MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ένα βιβλίο ταξίδι στα ’80s: Στάση 14.6.87 – το σημείο μηδέν του ελληνικού μπάσκετ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Παπαϊωάννου «Σάμγουερ in ’80sland» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός, μάς θυμίζει τη βραδιά που αλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

«(…) Στο ημίχρονο είμαστε μπροστά  μ’ έναν πόντο και με πιάνω να λέω από μέσα μου εντάξει, καλά ήτανε μέχρι εδώ. Μην έχουμε και αυταπάτες. Καλύτερα να φάμε στο δεύτερο ημίχρονο τους είκοσι πόντους για να μην πονέσει και πολύ. Στο διάλειμμα τα μπουκαλάκια με νερό, απ’ τους πλανόδιους με κάτι φορητά ψυγεία που πρέπει να ζυγίνουνε κανα τόνο, πάνε κι έρχονται. Ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο, η μάχη γίνεται λεπτό το λεπτό και πιο συγκλονιστική. Είμαστε πάλι πίσω, αλλά ροκανίζουμε τη διαφορά. Ο Τσατσένκο τραβάει μια αγκωνιά στον Γιαννάκη, μετά από ένα ρημπάουντ, πάει να πέσει το γήπεδο.

«Γαμημένο χασισέμπορα» ακούω να φωνάζουνε τον Τσατσένκο, γαμοσταυρίδια βροχή, ο ήχος μαζικός, εκκωφαντικός, σα νά’ χεις κλειστεί μέσα σε τηλεόραση με παράσιτα. Ο Γκάλης τα δικά του. Με τρομακτική ηρεμία, σα να παίζει σε σλόου μόσιον και πιο γρήγορα απ’ όλους τους άλλους ταυτόχρονα. Στέκεται στον αέρα και κατευθύνει λες με τα μάτια τη μπάλα στο διχτάκι, χωρίς ν΄ακουμπάει ούτε στεφάνι. Ο Γιαννάκης τρέχει, προσπαθεί να κλέψει, μοιράζει και πετυχαίνει δύο τρίποντα. Είμαστε τρεις πόντους πίσω, μετά δύο. Ξανά τρίποντο οι Ρώσοι. Έχω αρχίσει και ψήνομαι. Λες; Συνειδητοποιώ ότι έχω σταυρώσει τα χέρια σαν σε προσευχή και λέω από μέσα μου «θα νικήσουμε, ρε, θα νικήσουμε».

Τελευταίο λεπτό, είμαστε στα ίσα και γίνεται το έλα να δεις. Όλο το κλειστό όρθιο, φωνές που τρυπάνε τα τύμπανα, σφυρίγματα όταν έχουν τη μπάλα οι Ρώσοι, μια ανατριχιαστική οχλοβοή κάθε φορά που κάνουμε κατεβασιά. Κάτι πάει να γίνει. Κάτι θα γίνει. Ένας ολόκληρος κόσμος έτοιμος να εκραγεί. Τελευταία επίθεση, είμαστε στα ίσα. Τη μπάλα ο Ιωάννου, το σκέφτεται. «Στο Γκάλη ρε μαλάκα Μέμοοοο!» ακούω από πίσω μου να ουρλιάζουνε. Ο Μέμος κάνει μπάσιμο, σηκώνεται και την αφήνει στο στεφάνι. Το «Ααααααχ» χιλιάδων θεατών χτυπάει στο στομάχι. Παράταση.

Ο Γιαννάκης έχει και πάλι βγει με πέντε φάουλ. Ο Γκάλης βάζει ένα τρομακτικό καλάθι με σπάσιμο μέσης, μπροστά από τα θηρία. Βλέπω τον αδερφό μου, με τα μάτια πεταγμένα έξω και τα μάγουλα κατακόκκινα να ουρλιάζει κάτι στ’ αυτί μου. Διαβάζω το στόμα του: «τριπλό σπάσιμο μέσης». Το κλειστό αχνίζει. Ιδρώτας, ιερή ανατριχίλα. Χειροκρότημα. «Πάμε !!!». Τριγύρω απερίγραπτο νταβαντούρι. Χιλιάδες άνθρωποι τεντώνουνε χέρια, φωνάζουνε, τραγουδάνε, είναι πιασμένοι αγκαλιά, κοιτάνε την οροφή του Σταδίου, θέλουνε να δούνε τον ουρανό. Βλέπω απέναντι, στα επίσημα. Όλοι όρθιοι, με μέτωπα ιδρωμένα, γραββάτες λυμένες, τσιγάρα στα χέρια. Ο Γκάλης φύγει στον αιφνιδιασμό, ξεγλυστράει, του κάνουν φάουλ. Δύο βολές, τις βάζει και τις δύο, περνάμε μπροστά με έναν πόντο, 99-98 και μένει ένα λεπτό.

