MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Κλασικά αριστουργήματα, εμβληματικοί κινηματογραφικοί δημιουργοί, αγαπημένα blockbuster και franchises και κάποιες αναπάντεχες επιλογές βρίσκονται στη λίστα με τις 28 αγαπημένες ταινίες του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Steven Spielberg.

Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού
Φωτογραφία από Wikimedia Commons
Monopoli Team

Ο πιο εισπρακτικά επιτυχημένος σκηνοθέτης όλων των εποχών, ο Steven Spielberg, απολαμβάνει εξίσου εξεζητημένες κλασικές ταινίες και blockbuster.

Ο σπουδαίος κινηματογραφικός δημιουργός είναι γνωστός μέσα από μια αξεπέραστη φιλμογραφία που περιλαμβάνει το «Jurassic Park», το «Indiana Jones», τα «Σαγόνια του Kαρχαρία», το remake «West Side Story» και άλλα αγαπημένα. Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε την τελευταία του ταινία, το ημι-αυτοβιογραφικό «The Fabelmans», στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ταινία συγκέντρωσε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ και διηγήθηκε την ιστορία για το πως ο Spielberg έγινε ο… Spielberg, κυρίως μέσα από το “τραυματικό” διαζύγιο των γονιών του. Ανάμεσα στο εξαιρετικό καστ της βρίσκουμε τους Michelle Williams και Paul Dano, ως η μητέρα και ο πατέρας του Spielberg, καθώς και τον David Lynch.

Εκτός από το Box Office ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης έχει συγκεντρώσει πολυάριθμα κινηματογραφικά βραβεία. Ανάμεσα τους, 19 οσκαρικές υποψηφιότητες και τρεις νίκες. Στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ταινίας για τη «Λίστα του Σίντλερ» (1994) και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν.

Ένας αυτοδίδακτος δημιουργός

Αυτοδίδακτος μέσα από το σινεμά, εκεί χρεώνει την όλη επιτυχία του. Όπως συμβαίνει και με άλλους σκηνοθέτες, για παράδειγμα τον Quentin Tarantino, η φιλμογραφία του Steven Spielberg είναι ένας “θησαυρός” από “φόρους τιμής” αλλά και “ανατροπές” εμβληματικών σκηνοθετών του παρελθόντος.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο NPR: «Την κινηματογραφική “σχολή” μου αποτελούν η πολιτιστική κληρονομιά του Χόλιγουντ και των διεθνών κινηματογραφικών δημιουργών, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος δάσκαλος από τους Lubitsch, Hitchcock, Kurosawa, Kubrick, Ford, William Wyler, Billy Wilder και Clarence Brown. Αυτοί ήταν οι “δάσκαλοι” μου». 

Παρακάτω ακολουθούν 28 αγαπημένες ταινίες του Steven Spielberg:

«Το 8ο Θαύμα» (1952) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Λίγο πριν την κυκλοφορία του «The Fabelmans» ο Steven Spielberg μίλησε για το ημι-αυτοβιογραφικό φιλμ στο CBS Sunday Morning. Ειδικά για μια σκηνή στην οποία ο μικρός Sammy παρακολουθεί μια προβολή της ταινίας του Cecil B. DeMille «Το 8ο Θαύμα». Η πρώτη του φορά στον κινηματογράφο.

«Δεν ήξερα τι σημαίνει καν η λέξη ταινία», θυμάται εκείνος, «Η μητέρα μου και ο πατέρας μου με πήγαν στο σινεμά. Ήταν μια ταινία για το τσίρκο. Σύντομα η ιστορία με παρέσυρε. Γίνεται ένα δυστύχημα με τραίνο στη μέση του φιλμ, και το μόνο που θυμάμαι είναι πως πρόκειται για την πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής μου». Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, μάλιστα, ήταν μια αναπαράσταση του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με μια Super 8 κάμερα και τα παιχνίδια του.

