MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Creata: Η sold out performance του Φάνη Σακελλαρίου “ταξίδεψε” στην Prague Quadrennial 2023

Η εικαστική performance «Creata» του Φάνη Σακελλαρίου έκανε πρεμιέρα στην Prague Quadrennial στο DISK Theatre του DAMU (Εθνική Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών Τσεχίας) – έγινε sold-out και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.

Creata, Lukáš Veselý
Monopoli Team

Η εικαστική performance «Creata» του Φάνη Σακελλαρίου έκανε πρεμιέρα στην Prague Quadrennial τον Ιούνιο του 2023 στο Disk Theatre του Damu (Εθνική Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών Τσεχίας), η παρουσίαση της έγινε sold-out και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.

Φάνης Σακελλαρίου, Photo by Katerina P. Trichia

Η Prague Quadrennial of Performance Design and Space είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο καινοτόμους θεσμούς για τις εικαστικές παραστατικές τέχνες στην Ευρώπη. Iδρύθηκε το 1967, με σκοπό να αναδείξει έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας στον σχεδιασμό performance, σκηνογραφίας και θεατρικής αρχιτεκτονικής και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Λίγα λόγια για την performance:

Στην αρχή, μέσα σε έναν τεχνολογικό κόσμο, δύο Άγια Τέρατα – οι τελευταίοι κάποιου προαιώνιου είδους – θυσιάζουν το σώμα τους ώστε να γεννήσουν τον άνθρωπο, από κρέας και από φως.

Το Creata αντλεί υλικό από κοσμογονικούς μύθους παγανιστικών θρησκειών και του χριστιανισμού, συνθέτοντας ένα έργο που βρίσκεται μεταξύ εικαστικής performance, installation και live noise show. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των λατρειών υπήρξε η πεποίθηση πως ο κόσμος και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν μέσα από μία μεγάλη Βία: Στην αρχή, κάποιος θεός, γίγαντας, ήρωας ή τέρας σφαγιάστηκε, διαμελίστηκε και από το σώμα του πλάστηκαν τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ρόδο είναι ρόδο: Η παράσταση εμπνευσμένη από τη Δήμητρα της Λέσβου ανεβαίνει στην Πειραιώς 26012.09.2018

Creata, Lukáš Veselý

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ13ο Samos Young Artists Festival: Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συναντιούνται για έναν ακόμη Αύγουστο στο Πυθαγόρειο12.09.2018

Η performance εξερευνά ακριβώς αυτήν την αρχέγονη Βία, μέσω μίας δραματουργίας που χρησιμοποιεί τελετουργικά στοιχεία, συνδυάζοντάς τα με ηλεκτρονικές ψαλμωδίες και μία άγρια εικαστική ταυτότητα.

Τι είναι το ον που ορίζουμε ως άνθρωπος; Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου της τεχνολογικής εποχής με τις σφαγές του παρελθόντος; Ποιο είναι το όριο της Βίας, όπου σταματά κανείς να είναι άνθρωπος – υπάρχει; Ή μήπως όλη η ανθρώπινη ζωή είναι μία αρχέγονη Βία, μία οδύνη που έχουμε μάθει να υπομένουμε; Ένα ηλεκτρικό ρεύμα που περνά μέσα από τα καλώδια των τηλεοράσεων, των ηχείων, των μπλέντερ και των ανεμιστήρων μας και υπάρχει από πάντα μες στις φλέβες μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενο – Sound Design: Φάνης Σακελλαρίου
Σκηνικός Χώρος: Όλγα Ντέντα
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Σχεδιασμός Κίνησης: Μάρω Πέτλη
Συνεργασία στη Δραματουργία: Δάφνη Πατσουράκου
Οργάνωση Παραγωγής – Κατασκευές: Λυδία Λαμπροπούλου
Performers: Δάφνη Πατσουράκου, Μάρω Πέτλη
*Το κρέας που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της performance δεν είναι αληθινό.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b