MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 2 Οκτωβρίου, γεννιέται ο Σεργκέι Νετσάγιεφ

Αν και έχουν περάσει 176 χρόνια από τη γέννησή του και 141 από τον θάνατό του ο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο «ένοπλος προφήτης» του νιχιλισμού, συνεχίζει να προκαλεί έριδες και τσακωμούς ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους.

Monopoli Team

Τον χαρακτήρισαν «ένοπλο προφήτη» και «δαιμονισμένο επαναστάτη». Το ονοματεπώνυμό του έγινε συνώνυμο του μηδενισμού. Εκείνος έγραψε την «κατήχηση του επαναστάτη». Ποτέ πριν ένα τόσο μικρό βιβλίο δεν προκάλεσε τόσο μεγάλο και τόσο διαχρονικό πάταγο. Λογικό, θα πει κάποιος αν διαβάσει έστω και κάποια αποσπάσματα όπως αυτό που ακολουθεί: «Ο επαναστάτης είναι ένας αφοσιωμένος άνθρωπος. Δεν έχει δικά του ενδιαφέροντα, δουλειές, αισθήματα, δεσμούς, περιουσία, ούτε καν όνομα».

Ο Σεργκέι Νετσάγιεφ είναι ο άνθρωπος που έκανε ακόμα και τον σπουδαίο Φιοντόρ Ντοστογέφσκι να γράψει ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του, τους «Δαιμονισμένους» και να τον τοποθετήσει στον ρόλο του πρωταγωνιστή. Και αυτό, ίσως, τα εξηγεί όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζέιμς Ντιν: Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο πιο γοητευτικός “Επαναστάτης χωρίς αιτία”12.09.2018

Η γέννηση του «ένοπλου προφήτη»
Ένας από τους πρώτους, πιο γνωστούς και επιδραστικούς θεωρητικούς της Αναρχίας είναι ο Πιότρ Κροπότκιν. Το πλήρες όνομά του ήταν Πέτρος Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν και ήταν πρίγκιπας. Ένας πρίγκιπας ο οποίος εγκατέλειψε μια ζωή γεμάτη ανέσεις για να αφοσιωθεί στο έργο του. Σε αντίθεση με τον Κροπότκιν, ο οποίος έζησε καλά και άνετα παιδικά χρόνια, ο Νετσάγιεφ τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ίσως αυτή η διαφορά ήταν που σφυρηλάτησε τόσο τον χαρακτήρα όσο και τις πολιτικές απόψεις του «ένοπλου προφήτη».

Στις 2 Οκτωβρίου 1847 γεννιέται στο Ιβάνοβο της Ρωσίας ο Σεργκέι Γκενάντιεβιτς Νετσάγιεφ. Οι γονείς του είναι φτωχοί άνθρωποι που βιώνουν στο πετσί τους τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούσε η πολιτική του τσαρικού καθεστώτος. Προσπαθούν όχι να ζήσουν αλλά να επιβιώσουν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φτώχειας ο Νετσάγιεφ χτίζει τον χαρακτήρα αλλά και τις ακραίες πολιτικές του πεποιθήσεις. Σε ηλικία 18 ετών φεύγει από το σπίτι και την πόλη που μεγάλωσε και πάει στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί έρχεται σε επαφή με επαναστατικές οργανώσεις και κάνει μια γνωριμία που θα στιγματίσει τη ζωή του. Έρχεται σε επαφή με τον αναρχικό Μιχαήλ Μπακούνιν και ανάμεσα τους θα δημιουργηθεί μια έντονη αλλά μικρή σε διάρκεια φιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαραβάτζο: Ο καλλιτέχνης που διαμόρφωσε το μπαρόκ12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b