«Ο Νονός» (1972) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Σε ένα extra του DVD «The Godfather: The Coppola Restoration», ο Spielberg δήλωσε για το αριστούργημα του Francis Ford Coppola: «Είχα κατατροπωθεί από την ιστορία και την επίδραση που το φιλμ είχε πάνω μου…Επίσης αισθάνθηκα την ανάγκη να παραιτηθώ, δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσω να σκηνοθετώ καθώς ποτέ δεν θα αποκτήσω αυτό το επίπεδο αυτοπεποίθησης και ικανότητας να πω μια ιστορία… Κατά κάποιον τρόπο “συνέτριψε” την αυτοπεποίθηση μου». 

«Η Αιχμάλωτος της Ερήμου» (1956) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

«Επιστρέφω στη φιλμογραφία του John Ford, μια ή δύο φορές, μετά από κάθε ταινία, απλώς επειδή με εμπνέει», εξομολογήθηκε ο Spielberg για τον δημιουργό γουέστερν σε συνέντευξη του το 2013 με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

«Έχω μεγάλη ευαισθησία στον τρόπο που χρησιμοποιεί την κάμερα για να αποτυπώσει τις εικόνες του και στον τρόπο που καδράρει. Και στον τρόπο που τοποθετεί τους ηθοποιούς, συχνά κρατώντας την κάμερα σταθερή καθώς εκείνοι δίνουν την ψευδαίσθηση πως υπάρχει περισσότερη κίνηση ενώ δεν ισχύει. Κατά μια έννοια είναι ένας κλασικός “ζωγράφος”. Υμνεί το κάδρο, όχι μόνο το τι συμβαίνει στα πλαίσια αυτού. Έπρεπε να ανατρέξω στην «Αιχμάλωτο της Ερήμου», έπρεπε σχεδόν κάθε φορά». 

«Η Ταχυδρομική Άμαξα» (1939) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

«Πραγματικά θαυμάζω την “Ταχυδρομική Άμαξα”», δηλώνει ο Spielberg για ένα από τα πρώτα φιλμ του John Ford, «Πρώτον γιατί ήταν η πρώτη “εξόρμηση” του στην Κοιλάδα των Μνημείων. Επομένως ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τέχνη της τοπογραφίας για να πει μια ιστορία, για να δημιουργήσει την “χώρα του θεού” και να βάλει μικρές φιγούρες σε ένα αχανές τοπίο. Εκεί ξεκίνησε να εισέρχεται η φύση στις ταινίες του, περισσότερο από ότι στις βωβές. Εκεί είναι που θα χρησιμοποιήσει τη φύση ως έναν επιπλέον χαρακτήρα. Και, επιπλέον, μου αρέσει η σκηνή που ο τύπος έχει ανοιχτή τη βίβλο και ένα βέλος διαπερνά το βιβλίο και χτυπάει στην καρδιά του. Είναι φανταστικό». 

«Η Κοιλάδα της Κατάρας» (1941) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Άλλη μια ταινία του Ford. Ο Steven Spielberg δήλωσε πολλές φορές πως η υποψήφια για 6 Όσκαρ ταινία του «Το Άλογο του Πολέμου» είχε επιρροές από την «Κοιλάδα της Κατάρας». Σε μια συνέντευξη με τον Guardian το 2012 ο Αμερικανός σκηνοθέτης περιέγραψε πως κατέστησε την βρετανική εξοχή ως έναν σιωπηλό χαρακτήρα του δράματος του, παρόμοια με τους John Ford και τον David Lean. «Το φιλμ δεν θα μπορούσε να γυριστεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Αγγλία», υπογράμμισε σε μια συνέντευξη Τύπου. «Αφότου άκουσα τις αντιδράσεις χθες βράδυ στο Odeon της Leicester Square, συνειδητοποίησα πως είχα κάνει το πρώτο μου βρετανικό φιλμ. Από την αρχή έως το τέλος». 