Ο Βάλτερς με τη χαίτη και το μουστάκι χάνει και τις δύο βολές. Χαμός. Ο Γκάλης χώνεται στη ρακέτα και σουτάρει ανάμεσα από δύο Ρώσους ένα πιαστό, από κείνα τα σουτ που εκτοξεύονται από κάτω προς τα πάνω, χτυπάει ψηλά στο ταμπλώ και ω του θαύματος, πέφτει μέσα ! Ισοφαρίζει ο Γιοβάϊσα με ξερό τρίποντο, θα μας φύγει η ψυχή, γαμώ το στανιό μου!!! Τελευταία επίθεση στην παράταση, είμαστε 101-101. Μόνο μερικά δευτερόλεπτα μένουν. Η ανάσα κομμένη κυριολεκτικά. «Ελ-λάς ! Ελ-λάς !». Πάλι ο Μέμος. Ξεμαρκάρεται και σουτάρει αγχωμένα. Στεφάνι. Βλέπω τον Καμπούρη να στριμώχνεται ψηλά στο στεφάνι από έναν Ρώσο. «Όχι!!!». «Φάουλ!!!». «Φάουλ!!!». Έκρηξη σα σεισμός. Δεν είναι δυνατόν. Θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε. Λίγες θέσεις πιο αριστερά κάποιοι κλαίνε και αγκαλιάζονται. Ο Καμπούρης παίρνει θέση. Βλέπω την πλάτη του με το 7 στο βάθος.

Σηκώνω τα χέρια ψηλά και κοιτάω την οροφή του Σταδίου που αχνίζει. Στο παρκέ όλα εκτός ελέγχου. Οι παίχτες μας με τις άσπρες φανέλες χάνονται μέσα σε εκατοντάδες θεατές που έχουν ορμήσει μέσα και αγκαλιάζονται σε κατάσταση αμόκ. Πάνω στην έκσταση, κι ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούνε μάταια να συγκρατήσουνε τους αλαφιασμένους που έχουνε γεμίσει το παρκέ, ξαναμπαίνει το “Eye Of The Tiger” και καπάκι, η διθυραμβική εισαγωγή με το συνθεσάϊζερ γεμίζει τον αέρα. “We’ re living together, and still it’ s farewell…”.

Δημοσίευση αποσπάσματος σελ. εκδόσεις Ιωλκός 2022

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
ΜΙΕΤ: Παρουσίαση του βιβλίου «Στο Μάτι του Κυκλώνα» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Βιβλία
Η φαντασία κυκλώνει τον κόσμο: Το πλήρες πρόγραμμα της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου Πάτρας
Βιβλία
Πώς μοιάζει ένα Book Sleepover; Όταν κοιμηθήκαμε παρέα με τον Fitzek (περίπου)
Βιβλία
Ο μαραθώνιος μιας τελειομανούς: Το νέο βιβλίο της Ισμήνης Λιναρδάκη από τις εκδόσεις «Γραφή»
Βιβλία
«Άνισα ενωμένοι»: Ο Steffen Mau παρουσιάζει το βιβλίο του στην Ελλάδα
Βιβλία
Θανασάρας και Βωβίτο: Μια αποστολή στο Φεγγάρι για μικρούς αναγνώστες
Βιβλία
To Athens Art Book Fair 2026: Local Edition έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Βιβλία
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Μεγάλη νικήτρια του βραβείου η Αν Κάρσον
Βιβλία
Πώς φτιάχνεται ένας ήρωας; Ο Αλέκος Παναγούλης και η μνήμη του
Βιβλία
Πάτρα: Πρεμιέρα για την 1η Διεθνή Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Βιβλία
Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες: Ο Julian Barnes στο Μέγαρο
Βιβλία
Η Γερμανίδα συγγραφέας Άννα Ρούε στην Ελλάδα