MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Το Ταξίδι της Κλεονίκης (1919-1936 Σμύρνη – Αθήνα), από την ομάδα Plan Bee στο Θέατρο Καλλιρρόης

Το «Ταξίδι της Κλεονίκης (1919-1936 Σμύρνη – Αθήνα)», μια παράσταση- μαρτυρία της ομάδας Plan Bee για την καταστροφή της Σμύρνης και την Αθήνα των προσφύγων, βασισμένη στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, παρουσιάζεται, στο Θέατρο Καλλιρρόης.

Monopoli Team

Η ομάδα PLAN Bee παρουσιάζει την παράσταση- μαρτυρία, «Το Ταξίδι της Κλεονίκης (1919-1936 Σμύρνη – Αθήνα)», από 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Καλλιρρόης. Βασισμένo στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, ένα έργο-μαρτυρία από την καταστροφή της Σμύρνης ως την Αθήνα των προσφυγικών.

Το ξεχασμένο ημερολόγιο της Κλεονίκης ήρθε στα χέρια της ομάδας PLAN Bee με την πιστή μεταγραφή της Δέσποινας Φραγκή και τη συγγραφική επιμέλεια και θεατρική διασκευή της Σοφίας Αυγερινού. Φέρνει ξανά στο φως αληθινά γεγονότα ιδωμένα μέσα από τις αναμνήσεις μιας ενήλικης πλέον κοπέλας, η οποία θυμάται τα χρόνια της παιδικής της ηλικίας που συνέπεσαν με τον ξεριζωμό από τη Σμύρνη.

Η παράσταση

Αφήγηση, δράση και μουσική επί σκηνής ζωντανεύουν τις στιγμές που σημάδεψαν την Κλεονίκη, από την καταστροφή της Σμύρνης ως τον έρωτά της στην Αθήνα των προσφυγικών. Η δράση μεταφέρεται πότε στο τώρα, στις γειτονιές των προσφυγικών στο τέλος της δεκαετίας του ’20, και πότε στο τότε – στη Σμύρνη και στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή, στους διωγμούς και στην προσφυγιά, μέσα από τη ματιά της νεαρής Κλεονίκης.

Οι τρεις ηθοποιοί (Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα, Στέφανος Σίνης), αφηγητές και ρόλοι, ζωντανεύουν τους χαρακτήρες του ημερολογίου, σχολιάζουν τα γεγονότα, νοσταλγούν, τραγουδούν και χορεύουν σε ρυθμούς της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σμύρνης.

Σύντομη περιγραφή του έργου

Ένα έργο-μαρτυρία βασισμένo στο πραγματικό ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, ενός νέου κοριτσιού που έζησε μαζί με την οικογένειά του, μέρα προς μέρα, τις εικόνες της καταστροφής της Σμύρνης. Η ιστορία συνεχίζεται στην Αθήνα, όπου η ενήλικη πια Κλεονίκη δεν καταφέρνει να αποτινάξει το συναισθηματικό αποτύπωμα των γεγονότων που τη σημάδεψαν.

Η ατομική μνήμη, που έρχεται στο φως μέσα από το ημερολόγιο, μαρτυρά την πάλη του ανθρώπου να επιζήσει μέσα στο συλλογικό τραύμα και φωτίζει την καταγεγραμμένη ιστορία μέσα από το προσωπικό βίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης στο Θέατρο Στοά12.09.2018

«Τίποτε στον κόσμο δεν διαρκεί, γι’ αυτό δεν πρέπει ούτε να πιστεύομε ούτε να υποσχόμεθα. Η καρδιά είναι άστατη όταν της συμβούν και μερικά αντίθετα στις απαιτήσεις της. Αυτή η ζωή, σε κάθε βήμα κρύβει κάτι απρόοπτο, κι ας είχες στην αρχή τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος που βαδίζεις, αν δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα, δε θα βρεις όμως κι αγκάθια!» Ημερολόγιο Κλεονίκης Δανδόλου, 1936.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα

Μουσική: Στέφανος Σίνης
Φωτισμοί: Θανάσης Ντούλας

Παίζουν: Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα, Στέφανος Σίνης (ομάδα Plan Bee)

Διάρκεια: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 14 ευρώ. Ατέλειες - κάρτες ανεργίας: 7 ευρώ (μόνο στο ταμείο του θεάτρου) Ειδικές τιμές για γκρουπ κατόπιν συνεννόησης
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 13 έως 21 Οκτωβρίου 2023
Πληροφορίες: Τηλέφωνα κρατήσεων: 6942 097395, 6945 892207 και στο e mail: [email protected] Προπώληση: ticketservices.gr.
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο: 13, 14 και 20, 21 Οκτωβρίου 2023, ώρα 21:00
Διασκευή: Σοφία Αυγερινού
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/to-taksidi-tis-kleonikis/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Καλλιρρόης, Καλλιρρόης 10, Αθήνα. Ε: [email protected] | https://www.facebook.com/theatrokalirois/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Νόημα της Ζωής Νο 1 και 2: Οι μαύρες κωμωδίες του Διονύση Μπουγά στο Από Μηχανής Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Ανοίγει το νέο θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια – Η παράσταση που θα το εγκαινιάσει
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» γίνεται μιούζικαλ στο Θέατρο Ακροπόλ
ΘΕΑΤΡΟ
Η Φώκια: Ο συγκινητικός μονόλογος ενός πατέρα στο Άβατον
Θεατρικά Νέα
Ταξιδεύουμε στη «Λαπωνία» για 2η σεζόν
Θεατρικά Νέα
αθανασία: Το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Θεατρικά Νέα
Η «Αλεξάνδρεια» επιστρέφει για νέο κύκλο παραστάσεων στο Παλλάς
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Κος Ζυλ: Μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της «Δεσποινίδος Τζούλιας» από τον Θωμά Μοσχόπουλο στο Θέατρο Πόρτα
ΘΕΑΤΡΟ
Εκμηδένιση, από την ομάδα Εlephas Tiliensis στο Θέατρο Ροές
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
ΘΕΑΤΡΟ
Μέγαρο: Η «Έρημη Χώρα» του T.S. Eliot ως σκηνική σύνθεση με τον Ακύλλα Καραζήση