«Tootsie» (1982) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Όπως οι Wes Anderson, Sofia Coppola, Jon Favreau και πολλοί ακόμη καταξιωμένοι δημιουργοί, ο Spielberg έδωσε μια λίστα με πέντε αγαπημένες ταινίες στον ιστότοπο της Gwyneth Paltrow’s Goop. «Δεν πρόκειται απαραίτητα για τα αγαπημένα μου (φιλμ) όλων των εποχών… ωστόσο καλές επιλογές για να νοικιάσεις και να τις απολαύσεις». Ανάμεσα στις επιλογές του βρίσκεται και το «Tootsie». Η κομεντί του Sydney Pollack (1982) με πρωταγωνιστή τον Dustin Hoffman. Η ταινία κέρδισε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, με τη Jessica Lange να βραβεύεται με το χρυσό αγαλματίδιο Β’ Γυναικείου Ρόλου.

«Δαίμονες των Κυμάτων» (1937) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Στην ίδια λίστα, στο Goop, ο Spielberg εγκωμιάζει τους «Δαίμονες των Κυμάτων». Στη σκηνοθετημένη από τον Victor Fleming, το 1937, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Rudyard Kipling παίζουν οι Freddie Bartholomew, Spencer Tracy, Lionel Barrymore, και Melvyn Douglas. Η ταινία ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης και της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Μοντάζ και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Tracy, με τον τελευταίο να το κερδίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGreta Gerwig: Η σκηνοθέτις της Barbie μοιράζεται τις δικές της αγαπημένες ταινίες – που πρέπει να δεις12.09.2018

«Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας» (1946) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Επίσης στη λίστα του Spielberg στο Goop βρίσκεται η ταινία του William Wyler «Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας» (1946). Το Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, φιλμ γνώρισε τεράστια επιτυχία στο box office. Ο Spielberg είχε επαινέσει και άλλες φορές το στυλ του Wyler. Σε ένα άρθρο του 2018 στους Herald-Times δήλωσε: «Ο William Wyler είναι ανάμεσα στους αγαπημένους μου σκηνοθέτες γιατί ποτέ δεν ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι δύο φορές. Πάντα θαύμαζα τους σκηνοθέτες που μπορούν και επανεφευρίσκουν ολοκληρωτικά τον εαυτό τους στυλιστικά. Το να πας από την «Κυρία Μίνιβερ» στο «Μπεν Χουρ» και από τους «Ματωμένους Ορίζοντες» στο «Ένα Αστείο Κορίτσι» -αυτοί είναι σκηνοθέτες για να θαυμάζεις. Σχεδόν προσεύχομαι στους σκηνοθέτες που δεν μπόρεσα ποτέ να κατηγοριοποιήσω. Δεν θα γίνω ποτέ τόσο καλός όσο ο William Wyler, αλλά το να γίνω τόσο εκλεκτικός όσο αυτός – είναι κάτι που πάντα επιθυμούσα». 

«Φαντασία» (1940) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Μιλώντας στο Rolling Stone για την προώθηση του «Ε.Τ.» το 1982, ο Spielberg αναπόλησε την επίδραση που είχε πάνω του ως παιδί η κλασική ταινία της Disney «Fantasia»: «Ενθυμούμαι, στην “Φαντασία”, πως η “Μητέρα Νύχτα” πετάει με την κάπα της καλύπτοντας το φως της ημέρας στον ουρανό; Ως παιδί πίστευα πως έτσι έμοιαζε η νύχτα, Η “Μητέρα Νύχτα” της Disney ήταν μια όμορφη γυναίκα με μαύρα μεταξωτά μαλλιά και χέρια που εκτείνονταν είκοσι μίλια προς πάσα κατεύθυνση. Πίσω της υπήρχε ένας άνετος μανδύας. Ερχόταν από τον ορίζοντα και κάλυπτε τον ουρανό από πάνω σου σαν ένας μαύρος θόλος. Και τότε γινόταν μια έκρηξη και εμφανίζονταν, ξαφνικά, τα αστέρια. Ήθελα η σκηνή έναρξης στον «E.T.» να θυμίζει κάπως τη “Μητέρα Νύχτα”». 

