούμε με οτιδήποτε αρέσει στον καθένα μας. Η επαφή με τη φύση επίσης έχει βρεθεί μέσα από έρευνες πόσο θετικά λειτουργεί στην ψυχολογία μειώνοντας το άγχος αλλά και στη σωματική υγεία μας εφόσον θα αυξηθεί και η κινητικότητά μας.

Το σημαντικό είναι ότι με τους παραπάνω αλλά και άλλους τρόπους που ταιριάζουν στον καθένα, μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανία, τη ρουτίνα, να κινηθούμε σωματικά, να νιώσουμε και πάλι δημιουργικοί βγαίνοντας από τη «ζώνη άνεσης» του καναπέ μας, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας, κάνοντας νέες γνωριμίες αυξάνοντας την κοινωνικότητα αλλά και το ενδιαφέρον μας για μία πιο όμορφη και ποιοτική ζωή μέσα από νέες εμπειρίες, απολαμβάνοντας τη στιγμή, το «εδώ και τώρα», υιοθετώντας μία πιο θετική αντιμετώπιση προς τον ίδιο μας τον εαυτό».

Τι κρατάω εγώ απ’ όλα αυτά;

Η «συνταγή» της ψυχικής ηρεμίας μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Η αυτοφροντίδα, η φροντίδα προς τον εαυτό μας και η προτεραιοποίηση (και) των αναγκών μας, είναι ένα βασικό στοιχείο αυτοφροντίδας και δεν θα πρέπει να το παραμελούμε παρανοώντας το ως εγωισμό.

Και κάτι τελευταίο για όλες εμάς που φροντίζουμε πάντα τους άλλους και ξεχνάμε τον εαυτό μας. Στο αεροπλάνο, οι βασικές οδηγίες για περίπτωση ανάγκης συστήνουν να φορέσουμε πρώτα εμείς τη μάσκα οξυγόνου και μετά να τη φορέσουμε στα παιδιά που μπορεί να συνοδεύουμε. Γιατί μόνο αν είμαστε καλά θα μπορούμε να φροντίσουμε τους αγαπημένους μας. Food for thought.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b