MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αγόρια στο ντους: Ο σκηνοθέτης απάντα στις αντιδράσεις για την προβολή της ταινίας σε σχολείο

“Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα” αναφέρει ο Σουηδός σκηνοθέτης, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους σε σχολείο στην Ελλάδα.

Αγόρια στο Ντους
Αγόρια στο Ντους
Monopoli Team

Εδώ και λίγες ημέρες παρακολουθούμε (με απορία) τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση μίας δασκάλας δημοτικού σχολείου της Αττικής να δείξει το (μεταξύ άλλων βραβευμένο ως το καλύτερο ευρωπαϊκό φιλμ για παιδιά) “Αγόρια στο Ντους” στους μαθητές της τάξης της.

Η κατάσταση, μάλιστα, προχώρησε, με τους γονείς ενός μαθητή να κινούνται νομικά, ζητώντας από τη διεύθυνση του σχολείου και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, όσο και από το Υπουργείο Παιδείας, να διαπιστωθεί, αν η ταινία ήταν εγκεκριμένη για προβολή στο πλαίσιο του σχολείου.

Παράλληλα, διάφορα ελληνικά μέσα επιχείρησαν να προκαλέσουν ηθικό πανικό, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζουν την “ερωτική”.

Στην πραγματικότητα η ταινία, του Σουηδού σκηνοθέτη Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, όχι μόνο δεν είναι ερωτική, αλλά έχει αποσπάσει σειρά βραβείων – ανάμεσά τους και το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους για Παιδιά από την Ευρωπαϊκή Ενωση Κινηματογράφου για Παιδιά (ECFA) το 2022 – ενώ θεωρείται κατάλληλη για ηλικίες από 11 έως 18 ετών.

Εξάλλου, πρωταγωνιστές της ταινίας μικρού μήκους διάρκειας μόλις 9 λεπτών, είναι δύο νεαρά αγόρια που αναγκάζονται από μικρή ηλικία να “αποδείξουν” τον ανδρισμό τους.

Τη δική του απάντηση σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή της ταινίας του στο δημοτικό σχολείο της Ελλάδας, έδωσε ο Σουηδός σκηνοθέτης, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ στο freecinema.gr. Μεταξύ άλλων εξέφρασε ότι στηρίζει «απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤαινιόραμα: Ο πιο σινεφίλ θεσμός επιστρέφει στο Άστυ – 8 αριστουργήματα που δεν πρέπει να χάσεις12.09.2018

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σκηνοθέτη της ταινίας:

Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, “Αγόρια στο Ντους”, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα “Αγόρια στο Ντους” αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα τελεί υπό την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το “Aγόρια στο Ντους” χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα.

Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία».

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης,

25/05/2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Το μαγικό τραγούδι της «Μικρής γοργόνας»12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b