«Η Λάμψη» (1980) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Ο Spielberg με τον Stanley Kubrick λέγεται πως είχαν στενή σχέση έως τον θάνατο του τελευταίου το 1999, λίγο πριν την κυκλοφορία της τελευταίας του ταινίας «Μάτια Ερμητικά Κλειστά». Σε μια συζήτηση, ενθυμούμενος τον καλό του φίλο, ο Spielberg μίλησε για μια συζήτηση που είχε μαζί του σχετικά με την «Λάμψη»: Μια ταινία την οποία ο νεότερος σκηνοθέτης εξομολογήθηκε πως δεν του άρεσε με την πρώτη – παρομοιάζοντας την πομπώδη ερμηνεία του Jack Nicholson με το Ιαπωνικό Θέατρο «Καμπόυκι».

«Από τότε ξαναείδα τη “Λάμψη” άλλες 25 φορές», είπε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, «Είναι μια από τις αγαπημένες μου. Οι ταινίες του Kubrick τείνουν να εντυπώνονται μέσα σου, ωστόσο, πρέπει να τις δεις περισσότερες από μια φορές. Είναι απίθανο να βρει κανείς μια ταινία του Κιούμπρικ που θα την παρατήσεις μόλις αρχίσει. Σαν να είχε το κλειδί της επιτυχίας. Είναι αδύνατο να “γυρίσεις την πλάτη” σε μια ταινία του Κιούμπρικ». 

«Οι Φύλακες του Γαλαξία» (2014) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Το 2016 ο Spielberg έπλεξε το εγκώμιο στην ταινία του James Gunn «Οι Φύλακες του Γαλαξία». Το κινηματογραφικό πρότζεκτ της Marvel άρεσε πάρα πολύ στον σπουδαίο σκηνοθέτη, που το κατονόμασε ως την αγαπημένη του ταινία δράσης. «Μου άρεσαν πραγματικά ο “Σούπερμαν” του Richard Donner και ο “Σκοτεινός Ιππότης” του Christopher Nolan καθώς και η πρώτη ταινία “Iron Man”, όμως η υπερηρωική ταινία που με εντυπωσίασε ήταν οι “Φύλακες του Γαλαξία”: «Όταν τελείωσε, έφυγα από το σινεμά με ένα αίσθημα πως βίωσα κάτι καινούριο, χωρίς κυνισμό και χωρίς δισταγμό να γίνει ρεαλιστικό όταν αυτό απαιτείται». 

Η Τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη» του Christopher Nolan Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Μιλώντας για την τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη» σε συνέντευξη του στους New York Times το 2015 ο Spielberg επαίνεσε «όλα όσα ο Nolan “άγγιξε” στον Batman, το “σκοτάδι”που παρακινεί έναν χαρακτήρα σαν αυτόν, έναν τόσο “πλούσιο” χαρακτήρα, να πράξει με τον τρόπο του για το δημόσιο συμφέρον». 

Οι δύο ταινίες «Batman» του Tim Burton Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Στην ίδια συνέντευξη στους New York Times, ο Steven Spielberg είπε: «Αγαπώ τις ταινίες “Batman” του Tim Burton».

«Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) Steven Spielberg: Οι 28 αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού

Ο «Σκοτεινός Ιππότης» εμφανίστηκε στη λίστα με τις αγαπημένες ταινίες του σκηνοθέτη στο περιοδικό Far Out. Το δεύτερο “σκοτεινό” μέρος της τριλογίας του Christopher Nolan, έχει μείνει στην ιστορία για την Οσκαρική ερμηνεία του εκλιπόντος Heath Ledger ως Joker. Μιλώντας, στο Deadline, τον Ιανουάριο του 2023, ο Spielberg σχολίασε πως «Η συγκεκριμένη ταινία με βεβαιότητα θα είχε κερδίσει σήμερα μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας», υπογραμμίζοντας την απόφαση της Ακαδημίας να διευρύνει την εν λόγω κατηγορία με δέκα διεκδικητές.

