MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο Tim Burton για την “κουλτούρα της ακύρωσης”, τον Johnny Depp και το Beetlejuice 2

Στη νέα του συνέντευξη ο 65χρονός κινηματογραφικός δημιουργός μιλάει για την «κουλτούρα της ακύρωσης», την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τη νέα του ταινία Beetlejuice 2».

Tim Burton
Monopoli Team

Ο Tim Burton, ο κορυφαίος κινηματογραφικός δημιουργός πίσω από κλασικές ταινίες όπως «Ο Ψαλιδοχέρης», «Ο Σκαθαροζούμης» και «Ed Wood», έχει μια ασυνήθιστη προσέγγιση όταν μιλάει στον Τύπο. Κάτι τέτοιο γίνεται αντιληπτό και από την πρόσφατη συνέντευξη του για την εφημερίδα Independent.

O 65χρονός Αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος σταμάτησε την παραγωγή της νέας του ταινίας, «Beetlejuice 2», σίκουελ της κλασικής κωμωδίας τρόμου, δύο μέρες πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, στο πλαίσιο της απεργίας των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλυγουντ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στον Johnny Depp και την περιβόητη «κουλτούρα της ακύρωσης».

Ο Johnny Depp στον «Ψαλιδόχέρη»

Οι “θυμωμένοι χωρικοί” και η “κουλτούρα της ακύρωσης”

Συγκεκριμένα, όταν ο δημοσιογράφος Geoffrey Macnab του υπενθύμισε το γεγονός πως ο Depp “έπεσε σε δυσμένεια”, τα τελευταία χρόνια, στα μάτια της κοινής γνώμης, ο ίδιος σχολίασε: «Το θέμα είναι το εξής. Όταν ήμουν παιδί, είχα πάντα στο μυαλό μου την εικόνα των θυμωμένων χωρικών στο ‘Φρανκενστάιν…” Πάντα σκεφτόμουν την κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, ως τους “θυμωμένους χωρικούς”. Το βλέπεις όλο και περισσότερο. Είναι μια πολύ, πολύ παράξενη ανθρώπινη δυναμική, ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που δεν μου αρέσει και δεν το καταλαβαίνω». 

Η φιλία μεταξύ των δύο υπήρξε κάποτε πολύ βαθιά: «Μοιάζαμε κάπως, κάτι σαν “επαρχιώτικα, λευκά σκουπίδια” θα έλεγα – συνδεόμασταν σε βαθύτερο επίπεδο», είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης στο Deadline το 2022. Ο ίδιος ο Μπάρτον βέβαια δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει την οργή της κοινής γνώμης.

Η νέα του έκθεση στο Τορίνο

Αυτή την περίοδο ο Tim Burton ετοιμάζεται για μια έκθεση με σκίτσα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, concept art, storyboards, κοστούμια, μαριονέτες κ.α., στο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου στο Τορίνο τον επόμενο μήνα. Η νέα έκθεση περιγράφεται από τον Πρόεδρο του μουσείου Enzo Ghigo και τον διευθυντή Domenico De Gaetano ως «ένα ταξίδι στο οραματικό σύμπαν και τη δημιουργικότητα του Burton». Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη.

Beetlejuice

Η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρομάζει

Πέρα από τον Johnny Depp και την «κουλτούρα της ακύρωσης», ο Αμερικανός κινηματογραφικός δημιουργός αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα το Χόλυγουντ, αλλά και τον κόσμο των τεχνών γενικότερα, τον τελευταίο καιρό, την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο ίδιος δείχνει να έχει συνειδητοποίηση τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ίσως μεγαλύτερη απειλή για το animation από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Είναι σχεδόν σαν να τον κυνηγάει προσωπικά. «Έβαλαν την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τις δικές μου εκδοχές των χαρακτήρων της Disney! Δεν μπορώ να περιγράψω το πως νιώθω γι’ αυτό. Μου θύμισε όταν άλλοι πολιτισμοί λένε: “Μην με φωτογραφίζεις γιατί μου αιχμαλωτίζεις την ψυχή”».

Για τη νέα του ταινία

Ενώ για το επερχόμενο «Beetlejuice 2» εξομολογείται πως προσπαθεί να το φτιάξει στο «ίδιο πνεύμα» με την πρώτη ταινία. Το φιλμ όχι μόνο φέρνει πίσω παλιά αγαπημένα πρόσωπα όπως ο Michael Keaton, η Winona Ryder και η Catherine O’Hara, αλλά στο καστ της περιλαμβάνονται, επίσης, η Monica Bellucci (που φέρεται να είναι η νέα σύντροφος του σκηνοθέτη), η Jenna Ortega και ο Willem Dafoe. Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει, στους κινηματογράφους, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο Burton ελπίζει να την ολοκληρώσει μόλις λήξει η απεργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Tim Burton γίνεται 65 και εμείς το γιορτάζουμε με τις καλύτερες ταινίες του12.09.2018

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι η δημιουργία μιας ταινίας για ένα μεγάλο στούντιο είναι μια τόσο εξαντλητική εμπειρία σωματικά και συναισθηματικά που στο τέλος μένει καταρρακωμένος. Συχνά ορκίζεται ότι δεν θα το ξανακάνει ποτέ, αλλά, καθώς περνάει ο καιρός, πάντα θα επιστρέφει στη μάχη.

«Γι’ αυτό μου είναι δύσκολο να βλέπω τις ταινίες μετά, γιατί ακόμα νιώθω το συναίσθημα ό,τι κι αν είναι αυτό. Δεν βρίσκω ανακούφιση από αυτό. Αλλά αγαπώ όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Την τελευταία μου, το “Beetlejuice 2”, την απόλαυσα πραγματικά. Προσπάθησα να τα επικεντρωθώ στα βασικά, να δουλέψω με καλούς ανθρώπους, ηθοποιούς και μαριονετίστες. Ήταν σαν ανακάλυπτα εκ νέου γιατί μου άρεσε να κάνω ταινίες εξ’ αρχής». 

Με πληροφορίες από Independent

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιώργος Λάνθιμος: Σε ποιες πλατφόρμες μπορούμε να δούμε τις ταινίες του;12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b