MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Η “Διατριβή στην ζωγραφική” του Ντα Βίντσι κι άλλα σπάνια βιβλία της Αναγέννησης αναμένεται να αγγίξουν τα 25 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία

Η συλλογή βιβλίων του 16ου αιώνα θεωρείται η καλύτερη τέτοια βιβλιοθήκη που υπάρχει εκτός Ευρώπης.

Photo Credits: Dana Ward - Unsplash
Monopoli Team

Ένας θησαυρός βιβλίων της Αναγέννησης του 16ου αιώνα με τις αυθεντικές τους βιβλιοδεσίες, αναμένεται να φτάσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s από τον Οκτώβριο, με εκτιμώμενες τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 600.000 δολάρια.

Τα βιβλία και οι βιβλιοδεσίες προέρχονται από τη συλλογή του T. Kimball Brooker, ενός Αμερικανού βιβλιόφιλου και μελετητή, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερους από 1.300 τίτλους σε διάστημα έξι δεκαετιών και δημιούργησε μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες σπάνιων βιβλίων που έχουν φτάσει ποτέ σε δημοπρασία. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο επίκεντρο της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της γνώσης στην εποχή της Αναγέννησης και θεωρείται η καλύτερη τέτοια συλλογή που υπάρχει εκτός Ευρώπης.

Σελίδες απο το βιβλίο του Ντα Βίντσι “Διατριβή στην ζωγραφική”, Φωτογραφία: Sotheby’s

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πώλησης είναι ένα πρώιμο χειρόγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για τη ζωγραφική, που περιέχει όλα τα 375 πρωτότυπα κεφάλαιά της και 56 εικονογραφήσεις με μελάνι. Μετά τον θάνατό του το 1519, τα ελεύθερα χειρόγραφα του Ιταλού επιστήμονα συγκεντρώθηκαν από τον Francesco Melzi, ο οποίος σημείωσε τα χωρία που αφορούσαν τη ζωγραφική και τα αντέγραψε με ευλάβεια, μαζί με τα αντίστοιχα σχέδια, σε ένα αρχείο που σήμερα ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Η συντομευμένη έκδοση που διατίθεται προς πώληση, η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ 1638-41 στο ατελιέ του Cassiano dal Pozzo, απογυμνώθηκε από “δυνητικά αιρετικά χωρία”, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s. Αναμένεται να αποφέρει 120.000-180.000 δολάρια.

Επίσης, δημοπρατούνται περίπου 1.000 εκδόσεις από τον πρωτοπόρο βενετσιάνικο εκδότη Aldine Press, που τυπώθηκαν μεταξύ 1494 και 1590. Η συλλογή Aldine του Brooker συμπεριλαμβάνει ελληνική και λατινική λογοτεχνία, καθώς και έργα ιστορίας, φιλοσοφίας και επιστήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOppenheimer: Οι ιστορίες πίσω από το αριστούργημα του Νόλαν12.09.2018

Ο Aldine ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της Αναγέννησης, στον οποίο αποδίδεται η επανάσταση στον τρόπο δημιουργίας βιβλίων. Ο ίδιος ο Manutius σχεδίασε την πλάγια γραμματοσειρά, η οποία ήταν πιο ευανάγνωστη από τις παραδοσιακές γραμματοσειρές, και εισήγαγε ένα μικρότερο, φορητό μέγεθος βιβλίου που θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών χαρτόδετων βιβλίων. Η συλλογή Aldine είναι η μεγαλύτερη που έχει βγει στην αγορά εδώ και έναν αιώνα, ενώ η ίδια εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή Aldine που θα κοσμήσει την αγορά στη σύγχρονη εποχή”, δήλωσε η Charlotte Miller, ειδική σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s. “Οι τόμοι δεν αποτελούν απλώς ιστορική περιέργεια – έχουν αφήσει μόνιμο αντίκτυπο στον κόσμο των εκδόσεων και στην εμφάνιση του σύγχρονου βιβλίου. Η τυπογραφική διάταξη του δελφινιού και της άγκυρας παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο ποιότητας, το οποίο αναγνωρίζεται ακόμη και σήμερα από εκδότες και βιβλιόφιλους”.

Πέρα από τη συλλογή Aldine υπάρχουν άλλα 450 περίπου πρώιμα βιβλία με αξιοσημείωτη προέλευση, που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω στις ιδιωτικές συλλογές ευγενών και βασιλιάδων. Αρκετά από αυτά τα έργα της συλλογής Brooker πωλήθηκαν σε δημοπρασίες του οίκου Sotheby ήδη από το 1817, αναδεικνύοντας την προέλευση του οίκου ως βιβλιοπώλη.

Ο T. Kimball Brooker είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στον κόσμο της συλλογής παλαιών βιβλίων. Το 1959, ενώ σπούδαζε στη Σορβόννη στο Παρίσι, έπεσε πάνω σε ένα βιβλίο με ομιλίες του αρχαίου Ρωμαίου πολιτικού Κικέρωνα σε περγαμηνή βιβλιοδεσία. Βέβαιος ότι είχε κάνει ένα σπουδαίο εύρημα, το αγόρασε για 10 δολάρια και το πήγε σε έναν έμπορο στην οδό Σηκουάνα, ο οποίος του είπε ότι στην πραγματικότητα ήταν άχρηστο. Αλλά η εμπειρία αυτή έβαλε τον Brooker σε μια βιβλιοφιλική πορεία. Ενώ σπούδαζε για το MBA του στο Χάρβαρντ, ονόμασε τη μεταπτυχιακή του διατριβή “Σπάνια βιβλία ως αντιστάθμισμα κατά της υποτίμησης και του πληθωρισμού” και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό στην ιστορία της τέχνης. Από τότε συλλέγει σπάνια βιβλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑJane Stafford: H γυναίκα που έφερε την “επανάσταση” στην ιατρική δημοσιογραφία12.09.2018

“Η Bibliotheca Brookeriana αποτελεί μνημείο του επιστημονικού πάθους που οδήγησε τον κ. Brooker στη δια βίου αναζήτηση αυτού του απαράμιλλου θησαυρού”, δήλωσε ο Richard Austin, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρόγραφων του Sotheby’s. “Η σειρά πωλήσεων υπόσχεται να αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός στον κόσμο του βιβλίου και είναι μια γιορτή του πνεύματος που εμπνέει τους συλλέκτες και τους γνώστες βιβλίων εδώ και αιώνες”.

Η δημοπρασία Brooker θα περιλαμβάνει οκτώ πωλήσεις, ξεκινώντας με μια ζωντανή βραδινή πώληση στις 11 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και την πρώτη πώληση της συλλογής Aldine στις 12 Οκτωβρίου. Πρόσθετες πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το 2025.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b