MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από το Πωγώνι στον Κόσμο: Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας σε μια μεγάλη μουσική συνάντηση

Τριάντα δύο διεθνείς μουσικοί συναντούν τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα με ιδιαίτερο καλεσμένο τον Κώστα Τζίμα στη συναυλία «Από το Πωγώνι στον Κόσμο».

Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας
author-image Σπύρος Χαϊντούτης

32 νέοι μουσικοί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν επί σκηνής τον ζωντανό θρύλο Πετρολούκα Χαλκιά και τον πρόσφατο υποψήφιο για Grammy/διεθνή λαουτίστα Βασίλη Κώστα την Κυριακή 13 Αυγούστου,  στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι.

Οι μουσικοί που θα φτάσουν τον Αύγουστο στην Ήπειρο αποτελούν μέλη των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Κώστα, ιδιαίτερος καλεσμένος είναι ο σπουδαίος Ηπειρώτης τραγουδιστής Κώστας Τζίμας – η μεγάλη ηπειρώτικη φωνή με σχεδόν 50 χρόνια εμπειρίας.

Ο θρυλικός μουσικός Πετρολούκας Χαλκιάς

Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας

Όσο μπορώ να παίζω, θα παίζω. Μέχρι να πεθάνω” δηλώνει ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήχο του κλαρίνου. Μετρώντας περίπου 70 χρόνια ζωντανών εμφανίσεων, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επερχόμενη συνεργασία του στις 13 Αυγούστου με την νέα γενιά μουσικών η οποία “συστηματικά μελετάει σε βάθος τη μουσική του τόπου μας. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μάθεις αλλά και να εξελίξεις αυτά που λαμβάνεις από τους παλαιότερους μουσικούς.”

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1934 στα Ιωάννινα κι έζησε θυελλώδη παιδικά χρόνια, από την κατοχή μέχρι τον εμφύλιο, φτάνοντας ως την Αμερικανική μουσική σκηνή την δεκαετία του 60’. Το πάθος του για την μουσική ήταν τέτοιο που στα 12 του ξεκίνησε με ένα δικό του όργανο για να μπορέσει να μάθει. Έφτιαξε ένα ξύλο τρυπημένο με πυρωμένο σίδερο, ένα αυτοσχέδιο κλαρίνο με 6 τρύπες. Λίγο πριν το 1960, έρχεται στην Αθήνα και η μεγάλη αναγνώριση που λαμβάνει τον φέρνει αντιμέτωπο με μια αναπάντεχη πρόταση: τον καλούν στην Αμερική για να βγάλει long play, ένα άλμπουμ 12 κομματιών!

Έχοντας ξεχωρίσει εκεί, παίζει στα μεγαλύτερα κέντρα και δηλώνει όχι παραδοσιακός, αλλά “αρχαίος” μουσικός, καθώς το κλαρίνο είναι απόγονος του αρχαίου αυλού, που “κρύβει στις μελωδίες του όλον τον ψυχισμό του ανθρώπου“. Κάπου στο 1980, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει το έργο του, φτάνοντας στο σήμερα, όπου 32 νέοι μουσικοί από όλον τον κόσμο θα έχουν την τιμή να μοιραστούν τη σκηνή μαζί του.
“Η χαρά μου διπλή που μαζί με τόσα ταλαντούχα παιδιά από αρκετές χώρες και την Ελλάδα θα συμπράξουμε μαζί επί σκηνής”.

Το καταξιωμένο λαούτο του Βασίλη Κώστα

Ο δίσκος “Χρυσαλίδα” των Global Messengers έκανε την έκπληξη φέτος και έδωσε μια θέση για τα βραβεία Grammy στον Βασίλη Κώστα, τον λαουτίστα του σχήματος, ο οποίος δηλώνει έτοιμος για τη συναυλία στην Ιερά Μονή Βελλάς. “Η συναυλία στις 13 Αυγούστου αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο στόχο για τον οποίο προετοιμαζόμαστε εντατικά πάνω από ένα χρόνο σε εβδομαδιαία βάση.”

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Ιωάννινα, ο Βασίλης Κώστας προέρχεται από μια μουσική οικογένεια και ασχολείται με την μουσική από 4 χρονών. Σπούδασε στο Berklee College of Music και μόλις στα 32 του έχει ήδη λάβει 2 σημαντικά μουσικά βραβεία για τη συμβολή του στην εξάπλωση της ηπειρώτικης μουσικής, έχοντας όμως επιρροές και ερεθίσματα απ’ όλον τον κόσμο. Σαν καλλιτεχνικός διευθυντής και των δύο προγραμμάτων – Επίλεκτο Ηπειρωτικό και Epirus Ensemble – στα οποία φοιτούν και οι 32 μουσικοί, αισθάνομαι περήφανος για την τεράστια προσπάθεια μέχρις στιγμής και ανυπομονώ να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μαζί με τους δύο δασκάλους μας, Πετρολούκα Χαλκιά και Κώστα Τζίμα.” αναφέρει ο ίδιος.

«Από το Πωγώνι στον Κόσμο»

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει κοντά μουσικούς από όλα τα παραπάνω κράτη με σκοπό την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ τους, προσφέροντας παράλληλα μια ουσιαστική εμπειρία του πλούσιου μουσικού πολιτισμού της Ηπείρου σε εκείνους/ες αλλά και στο κοινό που θα παρακολουθήσει την παρουσίαση τους. Η προετοιμασία γι’ αυτό το εγχείρημα έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 με εβδομαδιαίες τάξεις για να καταλήξει στην Ήπειρο, με ένα 7ήμερο πρόγραμμα τον Αύγουστο που θα περιλαμβάνει καθημερινά μαθήματα και σεμινάρια πάνω στο τελικό ρεπερτόριο της συναυλίας.

Η δράση αυτή, η οποία έχει κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, στοχεύει στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μουσικής μέσα από την νέα γενιά και τη διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΞεκινούν οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Το πρόγραμμα συναυλιών του τετραημέρου12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Από το Πωγώνι στον Κόσμο»

Κυριακή 13 Αυγούστου στις 21:00
Ιερά Μονή Βελλάς, Πωγώνι Ιωαννίνων, τηλέφωνο: 2653 041281
Είσοδος ελεύθερη

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:
Θανάσης Βόλλας – Λαούτο
Νεκτάριος Παπαγεωργίου – Κλαρίνο
Πέτρος Παπαγεωργίου – Κρουστά

Η συναυλία είναι υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Πωγωνίου και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

 

 

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b