MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Beatles: Σε δημοπρασία σπάνια αναμνηστικά αξίας 8 εκ. δολαρίων

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν βρίσκεται και αρχειακό υλικό από την περιβόητη “επί κλίνης” διαμαρτυρία για την ειρήνη που πραγματοποίησαν οι Τζον Λένον και Γιόκο Όνο στο Άμστερνταμ το 1969.

Beatles: Αναμνηστικά των θρυλικών "σκαθαριών", αξίας 8εκ. δολαρίων, βγαίνουν σε δημοπρασία
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia
Monopoli Team

Αρχειακό υλικό από την περιβόητη “επί κλίνης” «Διαμαρτυρία για την Ειρήνη» που πραγματοποίησαν το 1969 ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο είναι μεταξύ των αντικειμένων που θα πωληθούν αυτόν τον μήνα σε μια από τις πιο ακριβές δημοπρασίες που έχουν γίνει ποτέ για τους Beatles.

Τα αναμνηστικά θα δημοπρατηθούν ηλεκτρονικά με ανώτερη εκτιμώμενη αξία τα 8 εκατομμύρια δολάρια (6,3 εκατομμύρια λίρες). Περιλαμβάνουν ένα τμήμα του τοίχου από το τηλεοπτικό πλατό που αποτέλεσε το σκηνικό της πρωτοποριακής εμφάνισης των Beatles στο Ed Sullivan Show, ρούχα, ηχεία, υπογεγραμμένα συμβόλαια και μια περίεργη κάρτα γενεθλίων από τον Τζορτζ Χάρισον προς τον επιστάτη του με την υπογραφή «Adolf Schinkengruber».

Η δημοπρασία θα φιλοξενηθεί στο GottaHaveRockandRoll Auctions στη Νέα Υόρκη.

Μια αντισυμβατική συνέντευξη έρχεται “στο φως”

Το υλικό από τη «Διαμαρτυρία για την Ειρήνη» δεν παρέχει μόνο πληροφορίες για την ψυχοσύνθεση του Λένον και της Όνο, αλλά αφηγείται, επίσης, τη συναρπαστική ιστορία μιας “δαιμόνιας” έφηβης θαυμάστριας που μπήκε στο υπνοδωμάτιο και εξασφάλισε μια συνέντευξη.

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο του 1969, ένα μέρος που επέλεξαν, όπως δήλωσαν, επειδή ήταν «ήσυχο, βρετανικό και φιλικό». Μετά από λίγες ημέρες στο Παρίσι έφτασαν στο Άμστερνταμ με τη λευκή Rolls Royce του Lennon για να ξεκινήσουν την εβδομαδιαία διαμαρτυρία για την ειρήνη που διοργανώθηκε με αφορμή τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ένα γεγονός που έλαβε τεράστιες διαστάσεις, με δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις στο ζευγάρι, το οποίο φορούσε πιτζάμες.

Όλα αυτά υπέπεσαν στην αντίληψη μιας 16χρονης θαυμάστριας των Beatles, της Constance Vrijdaghs. Αποφάσισε ότι έπρεπε απλώς να ταξιδέψει από το σπίτι της στο χωριό Aerdenhout μέχρι το Άμστερνταμ Χίλτον. Όταν έφτασε, άρχισε να συνομιλεί με τους νεαρούς που παρατηρούσαν τα παράθυρα του δωματίου με τα πανό «Hair Peace» και «Bed Peace»

Η Constance ρώτησε αν κάποιος προσπάθησε να μπει στο δωμάτιο αυτό. Όλοι απάντησαν όχι, γεγονός που την ενθάρρυνε να μπει στο ξενοδοχείο, να πει ήρεμα σε έναν θυρωρό ότι ήταν εκεί για καφέ και στη συνέχεια να τρέξει στο ασανσέρ για να πατήσει το κουμπί του ένατου ορόφου.

Πριν προλάβουν να κλείσουν οι πόρτες, την έπιασε, ωστόσο, ο θυρωρός. Τότε η Constance έβγαλε την κάρτα μέλους του Beatles Club Fan Club και δήλωσε: «Είμαι από το ολλανδικό Beatles Fan Club και θα ήθελα να συγχαρώ τον John και τη Yoko για τον γάμο τους. Πρόκειται να τους πάρω συνέντευξη».

