MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μποτσάρεια 2023: O Δημήτρης Μαραμής στο Κεφαλόβρυσο

O συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, στο πλαίσιο των Μποτσάρειων 2023, το νέο μουσικό του έργο “Δειλινό και φως”.

Monopoli Team

O συνθέτης Δημήτρης Μαραμής για μία ακόμα φορά αναμετριέται μουσικά με τη ζύμωση της παράδοσης και της ιστορίας και παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου,  στο πλαίσιο των Μποτσάρειων 2023, το νέο μουσικό του έργοΔειλινό και Φως” με τους Θοδωρή Βουτσικάκη, Λεωνίδα Κακούρη, το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass, το Βασίλη Παναγιωτόπουλο στα κρουστά και το συνθέτη στο πιάνο.

Δημήτρης Μαραμής

Το έργο Δειλινό και Φως” έχει ως έμπνευση την απαράμιλλη αυτοθυσία ενός μεγάλου άντρα, του πιο διεθνή ήρωα της παλιγγενεσίας του 1821, του Μάρκου Μπότσαρη και αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο των Μποτσάρειων, για την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του στη μάχη του Κεφαλόβρυσου στο Καρπενήσι.

Το έργο βασίζεται στη δημοτική ποίηση. Η δύναμη του λόγου της προφορικής μας παράδοσης, της δημοτικής μας ποίησης, αναγεννιέται μέσα από τη σύγχρονη μελοποίηση του συνθέτη, έχοντας ως θέμα τον ήρωα του οποίου ο θάνατος πυροδότησε μια τεράστια παραγωγή στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και κάθε μορφή τέχνης, τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους φιλέλληνες δημιουργούς αλλά κυρίως από τον ανώνυμο λαό της δημοτικής μας ποίησης.

Melos Brass

Στην αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου σε κινησιολογία Κωνσταντίνου Γεράρδου και σχεδιασμό φωτισμών Μαρίας Αθανασοπούλου, θα συμμετέχουν μέλη από: τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων “Ο Μάρκος Μπότσαρης”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγίας» Καρπενησίου και εθελοντές του τόπου.

Την όλη εκδήλωση συνδιοργανώνουν: ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας σημειώνει: «Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις για τα Μποτσάρεια, τα οποία έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η κορωνίδα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Καρπενησίου, για πρώτη φορά περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο για τον Μάρκο Μπότσαρη, τον πιο διεθνώς αναγνωρισμένο ήρωα της επανάστασης του 1821, το οποίο θα συνδέει το χθες με το σήμερα, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής, τιμώντας την ιστορική μνήμη και το παρελθόν, μεταφέροντας διδάγματα στο παρόν και το κυριότερο δημιουργώντας προοπτική για το μέλλον».
Αριστείδης Τασιός

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου / Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας  σημειώνει: «Το 2023 αποτελεί για το Καρπενήσι ένα έτος σταθμό, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο. Με αυτή την εμβληματική επέτειο, γιορτάζουμε  τη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου και τιμούμε το σπουδαίο ήρωα που ενέπνευσε τη διεθνή κοινότητα.  Έχοντας ανακηρύξει την επετειακή αυτή χρονιά ως «Έτος Μάρκου Μπότσαρη», επιλέξαμε να τον τιμήσουμε με έναν μοναδικό τρόπο μέσα από τις εκδηλώσεις «Μποτσάρεια. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στον εθνικό μας ήρωα, ο οποίος ως σύμβολο πολεμικής αρετής και συνειδησιακής έξαρσης, ξεφεύγει από το όρια του χρόνου αποκαλύπτοντας το διαχρονικό ορίζοντα των ελληνικών προτύπων που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τους ανθρώπους της τέχνης. Ένα έργο τέχνης θα είναι και αυτό που θα παρουσιαστεί στα «Μποτσάρεια» από τον σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με συγκινησιακή δύναμη, διαχρονικότητα και έμπνευση για το αύριο και τις νέες γενιές».
Νίκος Σουλιώτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠεριοδείες: Που θα βρεθούν οι Έλληνες καλλιτέχνες αυτό το καλοκαίρι;12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία

Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, Σάββατο 05 Αυγούστου

Συντελεστές

Σύλληψη – Σύνθεση: Δημήτρη Μαραμής
Τραγουδιστής: Θοδωρής Βουτσικάκης
Ηθοποιός: Λεωνίδας Κακούρης
Μουσικό σύνολο: Melos Brass
Κρουστά: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Γεράρδος
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Συντονίστρια: Ελένη Σιαξαμπάνη
Ενδυματολογική μελέτη: Γιάννης Δημητρίου
Ηχολήπτης: Δημήτρης Μπουρμπούλης

Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Καρπενησίου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b