«Ο Πολίτης Κέιν» (1941)

«Είναι τα πάντα για εμένα», δήλωσε κάποτε ο Spielberg για το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Orson Welles, «”Ο Πολίτης Κέιν” είναι ένα εμβληματικό δείγμα γενναιότητας. Μιλάω για τη γενναιότητα του κινηματογραφικού δημιουργού – την τόλμη του. Έχει να κάνει με το θάρρος και την τόλμη του “Θα το κάνω με τον τρόπο μου”, του “Θα εμβαθύνω το επίκεντρο. Δεν με αφορά αν “λιώνει” το μακιγιάζ των ηθοποιών. Θα δούμε από μια ίντσα έως το άπειρο σε κάθε λήψη. Θα πιάσουμε κορυφή. Θα πούμε τη μυστηριώδη ιστορία της ζωής ενός άνδρα”. Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Πολλοί θα συμφωνήσουν σε αυτό. Είναι μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές εμπειρίες στο σινεμά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Στίβεν Σπίλμπεργκ κλείνει τα 75: Tο bullying, η δυσλεξία και οι φοβίες που τον οδήγησαν στην επιτυχία12.09.2018

«Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962)

Ο Spielberg θυμάται, το 2021 σε ένα άρθρο του στο Empire, να μένει εμβρόντητος από το «Λώρενς της Αραβίας» -πιο συγκεκριμένα από την περιβόητη σκηνή όπου ο Lawrence, ο Sherif Ali και πενήντα άλλοι διασχίζουν την έρημο του Nefud.

«Στην εφηβεία μου παρακολούθησα τον «Λώρενς της Αραβίας» με τους γονείς μου στο Φοίνιξ της Αριζόνα», έγραψε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, «Ήταν ένα χλιδάτο σινεμά με βιντεο-προβολέα 70mm, στερεοφωνικό ήχο και καθίσματα που κουνιούνταν μπρος πίσω. Ωστόσο ο «Λώρενς της Αραβίας» δεν μου έδωσε ποτέ την ευκαιρία να δω πως λειτουργούν τα καθίσματα αυτά, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ ήμουν απόλυτα προσηλωμένος». Σε συνέντευξη θα χαρακτηρίσει την επική ταινία του David Lean ως «θαύμα».

«Μια Υπέροχη Ζωή» (1946)

Όπως τόσοι άλλοι σκηνοθέτες πριν από αυτόν, ο Steven Spielberg κατονόμασε το «Μία Υπέροχη Ζωή» του Frank Capra ως μια από τις επιδραστικότερες για την καριέρα του. Ως ανταπόκριση στο ντοκιμαντέρ του HBO «Spielberg», το 2017, μοιράστηκε το ξεχωριστό δέσιμο που αισθάνεται για τον πρωταγωνιστή του φιλμ.

«Ανακάλυψα πόσο αγαπώ τις αδερφές μου, Nancy και Ann, όλα όσα οι γονείς μας έκαναν για εμάς και πως ο πατέρας μας εξακολουθεί να είναι δοτικός στην ηλικία 100 και βάλε και πως η μητέρα μου, την οποία και έχασα φέτος, εξακολουθεί να βρίσκεται μαζί μου», εξομολογήθηκε σε συνέντευξη στο New York Daily News, «Συνειδητοποίησα παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ της Susan Lacy -όπως ακριβώς ο George Bailey στο τέλος του “Μια Υπέροχη Ζωή”- πόσους πραγματικούς φίλους έχω σε αυτόν τον κόσμο». 

Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο 4 – Μια νέα ελπίδα (1977)

Ο George Lucas είχε προσκαλέσει τον Spielberg, τον Brian de Palma και κάποιους άλλους σκηνοθέτες για μια δοκιμαστική προβολή του ρηξικέλευθου πρότζεκτ επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Άστρων». Αν και, όπως διηγείται ο Spielberg οι υπόλοιποι έδειξαν να μην εντυπωσιάζονται, ο ίδιος ισχυρίζεται πως έγινε ο πρώτος θαυμαστής του franchise.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b