MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι αλλαγές που “φέρνει” η 64η διοργάνωση

Με το «Meet the Neighbors» να αποκτά διαγνωστικό τμήμα, νέα βραβεία και ενισχυμένα χρηματικά έπαθλα και το «Balkan Survey» να μετονομάζεται σε «Survey Expanded», να περιλαμβάνει περισσότερες χώρες και θεματικό χαρακτήρα, το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπόσχεται έναν αέρα ανανέωσης.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Monopoli Team

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει αλλαγές για την 64η διοργάνωση του. Συγκεκριμένα το «Meet the Neighbors» αναβαθμίζεται, διευρύνεται και θα περιλαμβάνει Διαγωνιστικό τμήμα με νέα βραβεία και ενισχυμένα χρηματικά έπαθλα, ενώ ταυτόχρονα, το «Balkan Survey» ανανεώνεται, διευρύνεται στις 36 χώρες του Meet the Neighbors+ και μετονομάζεται σε «Survey Expanded» με θεματικό χαρακτήρα διαφορετικό κάθε χρόνο.

Meet the Neighbors+

Στο τμήμα «Meet the Neighbors» προστίθεται το σύμβολο +, καθώς θα περιλαμβάνει πια και τις 36 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στις οποίες απευθύνεται η Αγορά, ο αναπτυξιακός πυλώνας του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο*, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.

Διαγωνιστικό τμήμα

Το διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+ εξακολουθεί να περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών που επιχειρούν να μας προσφέρουν μεγαλύτερη κατανόηση για τη ζωή, τους ανθρώπους και την κατάσταση των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή μας –ή που κοιτάζουν τον κόσμο πέρα από «τη γειτονιά μας», με μια ξεχωριστή και νεωτερική καλλιτεχνική ματιά. Θα περιλαμβάνει 12 – 14 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές.

Βραβεία και χρηματικά έπαθλα

Τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα αυξάνονται και εξισώνονται με το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, ο Χρυσός Αλέξανδρος – βραβείο Καλύτερης Ταινίας θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ (όπως και ο Χρυσός Αλέξανδρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό), ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος – βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Προστίθενται, επίσης, βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας, ενώ η κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, θα μπορεί να απονείμει, εάν το επιθυμεί, μέχρι δύο ειδικές μνείες για καλλιτεχνικά επιτεύγματα.

Survey Expanded

Το αγαπημένο Balkan Survey / Ματιές στα Βαλκάνια ανανεώνεται, διευρύνεται στις 36 χώρες του Meet the Neighbors+ και μετονομάζεται σε Survey Expanded. Κάθε χρόνο θα έχει θεματικό χαρακτήρα και θα επιχειρεί να χαρτογραφήσει, να αναδείξει και να προβάλει κινηματογραφικά και εν γένει καλλιτεχνικά ρεύματα, κοινωνικά και γεωπολιτικά ζητήματα και να ανακαλύψει τις πιο πρωτοποριακές, καινοτόμες και δημιουργικές φωνές της περιοχής.

Όπως μεταβάλλεται η ανθρωπογεωγραφία αυτής της τεράστιας περιοχής, έτσι και το Survey Expanded θα μπορεί να μεταμορφώνεται και να μετασχηματίζεται συνεχώς σε κάτι νέο, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα, είτε για μια θεματική κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣινεμά κάτω από τα αστέρια: Τα κορυφαία φεστιβάλ κινηματογράφου ανά την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

Ο πρώτος θεματικός προσανατολισμός του Survey Expanded θα έχει τίτλο Reflections of Topos και σύμβουλοί του για φέτος θα είναι ο σκηνοθέτης, εικαστικός και θεωρητικός της κινούμενης εικόνας Κοκέν Έργκουν και ο σκηνοθέτης Νεριτάν Ζιντζιρία. Το αφιέρωμα Reflections of Topos ιχνηλατεί όψεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως γεωγραφικού και συμβολικού τόπου, όπως εγγράφονται στο έργο μιας ανερχόμενης, δυναμικής γενιάς καλλιτεχνών.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b