Ο θυρωρός δίστασε και απομάκρυνε την κοπέλα από το ασανσέρ από το ασανσέρ. Της ζήτησαν να περιμένει μέχρι να γίνει ένα τηλεφώνημα στον επάνω όροφο. Είκοσι λεπτά αργότερα, δύο άνδρες από την Bovema, τη δισκογραφική εταιρεία των Beatles στην Ολλανδία, ήρθαν και την ανέβασαν στο δωμάτιο 902, την προεδρική σουίτα.

Καθισμένη στην άκρη του κρεβατιού, η Constance συνεχάρη το ζευγάρι για το γάμο του και συνομίλησε μαζί του. Πριν φύγει, τους ρώτησε αν θα απαντούσαν σε μερικές ερωτήσεις που θα τους έστελνε. «Φυσικά», αποκρίθηκαν εκείνοι.

Οι ερωτήσεις

«Κάνετε και οι δύο ακόμα χρήση ναρκωτικών»;
Λένον: «Περιστασιακά».

«Τι σκέφτεστε αυτή τη στιγμή»;
Λένον: «Αισθάνομαι κουρασμένος. Χρειάζομαι ηρεμία και λίγο φαγητό».

«Πιστεύεις ακόμα ότι μπορείς να μιλήσεις στον [εκλιπόντα] Brian Epstein»;
Λένον: «Ίσως. Πιστεύω στα ΠΑΝΤΑ μέχρι να διαψευστούν». 

«Γιατί λέτε (αν πραγματικά το είπατε) ότι οι άνθρωποι σας χαρακτηρίζουν το πιο απαίσιο ζευγάρι του κόσμου; Οι δύο σας δείχνετε υπέροχοι με αυτές τις λευκές πιτζάμες».
Λένον: «Πονάει όταν οι άνθρωποι είναι σκληροί – αλλά επίσης τους λυπάμαι. Και σε ευχαριστώ». 

Λεπτομέρειες για τη δημοπρασία

Το αρχείο με το υλικό της ειρηνικής διαμαρτυρίας θα πωληθεί στις 22 Σεπτεμβρίου και η αξία του εκτιμάται μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων. Υπάρχουν συνολικά 119 παρτίδες. Περιλαμβάνουν επίσης μια ευχετήρια κάρτα που θα παίξει ρόλο στις θεωρίες που ήθελαν τον Τζορτζ Χάρισον να εκδηλώνει ένα κάποιο ανθυγιεινό ενδιαφέρον για τον Χίτλερ.

Ο Χάρισον κέρδισε κάποτε μια μήνυση ενάντια σε μια αμερικανική ταμπλόιντ εφημερίδα που δημοσίευσε αποσπάσματα μιας βιογραφίας σύμφωνα με την οποία «τον γοήτευε ο Χίτλερ». Ο τίτλος του βιβλίου ήταν «Ο Beatle George είναι μεγάλος θαυμαστής των Ναζί».

Η ευχετήρια κάρτα που πωλείται είναι από τον Χάρισον προς τον επιστάτη της περιουσίας του στη Χαβάη. Γραμμένη στα γερμανικά, γράφει «ειρηνικά γενέθλια φίλε μου» και υπογράφεται ως «από τον Adolf Schinkengruber» [το όνομα γέννησης του πατέρα του Χίτλερ ήταν Schicklgruber] – George, Olivia και Dhani». Περιλαμβάνει και  ένα σχέδιο του Χίτλερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 χρόνια χωρίς τον Τζορτζ Χάρισον: Η μουσική ιδιοφυία που υποτιμήθηκε στους Beatles12.09.2018

Ο οίκος δημοπρασιών λέει ότι θα μπορούσε να υποδηλώνει «έναν ορισμένο βαθμό ίντριγκας» που οδήγησε στις νομικά αμφιλεγόμενες αναφορές. Ή, ότι «ίσως να ήταν απλώς μια αναφορά στην αυστηρή διαχείριση του επιστάτη του σπιτιού στο αρχοντικό του Χάρισον στη Χαβάη»;

Εναπόκειται στον αγοραστή να βγάλει το δικό του συμπέρασμα. Η κάρτα θα κοστίσει περίπου 20.000-30.000 δολάρια.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b